2 kg tükk lambaliha - praetükk või kints
2 tl soola
Marinaad:2 dl oliiviõli
12 cl konjakit või brändit
2 tl sinepiseemneid
2 tl purustatud kadakamarju
2 sl hakitud värsket tüümiani e. aed-liivateed
2 sl hakitud värsket salveid
2 sl hakitud värsket basiilikut
2 sl hakitud värsket estragoni
2 sl hakitud värsket tilli
2 tl purustatud musta pipart
Sega marinaadiained omavahel. Pane marinaad ja praetükk suurde kilekotti ning siis sobiva suurusega ahjuvormi. Lase külmkapis 24 tundi maitsestuda, aeg-ajalt praadi kilekotis keerates.
Kuumuta ahi 125 kraadini. Võta praetükk marinaadist välja, kurna ja puista pinnale soola.
Torka lihatermomeeter prae kõige paksemasse ossa (termomeeter ei tohi vastu konti minna!)
Aseta lambapraad paraja suurusega ahjuvormi. Küpseta 125-kraadises ahjus 2-3 tundi.
Võta praad ahjust välja ja kata fooliumiga. Lase umbes 20 minutit tõmmata.
Serveeri ahjukartulite ja nt täidetud seentega.
Retsept on soome ajakirjast Glorian Ruoka & Viini (2/2007, Kuuman konjakkilammas). Pildi tegi Juta Kübarsepp.
Mulle lammas kohe üldse ei maitsenud. Imelik oli. Mehele enam-vähem.
Väga maitsev oli. Lisaks lambale panin malmpotti kaalikad ning porgandid. Kahjuks ei ole mul kodus võimalust seda potti ahju sütele lükata ning pidin leppima elektriahjuga. Vaatamata sellele tagasihoidlikule puudujäägile nautisid nii liha kui juurvilja kõik kolm põlvkonda. Kartul ja hapukapsas jäi meie peres jõuluõhtul teenitult tahaplaanile
Islandi konjakilammas oli mul ahkus 5-6 tundi ja liiga pehmeks ei läinudki... vist vanem loom jälle mulle sattunud.
Islandi konjakilammas
Selle retsepti järgi tehakse lambapraadi Islandil. Lammast tuleb enne küpsetamist ööpäev ürdimarinaadis hoida, nii et alusta ettevalmistustöödega varakult.