350 g liivatainast või mandli-muretainast
Vanillikreem:125 g suhkrut
5 dl täispiima
40 g maisitärklist
6 suurt munakollast
Kaunistuseks:300-500 g maasikaid
Valmista põhja jaoks tavaline liiva- või muretainas või mandli-muretainas. Suru tainas 26 cm lahtikäiva koogivormi põhjale ja servadele. Pane 30 minutiks külmkappi tahenema.
Küpseta 175-kraadises ahjus umbes 20-25 minutit, kuni koogipõhi on kuldne*. Lase jahtuda.
Valmista keedukreem. Selleks lõika vanillikaun pikuti pooleks ning kuumuta koos piimaga keemiseni. Kurna.
Samal ajal vahusta munakollased suhkruga kohevaks, klopi juurde maisitärklis. Kalla peene joana juurde kuum piim, segu edasi kloppides.
Pane segu paksupõhjalisse potti ning kuumuta tasasel tulel pidevalt segades, kuni kaste pakseneb (nb! maisitärklis vajaneb paksenemiseks pikemat kuumutamist, erinevalt kartulitärklisest). Tõsta pott tulelt ning lase vanillikreemil jahtuda, kreemi aeg-ajalt segades.
Jahtunud kreem vala eelnevalt küpsetatud koogipõhjale. Puhasta maasikad, laota valmis koogile.
* Ühtlasema tulemuse jaoks on soovitav esimesed 10-15 minutit kooki nn pimeküpsetada (ingl. k. blind bake), kus kook kaetakse küpsetuspaberiga ning kuivatatud ubade või spetsiaalsete keraamiliste kuulikestega. Seejärel võetakse paber ja kuulikesed ära ning küpsetatakse kooki veel 10-15 minutit, et ka koogipõhi värvi saaks.
Retsept on mugandatud rootsi ajakirjast Mat & Vänner (2/2005, Jordgubbsflarn)
Kook on aus ja hea, eriti see siidine vanillikreem! Lahtikäiva vormi asemel olin sunnitud kasutama klaasist ahjuvormi, sinna jäi aga põhi koledasti kinni. Ei tea, kas küpsetuspaber oleks aidanud või oleks pidanud eelnevalt määrima vormi?
Hea kook
Kuna tahtsin Pavlovast järgijäänud munakollased kuhugi paigutada siis otsustasin ka seda torti teha. Muidu kõik väga hea ja lihtne, kreem väga maitsev kuid ei läinud piisavalt paksuks ja kahjuks lauale ei jõudnud. Mõtlen, et vist panen sügavkülma natukeseks ja siis lõikan lahti sest muidu pea kogu kreem vast jookseks välja, sellise karamell kisselli moodi on. Kui teaks kuidas teha, et kreem õnnestuks siis kindlasti teeks veel.
Maile, kas kasutasid maisitärklist? Ma kahtlustan, et Sa lihtsalt ei kuumutanud piisavalt - maisitärklist kasutades ei ole mul kunagi vanillikreem vedelaks jäänud. Proovi kindlasti uuesti!
Jah, maisitärklist kasutasin. Proovn kindlasti veel, muretainas ju sügavkülmas juba olemas ja üks vanillikaun kasutamata. Sellegipoolest on nüüd hea seda kreemi koos põhjaga magustoiduna süüa :))
kas kartulitärklis sobiks ka maisitärklise asemel?
aaa, võid proovida, AGA pea meeles, et kartulitärklist ei tohi liialt kuumutada, kreem muutub siis uuesti vedelaks.
Suvel võib sellele koogile kuhjata marju kohe hulgi :). Tavaliselt on mul marjakuhi kõrge ning katan selle teinekord ka želeesuhkruga, et ilus ja läikiv oleks.
Martsipani-maasikatort vanillikreemiga
Muredal martsipanipõhjal on vanillimaitseline keedukreem ning rohkelt maasikaid.