25 g värsket pärmi
5 dl käesooja piima
2 tl soola
2 sl õli
700 g nisujahu (u 1.4 liitrit)
määrimiseks muna
peale mooniseemneid
Hõõru pärm käesoojas piimas vedelaks. Lisa sool ja õli, vähehaaval lisa u 650 g jahu. Sega ja sõtku tainas ühtlaseks, siis kata puhta rätikuga ja lase soojas kohas tund aega kerkida.
Kummuta tainas kergelt jahusele lauale ja sõtku hoolega läbi. Vajadusel lisa ka ülejäänud 50 g jahu.
Pane rusikasuurune tükk tainast kõrvale.
Vormi ülejäänud tainas piklikuks pätsiks ning aseta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile.
Jaota kõrvalepandud tainatükk omakorda kolmeks ning veereta iga tükk piklikuks "nööriks", seejärel põimi peenikeseks palmikuks. Aseta saadud palmik saiapätsile.
Kata puhta rätikuga ning lase veel umbes 45 minutit kerkida.
Pintselda kerkinud tainas lahtiklopitud munaga, siis puista peale mooniseemned.
Küpseta 220-kraadises ahjus umbes 30 minutit, kuni sai on küpsenud ja pealt kuldne.
Rootsi sai mooniseemnetega e. bergis
Õhuline ja pehme magustamata nisusai, mille teeb eriti kauniks saia kaunistav peenike palmik. Sai on inspireeritud juutide challah-saiast. Göteborgi kandis kutsutakse seda "barkis", Stockholmi kandis "bergis".