Rootsi sai mooniseemnetega e. bergis

Õhuline ja pehme magustamata nisusai, mille teeb eriti kauniks saia kaunistav peenike palmik. Sai on inspireeritud juutide challah-saiast. Göteborgi kandis kutsutakse seda "barkis", Stockholmi kandis "bergis".

Kogus
1 hästi suur päts või 2 väiksemat pätsi
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Leib/sai
Lisategevused

Koostisosad

25 g värsket pärmi

5 dl käesooja piima

2 tl soola

2 sl õli

700 g nisujahu (u 1.4 liitrit)

määrimiseks muna

peale mooniseemneid

Valmistamine

Hõõru pärm käesoojas piimas vedelaks. Lisa sool ja õli, vähehaaval lisa u 650 g jahu. Sega ja sõtku tainas ühtlaseks, siis kata puhta rätikuga ja lase soojas kohas tund aega kerkida.

Kummuta tainas kergelt jahusele lauale ja sõtku hoolega läbi. Vajadusel lisa ka ülejäänud 50 g jahu.
Pane rusikasuurune tükk tainast kõrvale.

Vormi ülejäänud tainas piklikuks pätsiks ning aseta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile.

Jaota kõrvalepandud tainatükk omakorda kolmeks ning veereta iga tükk piklikuks "nööriks", seejärel põimi peenikeseks palmikuks. Aseta saadud palmik saiapätsile.

Kata puhta rätikuga ning lase veel umbes 45 minutit kerkida.

Pintselda kerkinud tainas lahtiklopitud munaga, siis puista peale mooniseemned.

Küpseta 220-kraadises ahjus umbes 30 minutit, kuni sai on küpsenud ja pealt kuldne.

Lase metallrestil jahtuda, aga ära saia rätikuga kata. Bergis peab olema pealt veidi krõbeda koorikuga.

Nipid ja soovitused:

  • Antud kogusest saab ühe hästi suure saiapätsi. Kui soovid "normaalsuuruses" saia, siis jaota tainas kaheks ja küpseta kaks pätsi. Kolmese palmiku asemel võid kaunistada saiapätsi ka kahest tainaribast keritud "nööriga".
  • Sai on tuntud eelkõige Göteborgi, Stockholmi ja Norrköpingi kandis - ilmselt olid seal ka suuremad juudi kogukonnad, kelle challah-saia ainetel see pehme sai küpsetatud on. 
  • Palmiku asemel võid teha ka kahest tainaribast keeru ja selle saiale laotada või lihtsalt saiale mooniseemned peale puistata ja siis kerge nurga all peale mõned sisselõiked teha. 

Loe veel:

LISA KOMMENTAAR

Kirsike
postitatud 02.12.2012 23:34

Kiitsime heaks:) Väga õhuline (Bertinet'ga ei võrdleks;)) ta meil ei olnud, aga oli täpselt sama õhuline, kui sai, mida sööme Rootsis :)

Luule Ķutismaa
postitatud 05.04.2020 13:41

Mõnus - suur-maitsev saiake! Isuäratav!

Hexy
postitatud 09.04.2020 16:28

Mulle maitses!