Riisipuder, põhjamaine jõulukomme

Kas teadsid, et põhjamaades on riisipudru ja -dessertide söömine jõulude ajal väga levinud? Uurime, miks ja kuidas.  

Vanad roomlased olid Euroopa aladel esimesed, kes riisiputru keetsid, Põhjamaadest on teada, et riisiputru keedeti Rootsis Malmös näiteks 1542. aastal. Riis maksis tollal palju ja oli peenem toit ning lausa staatusesümbol. Seepärast söödi "eksootilist" riisiputru eelkõige jõukamates peredes, kus argipäeviti keedeti putru veega, tähtpäevadel piimaga. Lihtrahvas keetis kaera-, rukki- ja odrakruubiputru. Ent 1900ndateks oli riis ja riisipuder põhjamaades juba üsna laialt levinud. Komme riisiputru jõulupühade ajal süüa aga jäi - ning külalistele hakati pakkuma vahukoore ja mandlitega rikastatud riisiputru. 

Taanis tuntakse jõulude ajal pakutavat riisiputru nissegrød ja Rootsis tomtegröt siis päkapikupudru nime all :)

Riisiputru süüakse Taanis jõuluõhtule eelneval õhtul ehk 23. detsembril (lillejuleaften), riisipudrule puistatakse kaneelisuhkrut ning lisatakse võisilmKlassikalise riisipudru (fotol vasakul) ja ahjus küpsetatud riisipudru ehk jõulupudru (fotol paremal) on mõlemad Nami-Namis olemas. 

Riisiputru keedeti palju, et jätkuks ka jõuluõhtul nautimiseks, siis juba veidi "tuunitud" kujul. Jahtunud riisipudrust tehakse näiteks taanlaste armastatud risalamande ehk vahukoorega segatud riisipuder mandlitega, mida serveeritakse sooja kirsikastmega (fotol vasakul). Rootslaste jõululaual võib leida Malta riisi nimelise desserdi - ehk vahukoore, mandariini- või apelsinitükkidega ning konservpuuviljadega riisidesserdi (fotol keskel). Parempoolsel fotol olev riisipuder ja glögikissell on küll uudsem ja vähem traditsiooniline lähenemine riisidesserdile, aga igati põhjamaine ja väga jõulune. 

Milliseid riisidesserte Sina valmistanud oled, hea lugeja? 

Artikkel ilmus esmalt 2015. a. detsembris.

Pille Petersoo
Pille Petersoo
postitatud 23.12.2016 08:42 LISA KOMMENTAAR

Kommentaarid


Merike Veidental
postitatud 22.12.2015 21:43

Meeldib riisipuder suhkru ja kaneeliga :)

Liina Turi
postitatud 23.12.2015 10:21

Minu lemmik on taanlaste risalamande ehk riis vahukoorega ning peal kirsikissell, teeme kindlasti sel aastal ka!

Siiri Treufeld
postitatud 23.12.2015 17:13

Risalamande on ülihea!

Qsti
postitatud 24.12.2015 22:10

Minu laps võib seda jõuluputru lõpmatuseni süüa, nii et meil pole võimalik ülejäänud pudrust magustoite teha. :D

Paula
postitatud 23.12.2016 21:26

No ilma rislamandeta pole jõulud lihtsalt võimalikud. Kuusk võib mitte olla, aga jõulupuder peab olema

Mirit Vares
postitatud 20.12.2017 09:34

Minu ema tegi alati jõuludeks riisiputru. Jõhvikakisselliga.

Pirjo Väljaots
postitatud 22.12.2018 20:11

Meil saavad 25. detsembril kokku meie, venna ja õe pere ning ema ja traditsiooniks on süüa ka riisiputru (mõne mandliga)

Mirit Vares
postitatud 22.12.2020 10:47

Mu lapsepõlvekodus oli jõulumagustoiduks riisipuder jõhvikakisselliga.