CNN soovitab: 50 maailma parimat rooga 2019. aastal

CNN Travel koostas 2011. aastal maailma parimate toitude nimekirja, mida aeg-ajalt uuendatakse. Oktoobri alguses avaldas CNN tänavuse loetelu roogadest, mis siis CNN Travel toimetuse arvates väärivad kohta TOP50 nimekirjas.

Jagame nimekirja ka Nami-Nami lugejatega. Nimekirja The world's 50 best foods uusim versioon kujunes selliseks:

1. Massaman curry, Tai

"Kõikide karride kuningas, võib-olla ka kõikide toitude kuningas" - just nii iseloomustab CNN Travel toimetus seda Tai karrirooga. Mussaman curry (ka Massaman curry ehk "moslemite karri") on pärit Tai lõunaosast, kus kinnitasid kanda India kaupmeeste imporditud vürtsid. Roog on vürtsikas, magus ja soolane, kookospiimaga.  (Nami-Namist leiad sellise veidi mugandatud variandi).

2. Napoli pitsa, Itaalia

Minimalistlik pitsa, Pizza Napoletana, koosneb kvaliteetsest nisujahust (tüüp 0 või 00), meresoolast, värskest pärmist, püreestatud värsketest tomatitest (lubatud on vaid San Marzano tomatid), värskest basiilikust, oliiviõlist ja kvaliteetsest Mozzarella juustust (lubatud on lehmapiimast fior di latte ja pühvlipiimast mozzarella di Bufala). Tainas tuleb sõtkuda käsitsi või kasutada aeglasest segajat, pitsa tuleb küpsetada puukütteahjus. Mõned pitsaretseptid leiad siit

3. Šokolaad, Mehhiko

Maiad jõid seda, Lasse Hallström tegi sellest filmi ja paljud meist söövad seda rohkem kui peaksid. Kes kujutab ette sõbrapäeva ilma šokolaadita?

4. Sushi, Jaapan

Üleilmselt armastatud roog. Sushi tähendab maitsestatud riisi ja ei pea sisaldama toorest kala (ehk sashimi't), kuigi üleilmselt on tuntust kogunud justnimelt värske kalaga sušid. Nami-Namist leiad laia valiku väga põnevaid ja harivaid sushi-teemalisi artikleid

5. Pekingi part, Hiina

Aeglaselt ahjus küpsetatud magusa-krõbeda nahaga part on väga populaarne. Parti serveeritakse õhukeste pannkookide, rohelise sibula ja hoisin-kastme või magusa oakastmega. Kui tahad Pekingi parti ise kodus valmistada, siis vajalikud retseptid leiad siit.

6. Hamburger, Saksamaa

Kas teadsid, et aastas müüb nt McDonalds 20 miljardi dollari eest burgereid? Nami-Nami soovitab burkse kodus teha!

7. Penang assam laksa, Malaisia

Vürtsikas supp pošeeritud makrelliga sisaldab veel tamarindi, tšillit, münti, sidrunheina, sibulat, ananassi jms. 

8. Tom yum goong, Tai

Veel üks hittroog Tai köögist, mille retsepti leiad ka Nami-Namist

9. Jäätis

Isegi siis, kui kõht on ääreni täis, leiab suurem osa inimestest ruumi jäätise jaoks. 

10. Kana muamba, Gabon

Sellest Aafrika läänerannikul asuvast riigist pärit roog isaldab kana, tšillit, küüslauku, tomatit, paprikat, soola-pipart, okrat ja palmiõli. 

11. Rendang, Indoneesia

Aeglaselt kookospiimas ja maitsetaimedes-vürtsides (sidrunhein, kalgan, küüslauk, kollajuur, ingver, tšilli) hautatud veiseliha. Rendangi retsepti leiad siit.

12. Piri-piri kana, Mosambiik

Mosambiigi-Portugali köögist pärit roog on armastatud kogu maailmas. Kõige parimat serveeritakse Mosambiigi pealinnas Maputos. 

13. Maisitõlvik (corn on the hob)

Loe siit, mida teha värske maisiga!

