Jagame nimekirja ka Nami-Nami lugejatega. Nimekirja The world's 50 best foods uusim versioon kujunes selliseks:
"Kõikide karride kuningas, võib-olla ka kõikide toitude kuningas" - just nii iseloomustab CNN Travel toimetus seda Tai karrirooga. Mussaman curry (ka Massaman curry ehk "moslemite karri") on pärit Tai lõunaosast, kus kinnitasid kanda India kaupmeeste imporditud vürtsid. Roog on vürtsikas, magus ja soolane, kookospiimaga. (Nami-Namist leiad sellise veidi mugandatud variandi).
Minimalistlik pitsa, Pizza Napoletana, koosneb kvaliteetsest nisujahust (tüüp 0 või 00), meresoolast, värskest pärmist, püreestatud värsketest tomatitest (lubatud on vaid San Marzano tomatid), värskest basiilikust, oliiviõlist ja kvaliteetsest Mozzarella juustust (lubatud on lehmapiimast fior di latte ja pühvlipiimast mozzarella di Bufala). Tainas tuleb sõtkuda käsitsi või kasutada aeglasest segajat, pitsa tuleb küpsetada puukütteahjus. Mõned pitsaretseptid leiad siit
Maiad jõid seda, Lasse Hallström tegi sellest filmi ja paljud meist söövad seda rohkem kui peaksid. Kes kujutab ette sõbrapäeva ilma šokolaadita?
Üleilmselt armastatud roog. Sushi tähendab maitsestatud riisi ja ei pea sisaldama toorest kala (ehk sashimi't), kuigi üleilmselt on tuntust kogunud justnimelt värske kalaga sušid. Nami-Namist leiad laia valiku väga põnevaid ja harivaid sushi-teemalisi artikleid.
Aeglaselt ahjus küpsetatud magusa-krõbeda nahaga part on väga populaarne. Parti serveeritakse õhukeste pannkookide, rohelise sibula ja hoisin-kastme või magusa oakastmega. Kui tahad Pekingi parti ise kodus valmistada, siis vajalikud retseptid leiad siit.
Kas teadsid, et aastas müüb nt McDonalds 20 miljardi dollari eest burgereid? Nami-Nami soovitab burkse kodus teha!
Vürtsikas supp pošeeritud makrelliga sisaldab veel tamarindi, tšillit, münti, sidrunheina, sibulat, ananassi jms.
Veel üks hittroog Tai köögist, mille retsepti leiad ka Nami-Namist.
Isegi siis, kui kõht on ääreni täis, leiab suurem osa inimestest ruumi jäätise jaoks.
Sellest Aafrika läänerannikul asuvast riigist pärit roog isaldab kana, tšillit, küüslauku, tomatit, paprikat, soola-pipart, okrat ja palmiõli.
Aeglaselt kookospiimas ja maitsetaimedes-vürtsides (sidrunhein, kalgan, küüslauk, kollajuur, ingver, tšilli) hautatud veiseliha. Rendangi retsepti leiad siit.
Mosambiigi-Portugali köögist pärit roog on armastatud kogu maailmas. Kõige parimat serveeritakse Mosambiigi pealinnas Maputos.
Loe siit, mida teha värske maisiga!
Frititud tainarõngad on kõige armastatumad. Loe siit sõõriku küpsetamise abivahendite kohta ja vali siit sobiv retsept.
On vareenikud ja siis on Poola vareenikud. Poola vareenikutel võib olla sees nii kartulit kui hapukapsast, nii liha kui juustu või hoopis puuvilju. Serveeritakse sulavõi, hapukoore või praetud sibulatega. Tavaliselt vareenikuid keedetakse, aga praetud vareenikud on muutumas populaarsemaks.
Legendi kohaselt kasutasid Portugali nunnad ja mungad oma rüüde tärgeldamisest üle jäänud munakollaseid (tärgeldamisel kasutati munavalgeid) nende maistvate koogikeste valmistamiseks. Nami-Namist leiad ka väga hea retsepti!
Kõige maitsvam on lihtsalt keedetud homaar, serveerituna või ja sidrunisektoriga.
Vardas küpsetatud lihakuubikuid võib teha nii lambalihast, sealihast, kanalihast, veiselihast või hoopis mõõkkalast. Serveeri riisi ja köögiviljadega.
Vaatamata nimele ei sisalda roog jänese- ega küülikuliha. Tegemist on Lõuna-Aafrika ühe armastatuima tänavatoiduga, tühjaks uuristatud saiapätsis serveeritud vürtsika karriga. Roog sai alguse Durbani linna india kogukonnas.
Maisitainast soolane kakuke, mida serveeritakse erinevate lisanditega - juust, ribastatud kana, krõbe seakamar, perico, veis, tomatid, avokaado. Arepasid süüakse nt ka Kolumbias ja Nami-Namis on sellised retseptid.
Kihiline pehme võirohke tainas, imeline näiteks tassikese kohviga hommikusöögilauas. Siin veel mõned viisid sarvesaiade kasutamiseks.
