Piparkoogitaina oluliseks komponendiks on siirup. Poodides on müügil valmiskeedetud hele ja tume siirup, mida on väga mugav kasutada, ent kui soovid siirupit ise teha, siis siin on toidublogija ja mitme kokaraamatu autori Andra Kalda õpetussõnad. Andral ilmus novembris 2015 raamat "Piparkoogimaitseline" (kirjastus Varrak).
100 ml suhkru kohta võta 50 ml vett
400 ml suhkrust saad 300 ml siirupit
Pane vesi keema ning mõõda vajalik kogus suhkrut valmis.
Vala suhkur teise potti ja tõsta tulele. Kui suhkur hakkab sulama, siis alusta vaikselt segamist. Pidevalt segades jälgi, millal saab suhkrust ilus kuldne ja karamelline siirup. Kui soovid tumedat siirupit, siis oota veel veidi.
Edasi nirista ettevaatlikult pidevalt segades juurde keev vesi. Suhkur kipub vee lisamisel tükki minema. Keeda siirupit pidevalt segades seni, kuni tükid on sulanud. Kui mõni tükk jääb siirupisse, tõsta see lusikaga välja.
Kasuta kuuma siirupit kohe piparkoogitaina valmistamiseks või säilita purgis.
Ära lase suhkrul liiga kaua pruunistuda, see läheb kergesti kõrbema. Lisa vesi pigem varem kui hiljem. Kõrbenud siirupil on mõrkjas maitse.
Mina olen laisk ja kasutan Dansukkeri suhkrusiirupeid :)
Proovisin ise teha. Võttis küll aega, aga tuli ilusti välja. 400g suhkrut sulab kaua!
Tore lugeda, Kristina!
Mina olen aastkümneid teinud ise siirupit, kuid praegu ma ei leia kohta, kust osta potast (kaaliumkarbonaati) mis siirupile lisades annab sellele ilusa tumeda värvi. See on ka ohtlik, sest potas paneb siirupi kohe kerkima, Pott peab olema piisavalt suur .Kas keegi teab, kust potast saab
Teen ise rafineerimata roosuhkrust ja väga hea sai
Teine katse õnnestus! Madalam kuumus ja vaiksemalt segada. Esimesel korral segasin suurte liigutustega, tõstsin suhkrut lusikaga jne. Teisel korral tegin lusika otsaga poti põhjas väikseid ringe ja ta sulas seal tasakesi üleni vedelaks, tükke ei jäänud. Ainult lusika külge jäi, aga muus osas tuli kõik välja ja piparkoogitaigen ootab nüüd külmikus :)