14. Sõõrikud (donuts), USA

Frititud tainarõngad on kõige armastatumad. Loe siit sõõriku küpsetamise abivahendite kohta ja vali siit sobiv retsept

15. Pierogi, Poola

On vareenikud ja siis on Poola vareenikud. Poola vareenikutel võib olla sees nii kartulit kui hapukapsast, nii liha kui juustu või hoopis puuvilju. Serveeritakse sulavõi, hapukoore või praetud sibulatega. Tavaliselt vareenikuid keedetakse, aga praetud vareenikud on muutumas populaarsemaks. 

16. Pastéis de nata, Portugal

Legendi kohaselt kasutasid Portugali nunnad ja mungad oma rüüde tärgeldamisest üle jäänud munakollaseid (tärgeldamisel kasutati munavalgeid) nende maistvate koogikeste valmistamiseks. Nami-Namist leiad ka väga hea retsepti!

17. Homaar (lobster)

Kõige maitsvam on lihtsalt keedetud homaar, serveerituna või ja sidrunisektoriga. 

18. Shish kebab

Vardas küpsetatud lihakuubikuid võib teha nii lambalihast, sealihast, kanalihast, veiselihast või hoopis mõõkkalast. Serveeri riisi ja köögiviljadega.

19. Bunny chow, Lõuna-Aafrika

Vaatamata nimele ei sisalda roog jänese- ega küülikuliha. Tegemist on Lõuna-Aafrika ühe armastatuima tänavatoiduga, tühjaks uuristatud saiapätsis serveeritud vürtsika karriga. Roog sai alguse Durbani linna india kogukonnas. 

20. Arepas, Venetsueela

Maisitainast soolane kakuke, mida serveeritakse erinevate lisanditega - juust, ribastatud kana, krõbe seakamar, perico, veis, tomatid, avokaado. Arepasid süüakse nt ka Kolumbias ja Nami-Namis on sellised retseptid

21. Sarvesai (croissant), Prantsusmaa

Kihiline pehme võirohke tainas, imeline näiteks tassikese kohviga hommikusöögilauas. Siin veel mõned viisid sarvesaiade kasutamiseks.

22. Poké, Hawaii

Hawaii ikooniline eelroog, toorest kalast salat, sai alguse kohalike kalurite soovist saaki viimse tükini ära kasutada. Nüüdseks on poké jõudnud USAsse ja sealt edasi kogu maailma. Siin mõned Hawaii retseptid, sh poké retseptid.

23. Lasanje, Itaalia

Lisaks pitsale on nimekirjas teinegi kuulus Itaalia roog! Kõige klassikalisem on hakkliha ja tomatikastmega, aga nagu Nami-Namiski näha, siis lasanjede maailm on kirju ja mitmekesine

24. Champ, Iirimaa

Iiripärane kartulipuder rohelise sibula ja rohke võiga, sobib kõiksugu kala- ja liharoogade lisandiks. 

25. Või-küüslaugukrabi (butter garlic crab), India

Lihtne maitseküllane roog.

26. Fajitas, Mehhiko

Retseptid leiad siit.

27. Tervelt küpsetatud piimapõrsas (lechón), Filipiinid

Filipiinide rahvusroog ehk tervelt süte kohal aeglaselt küpsetatud piimapõrsas, pehme liha ja krõbeda nahaga. 

28. Pho, Vietnam

Pho on kuulus maitseküllane supp Vietnamist. Valiku pho-retsepte leiad siit.

29. Ohmi-gyu veisesteik, Jaapan

Takara Ranch on varustanud Jaapani keisripaleed veiselihaga juba 400 aastat ja nende farmi wagyu-veis on eriti hinnatud. Serveeri sashimi-stiilis. 

30. Värske kevadrull (Gỏi cuốn), Vietnam

Toatemperatuuril serveeritav kuumtöötlemata riisipaberirull, mille täidises on sealiha, krevette, riisivermišellid jms. Kastetakse maapähklikastmesse. Proovi nt neid retsepte.

31. Parma sink, Itaalia

Valik võimalusi Parma singi kasutamiseks

32. Ankimo, Jaapan

Merikuradi maks ja veidi riivitud daikon-redist? Merikuradi maksaga retsepte meil Nami-Namis ei ole, küll on retsepte merikuradi sabaga :)

33. Fish'n'chips, Ühendkuningriik

Friikartuleid ja tainas praetud kala on serveeritud juba 1860ndatest. Proovi nt seda retsepti - või nt seda "kähkukat".