Hawaii ikooniline eelroog, toorest kalast salat, sai alguse kohalike kalurite soovist saaki viimse tükini ära kasutada. Nüüdseks on poké jõudnud USAsse ja sealt edasi kogu maailma. Siin mõned Hawaii retseptid, sh poké retseptid.
Lisaks pitsale on nimekirjas teinegi kuulus Itaalia roog! Kõige klassikalisem on hakkliha ja tomatikastmega, aga nagu Nami-Namiski näha, siis lasanjede maailm on kirju ja mitmekesine.
Iiripärane kartulipuder rohelise sibula ja rohke võiga, sobib kõiksugu kala- ja liharoogade lisandiks.
Lihtne maitseküllane roog.
Filipiinide rahvusroog ehk tervelt süte kohal aeglaselt küpsetatud piimapõrsas, pehme liha ja krõbeda nahaga.
Pho on kuulus maitseküllane supp Vietnamist. Valiku pho-retsepte leiad siit.
Takara Ranch on varustanud Jaapani keisripaleed veiselihaga juba 400 aastat ja nende farmi wagyu-veis on eriti hinnatud. Serveeri sashimi-stiilis.
Toatemperatuuril serveeritav kuumtöötlemata riisipaberirull, mille täidises on sealiha, krevette, riisivermišellid jms. Kastetakse maapähklikastmesse. Proovi nt neid retsepte.
Valik võimalusi Parma singi kasutamiseks
Merikuradi maks ja veidi riivitud daikon-redist? Merikuradi maksaga retsepte meil Nami-Namis ei ole, küll on retsepte merikuradi sabaga :)
Friikartuleid ja tainas praetud kala on serveeritud juba 1860ndatest. Proovi nt seda retsepti - või nt seda "kähkukat".
Pannkooke vahtrasiirupiga kellelegi? Kasuta vahtrasiirupit nendes retseptides.
Teravas tomati-tšillikastmes tervelt küpsetatud krabi on Singapuri üks armastatumaid roogi. Nami-Namist leiad sellise retsepti.
Kikerherned, sidrunimahl ja tahini seesamiseemnepasta on selle lihtsa ja armastatud roa põhikomponendid. Hea algretsepti leiad siit, valiku põnevaid variatsioone siit.
Algselt Itaaliast pärit roog, mis mujal maailmas väga populaarne ja mis eriti Austraalias hästi välja tuleb. Nami-Namist leiad sellise retsepti.
Kaks saiaviilu kaetakse maapähklivõi või kaya-moosiga, surutakse kokku, kastetakse munasegusse, praetakse võis ja serveeritakse rohke või ja siirupiga.
Ketšup teeb paljude inimeste jaoks paljud road maitsvamaks, aga eks see ole maitse asi. Muide, ketšupit saab edukalt ka toiduvalmistamisel kasutada.
Vaid mandlitest ja suhkrust koosnev ehtne martsipan on tõeline hõrgutis. Nami-Namist leiad hulgaliselt retsepte, kus maitsvat martsipani kasutada.
Üks kummalisematest roogadest maailmas. Nagu duuriangi, fermenteeritud haisev tofu, haiseb. Ent maitse on paljude lemmik! Nami-Namist leiad päris palju tofuga retsepte, täitsa tavalisi ja mittehaisevaid.
Sõltuvusttekitav kooslus soolasest, hapust ja pikantsest. Nami-Namist leiad mõned retseptid, kus on koostisainetes justnimelt see kuulus Briti pärmiekstrakt.
Värske käsitsitehtud tortilja, täidetud grillitud veiselihatükkidega, lisaks guacamole, salsa, hakitud sibul, koriander jm. Sobib nii hommikusöögiks, lõunasöögiks kui ka õhtusöögiks.
Friikartulid pehmete juustuterade ja pruuni kastmega. Kanadas popp hilisöine eine.
Hainani kana riisiga retsept Nami-Namis
Som tam on Tai kõige kuulsam salat, mis valmistatakse originaalis veel rohelisest papaiast. Retsepti leiad Nami-Namist.
Valenciast pärit roog, kus kohtuvad valge riis, ürdid, õli, sool ja mereannid (krevetid, homaarid, rannakarbid, tindikala). Väike valik paella-tüüpi retsepte on ka Nami-Namis olemas.
Ameeriklased usuvad, et kartulikrõpsud leiutatud 1853. aastal New Yorgis, aga "praetud kartuliviilude või -laastude" retsept ilmus inglase Willian Kitchineri kokaraamatus juba 1817. aastal.
Krõbe riisijahust krepp ehk ülepannikook täidetakse kartulipudruga, siis serveeritakse kookosetšatni, köögiviljalisandite, tomati-läätsekastme jm lisanditega. Sobib nii hommikusöögiks kui ka lõunasöögiks.
Nami-Namist leiad nii popkorni ehk plaksumaisi valmistamise artikli kui ka valiku popkorniga retsepte.