Islandi konjakilammas

Selle retsepti järgi tehakse lambapraadi Islandil. Lammast tuleb enne küpsetamist ööpäev ürdimarinaadis hoida, nii et alusta ettevalmistustöödega varakult.

Kogus
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
2-3 tundi + ööpäev marinaadis
Käik
Põhiroog
Lisategevused

Koostisosad

2 kg tükk lambaliha - praetükk või kints

2 tl soola

Marinaad:

2 dl oliiviõli

12 cl konjakit või brändit

2 tl sinepiseemneid

2 tl purustatud kadakamarju

2 sl hakitud värsket tüümiani e. aed-liivateed

2 sl hakitud värsket salveid

2 sl hakitud värsket basiilikut

2 sl hakitud värsket estragoni

2 sl hakitud värsket tilli

2 tl purustatud musta pipart

Valmistamine

Sega marinaadiained omavahel. Pane marinaad ja praetükk suurde kilekotti ning siis sobiva suurusega ahjuvormi. Lase külmkapis 24 tundi maitsestuda, aeg-ajalt praadi kilekotis keerates.

Kuumuta ahi 125 kraadini. Võta praetükk marinaadist välja, kurna ja puista pinnale soola.

Torka lihatermomeeter prae kõige paksemasse ossa (termomeeter ei tohi vastu konti minna!)

Aseta lambapraad paraja suurusega ahjuvormi. Küpseta 125-kraadises ahjus 2-3 tundi.

Võta praad ahjust välja ja kata fooliumiga. Lase umbes 20 minutit tõmmata.

Serveeri ahjukartulite ja nt täidetud seentega.

Nipid ja soovitused:

  • Kui soovid seest roosakat praadi, siis kuumuta seni, kuni prae sisetemperatuur on 60-65 kraadi.
  • Kui soovid küpset lambapraadi, siis peaks termomeeter näitama 70-75 kraadi.

Loe veel:

Retsept on soome ajakirjast Glorian Ruoka & Viini (2/2007, Kuuman konjakkilammas). Pildi tegi Juta Kübarsepp.

LISA KOMMENTAAR

Zoozi
postitatud 01.06.2009 21:07

Mulle lammas kohe üldse ei maitsenud. Imelik oli. Mehele enam-vähem.

Malle M @ FB
postitatud 29.12.2012 10:46

Väga maitsev oli. Lisaks lambale panin malmpotti kaalikad ning porgandid. Kahjuks ei ole mul kodus võimalust seda potti ahju sütele lükata ning pidin leppima elektriahjuga. Vaatamata sellele tagasihoidlikule puudujäägile nautisid nii liha kui juurvilja kõik kolm põlvkonda. Kartul ja hapukapsas jäi meie peres jõuluõhtul teenitult tahaplaanile

Kybarsepp
postitatud 02.10.2021 09:26

Islandi konjakilammas oli mul ahkus 5-6 tundi ja liiga pehmeks ei läinudki... vist vanem loom jälle mulle sattunud.