Nami-Nami piparkoogimaja on olemuselt lihtne ja jätab ruumi fantaasiaks. Võid seda näiteks korstna, katuseakende, rohkete uste-akende või rõduga täiendada ja kujundada päris oma, erilise piparkoogimaja.
Prindi välja piparkoogimaja šabloonid: katus ning küljesein ja otsasein (vali printimise valikutest Actual Size). Kanna šabloonid küpsetuspaberile, nii saad neid korduvalt kasutada ja nii ei kleepu šabloonid ka taina külge.
Rulli piparkoogitainas jahusel laual õhukeseks. Tõsta lahtirullitud tainas küpsetuspaberile. Vajadusel rulli see veelkord üle, et tainas oleks sile ja ühtlase paksusega.
Aseta väljalõigatud šabloonid tainale nii, et tükkide vahele jääks ka natukene kerkimise ruumi ning lõika maja detailid terava noaga välja. Akende lõikamiseks võid kasutada erikujulisi piparkoogivorme, näiteks tähekesi või südameid. Eemalda üleliigne tainas ja libista küpsetuspaber koos detailidega ahjuplaadile. Tee kõiki maja osasid topelt ehk kaks katusetükki, kaks küljeseina ja kaks otsaseina (üks uksega, teine ilma). Ühe maja detailid mahuvad kahele ahjuplaadile.
Aseta lõikelauale paberisse keeratud karmellkomm. Löö tainarulliga paar korda kommi pihta. Keera paber lahti ning puista kommipuru aknaruutude sisse. Komm sulab ahjus ära ja muutub jahtudes aknaklaasiks. Ühe ruudu sisse piisab ühest kommist.
Küpseta maja detaile 190-200-kraadises ahjus umbes 10 minutit. Lase enne ahjuplaadilt võtmist korralikult jahtuda.
Kui karamell on aknaruutu ebaühtlaselt jaotunud, aja see hambatikuga korralikult laiali. Tee seda kohe, kui plaadi ahjust võtad, sest jahtudes karamell taheneb.
Kui maja detailid on ahjus kõveraks küpsenud, lõika piparkookide ääred suure kööginoaga sirgeks. Tee seda samuti kohe kuumade piparkookidega, sest jahtudes muutuvad need kõvemaks ja rabedaks.
Kui detailid on jahtunud, sulata paksupõhjalises potis või pannil suhkur. Selleks aja pann hästi kuumaks ja vala sellele korraga 1,5 dl suhkrut. Kui suhkur on sulanud, helepruun ning kergelt mullitav, tõsta pann tulelt kuumaalusele. Alusta kohe detailide kokku liimimist! Ole väga ettevaatlik, sest karamell on kõrvetavalt kuum ja võib liimimise käigus tilkuda. Ära luba väikestel lastel liimimise ajal panni juures olla!
Kasta kõigepealt üks küljesein otsapidi karamelli sisse ning liimi esiseina külge. Hoia detaile paar sekundit koos, et karamell kivistuks. Tee samamoodi teise küljeseinaga. Nüüd tõsta poolik maja ettevaatlikult panni kohale ja kasta mõlema küljeseina otsad korraga karamelli sisse. Pane maja tagasi alusele ja liimi kiiresti külge maja tagasein.
Määri karamelli esi- ja tagaseina nendele äärtele, kuhu kinnitub katus. Kasuta selleks näiteks puidust võinuga. Aseta peale üks katusepool, korda sama teise poolega. Lõpuks liimi maja esiseina külge uks.
Maja detailid tuleb võmalikult kiiresti kokku liimida, sest karamell muutub jahtudes paksemaks kuni lõpuks kivistub. Panni saad kivistunud karamellist puhtaks, kui leotad seda mõnda aega soojas vees.
Kaunista valmis maja piparkoogiglasuuri, värviliste nonparellidega (nt Dr. Oetker) ja tuhksuhkruga. Kui soovid teha värvilist glasuuri, loe artiklit, milles Martiina õpetab glasuuri looduslikul teel toonima.
Meisterda ka pisike piparkoogimaja, mille saad kruusi külge panna.
Meie omad hakkavad täna tegema. Kasutame siis Nami-Nami õpetusi!
Eile loodud jõuluelamurajoon:
jah --kas 1 kilost piisab tainast või on vajalik rohkem osta maja tegemiseks??? ja kuas siis valmstada seda karamelli???millega kokku liimida seda maja???
Tere, mitu kg taigent selle piparkoogimaja valmistamiseks vaja läheb?
Väga hea küsimus! 1 kg tainast peaks välja tulema küll. Ma tean, et Nami-Nami piparkoogitainast saab teha ühe maja ja seda jääb üle ka piparkookide jaoks!
Minul oli 800 g piparkoogitainast, mees tegi üsna paksud plaadid ja natuke jäi tainast ülegi :)