34. Vahtrasiirup, Kanada

Pannkooke vahtrasiirupiga kellelegi? Kasuta vahtrasiirupit nendes retseptides.

35. Tšillikrabi, Singapur

Teravas tomati-tšillikastmes tervelt küpsetatud krabi on Singapuri üks armastatumaid roogi. Nami-Namist leiad sellise retsepti.

36. Hummus, Lähis-Ida

Kikerherned, sidrunimahl ja tahini seesamiseemnepasta on selle lihtsa ja armastatud roa põhikomponendid. Hea algretsepti leiad siit, valiku põnevaid variatsioone siit.

37. Parmesanikana (Chicken Parmesan), Austraalia

Algselt Itaaliast pärit roog, mis mujal maailmas väga populaarne ja mis eriti Austraalias hästi välja tuleb. Nami-Namist leiad sellise retsepti.

38. Vaesed rüütlid Hong-Kongi moodi

Kaks saiaviilu kaetakse maapähklivõi või kaya-moosiga, surutakse kokku, kastetakse munasegusse, praetakse võis ja serveeritakse rohke või ja siirupiga. 

39. Ketšup, USA

Ketšup teeb paljude inimeste jaoks paljud road maitsvamaks, aga eks see ole maitse asi. Muide, ketšupit saab edukalt ka toiduvalmistamisel kasutada.

40. Martsipan, Saksamaa

Vaid mandlitest ja suhkrust koosnev ehtne martsipan on tõeline hõrgutis. Nami-Namist leiad hulgaliselt retsepte, kus maitsvat martsipani kasutada

41. Haisev tofu (stinky tofu). Kagu-Aasia

Üks kummalisematest roogadest maailmas. Nagu duuriangi, fermenteeritud haisev tofu, haiseb. Ent maitse on paljude lemmik! Nami-Namist leiad päris palju tofuga retsepte, täitsa tavalisi ja mittehaisevaid. 

42. Röstsai või ja Marmite ekstraktiga, Ühendkuningriik

Sõltuvusttekitav kooslus soolasest, hapust ja pikantsest. Nami-Namist leiad mõned retseptid, kus on koostisainetes justnimelt see kuulus Briti pärmiekstrakt.

43. Takod, Mehhiko

Värske käsitsitehtud tortilja, täidetud grillitud veiselihatükkidega, lisaks guacamole, salsa, hakitud sibul, koriander jm. Sobib nii hommikusöögiks, lõunasöögiks kui ka õhtusöögiks. 

44. Poutine, Kanada

Friikartulid pehmete juustuterade ja pruuni kastmega. Kanadas popp hilisöine eine. 

45. Kana riisiga, Singapur

Hainani kana riisiga retsept Nami-Namis

46. Som tam, Tai

Som tam on Tai kõige kuulsam salat, mis valmistatakse originaalis veel rohelisest papaiast. Retsepti leiad Nami-Namist.

47. Mereanni-paella, Hispaania

Valenciast pärit roog, kus kohtuvad valge riis, ürdid, õli, sool ja mereannid (krevetid, homaarid, rannakarbid, tindikala). Väike valik paella-tüüpi retsepte on ka Nami-Namis olemas.

48. Kartulikrõpsud (potato crisps/potato chips), Inglismaa

Ameeriklased usuvad, et kartulikrõpsud leiutatud 1853. aastal New Yorgis, aga "praetud kartuliviilude või -laastude" retsept ilmus inglase Willian Kitchineri kokaraamatus juba 1817. aastal. 

49. Masala dosa, India

Krõbe riisijahust krepp ehk ülepannikook täidetakse kartulipudruga, siis serveeritakse kookosetšatni, köögiviljalisandite, tomati-läätsekastme jm lisanditega. Sobib nii hommikusöögiks kui ka lõunasöögiks. 

50.  Plaksumais võiga (buttered popcorn), Ameerika Ühendriigid

Nami-Namist leiad nii popkorni ehk plaksumaisi valmistamise artikli kui ka valiku popkorniga retsepte

Loe veel:

Nami-Nami retseptikogu®
postitatud 15.10.2019 08:43 LISA KOMMENTAAR

Kommentaarid