400 g suhkrut
2.5 dl vett
poole sidruni mahl
0.5 tl apelsiniõli või 2 sl apelsiniõievett
Riisikreem:1 l piima
150 g riisihelbeid (u 3,5 dl)
näputäis soola
2 dl 35% rõõska koort
4 sl suhkrut
Knafe-tainas:450 g pakk kataifi-tainast
200 g sulatatud võid
Tõsta kataifi-tainas vähemalt tund aega enne kasutamist sügavkülmast välja pehmenema (aga ära pakist välja võta).
Valmista esmalt siirup. Kuumuta potis vesi, suhkur ja sidrunimahl aeglaselt keemiseni, siis keeda 5-10 minutit, kuni siirup veidi pakseneb. Sega juurde apelsiniõli, keeda veel pool minutit. Sega läbi, lase jahtuda ja hoia serveerimiseni külmkapis.
Riisikreemi jaoks sega paksupõhjalises potis piim, riisihelbed ja sool. Kuumuta keemiseni, siis alanda kuumust ning hauta puder tasasel tulel aeg-ajalt segades pehmeks. Sega juurde rõõsk koor ja suhkur, kuumuta läbi. Lase veidi jahtuda.
Pane kataifi-tainas suurde kaussi ning näpi sõrmede abil kiud lahti. Kalla peale veidi jahtunud sulavõi, siis sega sõrmede abil, kuni tainas on üleni ja ühtlaselt sulavõiga niisutatud.
Määri suur ahjuvorm (nt 25x35 cm) võiga. Tõsta umbes pool kataifi-tainast vormi ning suru ühtlaselt laiali. Tõsta lusika abil peale riisikreem, siis kata ülejäänud kataifi-tainaga. Suru tainas tugevasti (mõistlikkuse piires :)) kokku ja pealt ühtlaseks.
Küpseta 180-kraadises ahjus umbes 45 minutit, kuni küpsetis on pealt kenasti kuldne.
Võta vorm ahjust välja, nirista peale külm apelsinisiirup. Serveeri.
Knafe riisikreemi ja apelsinisiirupiga
Magus vormiroog tainaniitide e. knafe’ga (Euroopas tuntud kreeka nime kataifi järgi). Liibanonis kasutatakse kreemi tegemisel riisijahu ning siirupi maitsestamisel apelsiniõievett - mina olen edukalt kasutanud riisihelbeid ning siirupile lisanud apelsiniõli. Omapärast vormirooga võib serveerida nii soojalt kui ka jahtunult.