Kanasült

Klassikaline kanasült.

Kogus
Valmistusviis
Keetmine/kuumutamine
Valmistusaeg
Käik
Põhiroog
Lisategevused

Koostisosad

1 terve broilerkana

1 suurem sibul

1-2 porgandit

2 sellerivart

10 vürtspipratera

10-20 musta pipra tera

2 loorberilehte

1-2 sl soola

vett

5 želatiinilehte

Valmistamine

Tükelda kana. Eralda rinnafileed, siis eralda koivad ja tiivad ja lõika rümp kaheks. Pese kõik tükid külma veega ja säti keedupotti. Rinnafilee tükid aseta kõige peale.

Kata liha külma veega nii, et liha oleks 2-3 cm veega kaetud ja pane tulele. Eemalda vahukulbi või lusikaga kõik tekkiv vaht ja hoia keemistemperatuur madalal. Kui kogu vaht on kooritud, lisa pestud porgandid, sibul ja sellerivarred - porgandit ja sibulat pole vaja koorida!  Lisa pipra- ja vürtsiterad ja loorberilehed ning maitsesta soolaga.

Keeda madalal temperatuuril u 30-35 minutit. Siis võta rinnaliha potist välja ja pane kaussi ootele. See on vajalik selleks, et rinnaliha üle ei küpseks ja maitsev ning mahlane jääks. Nahk jäta potti keema. 

Nüüd keeda veel 1,5 tundi. Jälgi, et sült liiga intensiivselt keema ei läheks ja keemist on pigem vaevu märgata. Potile pane osaliselt kaas ka peale, et vesi saab natuke aurustuda.

Kui aeg on käes, tõsta lihakraam välja, kurna vedelik läbi peene sõela teise anumasse. Pese süldipott puhtaks ja vala natuke settinud leem ettevaatlikult potti tagasi jättes sette valamata. Puhasta kogu liha luudest ja nahast, haki liha meelepärasteks tükkideks ja pane leeme sisse tagasi. Aja korraks keema ja maitsesta veel vajadusel soolaga.

Vahepeal pane želatiinilehed külma vette ligunema 5-10 minutiks. Siis võta veest välja, pigista kuivemaks ning lisa želatiinilehed süldipotti, kus need kuuma süldileeme sees sulavad. 

Süldikausid loputa kergelt külma veega, siis on hiljem sülti lihtsam kausist kätte saada*. Tõsta süldiliha süldikaussidesse, peale tõsta süldileem. Pane sült külmikusse tarduma.

Tarretunud sült kummuta kausist alusele ja serveeri meelepäraste lisanditega.

Nipid ja soovitused:

  • Süldiga koos keedetud porgandid võid koorida ja lõigata kaunistuseks kausi põhja porgandililled.
  • Kui Sulle meeldib pehmem sült, siis pikal (2,5-3 tundi) ja tasasel tulel keetmisel annavad kanakondid piisavalt liimainet süldi tardumiseks ja želatiini teoreetiliselt pole lisada vajagi. Sellist sülti on aga raske tükkideks lõigata, nii et kaubanduslik välimus võib veidi soovida jätta. 

Loe veel:

Sülti keetis ja pildid tegi Nami-Nami toimetaja Ilse Metsamaa.

LISA KOMMENTAAR

Anne Oberšneider
postitatud 04.01.2017 22:56

Kana kallerdub väga hästi ja üle tunni-kahe küll ei ole vaja keeta, et sülti saada. Ostan Meie toidupoest kaaluga soovitud koguse kana konte ja vahel mõne koiva ka ning vähese veega potti podisema. Maitseks kasutan ainult soola ja pipart, mille lisan päris lõpus. Süldi panen sirge servaga purki ja kaanega kinni, siis saab ilusa torni taldrikule ja ei pea muretsema säilimise pärast.

vainlane
postitatud 16.02.2017 17:32

Kanasült on ainuke sült mida mina söön :)