Cullen Skink

Šoti köögist pärit tummine püreesupp suitsutatud kilttursa (soovitatavalt finnan haddie ehk külmsuitsutatud kilttursk), kartulite ning sibulaga. Supp on pärit Kirde-Šotimaal asuvast Culleni külast. Kuigi Cullen Skink on populaarne argiõhtusöök Kirde-Šotimaal praegugi, on see tänapäeval ka populaarne eelroog erinevatel Šoti pidusöökidel.  

Kui Sa suitsutatud kiltturska ei leia, siis asendamiseks sobib iga (külm)suitsutatud valge kala. 

Kogus
eelroog kuuele, põhiroog kolmele
Valmistusviis
Keetmine/kuumutamine
Valmistusaeg
Käik
Põhiroog
Lisategevused

Koostisosad

500 g suitsuturska või muud valget suitsukala

5 dl vett

praadimiseks võid

1 hakitud sibul

1 hakitud porru

2-3 kooritud ja tükeldatud jahusemat kartulit

5 dl täispiima

1 loorberileht

soola ja musta pipart

hakitud murulauku

Valmistamine

Pane suitsukala potti, kalla peale 5 dl külma vett ja lisa loorberileht. Kuumuta tasakesi keemiseni, siis keeda veel umbes minut aeg. Tõsta keedetud kala potist välja, aseta taldrikule jahtuma. 

Sulata teises potis madalal kuumusel või. Lisa hakitud sibul ja porru. Kata pott kaanega ning lase sibulal-porrul umbes 10 minutit haududa. Sega aeg-ajalt, ära pruunista. Maitsesta soola-pipraga. 

Lisa kooritud ja tükeldatud kartul, sega läbi. Lisa kalakeeduleem ja loorberileht ning kuumuta keemiseni. Keeda, kuni kartul on pehme. 

Samal ajal eemalda kalafilee hoolikalt ja ettevaatlikult luudelt ja murra väiksemateks tükkideks. Tõsta supist suure kurnlusikaga veidi porrut ja kartuleid kaunistamiseks kõrvale. Otsi üles loorberileht ja viska see minema.

Lisa potti piim, kuumuta keemiseni, siis lisa umbes pool puhastatud suitsukalast. Tambi pudrunuiaga või püreesta sauseguriga supp ühtlaseks.

Maitsesta soola-pipraga ning jaota kaussidesse. Igale portsjonile tõsta kartuli-porru-suitsukalasegu, garneeri hakitud murulauguga. 

Nipid ja soovitused:

  • Eriti siidja tulemuse jaoks võib piima asemel ka rõõska koort kasutada. 
  • Külmsuitsutatud kiltturska (finnan haddie) asemel võib kasutada mõnda muud külmsuitsutatud valget kala. 

Loe veel:

LISA KOMMENTAAR

mirjam
postitatud 11.01.2015 12:01

Oleksin soola lisamisega ettevaatlik sest enamasti on suitsukalad soolased.

Liisi
postitatud 20.01.2015 14:37

Mulle meeldis. Kasutasin kodumaist suitsuheeringat, mis oli üsna üllatavalt maheda maitsega. Piima asendasin kohvikoorega.