Karamelline saia-õunavorm

Karamelline vorm mahlase õunatäidisega ei ole liiga magus.

Maitseb hästi piima, vanillijäätise või -kastmega.

Kogus
kuuele
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Dessert
Lisategevused

Koostisosad

1 kg õunu

1 sidruni mahl ja riivitud koor

4-5 sl suhkrut

10 viilu saia

Karamellikaste:

75 g võid

2 sl vett

2 sl heledat siirupit

225 g heledat muscovado suhkrut

Serveerimiseks:

tuhksuhkrut

Valmistamine

Määri u liitrine ahjuvorm võiga.

Koori õunad, lõika sektoriteks, eemalda südamikud, viiluta. Pane potti, lisa sidrunimahl ja 5 sl vett. Kuumuta keemiseni ja keeda 7-10 minutit. Sega juurde suhkur ja keeda veel 5 minutit. Võta pott tulelt.

Eemalda saiaviiludelt koorik ja lõika saiaviilud pooleks.

Vala teise potti muscovado suhkur, või, siirup ja 2 sl vett. Kuumuta pidevalt segades aeglaselt keemiseni. Keeda 1-2 minutit, kuni kaste on siirupine.

Kasta pooled saiaviilud ükshaaval karamellikastmesse, seejärel aseta võitatud vormi. Laota peale õunad. Seejärel kasta ülejäänud saiaviilud karamellikastmesse ning siis vormi.

Nirista peale ülejäänud kaste. Küpseta 190-kraadises ahjus 20-25 minutit.

Jahuta pisut, puista peale tuhksuhkur.

Serveeri vanillikastme, -jäätise või külma piimaga.

  • Munavaba versiooni jaoks kontrolli, et sai oleks munavaba!
  • Loe Dansukkeri siirupite ja suhkrute kohta lähemalt siit.

Retsept ilmus ajakirjas Kodukiri (märts 2009), siin veidi tuunitud kujul. Pildi tegi Nami-Nami toimetaja Kaare Sova.

LISA KOMMENTAAR

zoozi
postitatud 14.09.2010 20:29

Mul olid ikka väga hapud õunad-jäi natuke liiga hapu.Karamellise saia koht oli aga eriti mõnus.

Pille
postitatud 14.02.2016 15:34

zoozi pilt:

zoozi
postitatud 14.09.2010 20:35

Unustasin lisamast,et saiaviile paneks teinekord tehes rohkem.Ilmselt peaks ka karamellikastet siis rohkem tegema.

TIIU
postitatud 12.02.2011 21:24

Väga hea magustoit. Tegin seda teist korda ja teisel katsel tuli alles välja. Ilmselgelt jääb 10 - ne saiaviilu kohta kastet väheks. Seda võib antud saiakoguse kohta teha topelt, siis on ka ülejäänud kastet, mida retsepti autorid soovitavad lõpetuseks saiadele niristada. Mina kasutasin magusainena fariinisuhkrut. Küpsetamisel soovitan vorm katta fooliumiga, eemalda foolium 10 minutit enne toidu valmimist. Esimesel korral minu saiavorm läks kõrbema. Kena katsetamist :))))

Kaare
postitatud 14.02.2016 14:16

Lõikasin saiad kuubikuteks ja valasin karamellikastme saiatükkidele. Segasin ettevaatlikult läbi ja panin pool saiakuubikitest vormi põhja, teise poole viimaseks kihiks peale. Õunu mul nii palju ei olnud, seega tuli hästi magus vorm. Aga hapukate õuntega peaks saama mõnusalt mahlase õunavormi, millele lisavad magusust karamellised saiatükid.

Pille
postitatud 14.02.2016 15:35

Kokkamas95 on sellise pildi saatnud: