5 dl punaseid kuivatatud ube (kidney beans)
1 tk suurt hakitud sibulat
2 tk hakitud porgandit
1 tk hakitud varssellerit
8 tk kivideta kuivatatud ploome
0.75 dl + 1 sl palsamiäädikat (balsamico)
3 tk küünt küüslauku
1 sl tamarindi pastat
0.5 tl tšillipulbrit või -helbeid
1 tl koriandriseemneid
0.5 tl lambaläätse seemneid
5 sl oliiviõli
4 sl hakitud värsket koriandrit
0.25 tl soola
purustatud musta pipart
Pane oad eelmisel õhtul rohke külma veega likku (VÕI: keeda ube 2 minutit, siis lase tund aega seista).
Nõruta oad, pane uuesti potti. Lisa sibul, porgandid ja varsseller ning vala peale nii palju vett, et köögiviljad oleksid kaetud. Kata pott kaanega ning keeda tasasel tulel umbes tund aega, kuni oad on pehmed, aga mitte katki keenud.
Nõruta ja pane oad kõrvale.
Keeda kuivatatud ploome 0.75 dl palsamiäädikas 20 minutit.
Lülita köögikombain sisse, lisa kooritud küüslauk. Lisa 1 sl palsamiäädikat, tamarindipasta, tšillihelbed, koriandriseemned, lambaläätseseemned, oliiviõli, keedetud ploomid koos äädikaga. Püreesta ühtlaseks pastaks.
Lisa koriandrilehed ning peenesta. Maitsesta soola-pipraga.
Sega saadud kaste keedetud ubadega.
Retsept ilmus USA ajalehes The New York Times. Pildi tegi ZOOZI.
Lobio e. oad Gruusia-päraselt
Gruusiast pärit oaroog