Strapatsada ehk Kreeka muna-tomatihüüve

Strapatsada (στραπατσάδα), kagianas, koskosela või menemeni on Kreekas populaarne muna-tomatihüüve. Rooga võib serveerida nii hommikusöögiks, lõunasöögiks kui ka ooteks, nii soojalt kui ka külmalt. Eriti populaarne on see suviti, kui tomatid on odavad ja maitsvad.

Kogus
kahele
Valmistusviis
Praadimine
Valmistusaeg
Käik
Eelroog/kerge eine
Lisategevused

Koostisosad

külmpressitud oliiviõli

1 väiksem küüslauguküüs õhukeste viiludena

2 küpset tomatit

4 muna (kergelt lahtiklopitud)

2 viilu haputainast leiba

100 g fetajuustu

hakitud siledalehist peterselli

1 punane tšillikaun (eemalda seemned, haki peeneks)

soola ja musta pipart

Valmistamine

Kuumuta pott keskmisel tulel, lisa sorts oliiviõli. Prae viilutatud küüslauku mõni hetk, siis riivi tomatid pannil (kasuta riivi jämedamat poolt). Maitsesta soola-pipraga.

Kui tomatimass podisema hakkab, siis lisa munad ning kuumuta segades, kuni munad on kergelt hüübinud. Võta pott tulelt.

Serveeri röstitud leivaviiludega, peale nirista oliiviõli ning puista üle fetajuustukuubikute, hakitud tšilli ja peterselliga.

Nipid ja soovitused:

  • Nigella Lawson väidab, et seda strapatsadat tuleks serveerida Xynotyro vadakujuustuga (loe meie Kreeka juustuaabitsat), aga tema kasutab selle asemel brittide Wensleydale'i juustu. Suurem osa Internetis levivatest retseptidest kasutab siiski fetajuustu. 
  • Retsepti sünnikohaks märgitakse tihti Arcadia piirkond. 
  • Roal on mitu nime. Ioonia saartel on roa nimeks strapatsada (στραπατσάδα), mis tuleb itaaliakeelsest sõnast "strapazzare" (kloppima). Nimetus "kagianas” (καγιανάς) tuleb türgikeelsest sõnast "kaygana", mis omakorda tuleb pärsiakeelsest sõnast خاگینه khâgine, mis tähendab omletti. Tuntakse ka nimetusi koskosela või menemeni.
LISA KOMMENTAAR