Nõgesekeerud

Üks 2008. a. suvel Tervisliku Toitumise Kuu raames toimunud retseptivõistluse finalistidest. Retsepti autoriks on Spidur e. Elina Sildre.

Kogus
2 plaaditäit
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Leib/sai
Lisategevused

Koostisosad

Pärmitainas:

25 g pärmi

2 tl suhkrut

2.5 dl piima

1 tl soola

5 dl nisujahu

1.5-2 dl täisteranisujahu

1 sl kõrvitsaseemneõli

Täidis:

noori nõgeselehti

1 dl kooritud kõrvitsaseemneid

0.5 dl riivitud juustu

0.75-1 dl kõrvitsaseemneõli

2 tl õunaäädikat

4 küüslauguküünt

soola

10 päikesekuivatatud tomatit

muna

Valmistamine

Vedelda pärm suhkruga, lisa käesoe piim ja sool. Sõtku juurde jahu, viimasena lisa õli. Sõtku, kuni tainas hakkab kausi küljest lahti lööma.
Vormi tainast pall, puista üle jahuga ja lase rätikuga kaetult soojas kohas kahekordseks kerkida.

Valmista ette nõgesed. Selleks eemalda nõgestelt varred. Pane lehed kaussi, vala peale keev vesi. Hoia minut aega, siis kurna ja pigista kogu vesi hoolega välja. (Nõgeseid peaks olema ca 1.5 dl).

Pane nõgesed köögiviljakombaini. Lisa kõrvitsaseemned, õli, õunaäädikas, küüslauk ja riivitud juust. Töötle ühtlaseks pastaks, vajadusel maitsesta soolaga.

Rulli kerkinud tainas kergelt jahusel laual ristkülikuks. Määri peale nõgesemass ja hakitud päikesekuivatatud tomatid. Keera rulli, lõika terava noaga viiludeks. Pane need küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja lase veel 15-20 minutit kerkida.

Pintselda seejärel lahtiklopitud munaga ja küpseta 200-kraadises ahjus 12-15 minutit.

Retsept ja foto: SPIDUR.

LISA KOMMENTAAR

zoozi
postitatud 20.05.2010 17:21

Oi,need olid head!

Hexy
postitatud 17.03.2011 08:12

väga head!!!

Liina
postitatud 19.05.2013 19:20

Väga maistvad! Kõik, kes proovisid, soovisid veel. Täisteranisujahu mul kodus polnud, selle asemel tegin segu nisujahust, rukkijahust ja odrajahust. Sobis ideaalselt. Kõrvitsaseemneõli asemel läks oliivõli - kah suurepärane. Õunaäädikat ei olnud, ei pannud. Küüslauku panin poole vähem - see oli hea otsus. Pool taignast tegin nõgestega, pool karulauguga. Ja kaurulauguga sai isegi maistvam! Igal juhul on nii karulauk kui pisikesed gurmeenõgesed just täpselt selle ja lähinädala teema, sest nõgesed kasvavad kohe suureks ja karulauk on just praegu turule tulnud. Imehead! Teeme veel!