1 kg õunu
1 sidruni mahl ja riivitud koor
4-5 sl suhkrut
10 viilu saia
Karamellikaste:75 g võid
2 sl vett
2 sl heledat siirupit
225 g heledat muscovado suhkrut
Serveerimiseks:Määri u liitrine ahjuvorm võiga.
Koori õunad, lõika sektoriteks, eemalda südamikud, viiluta. Pane potti, lisa sidrunimahl ja 5 sl vett. Kuumuta keemiseni ja keeda 7-10 minutit. Sega juurde suhkur ja keeda veel 5 minutit. Võta pott tulelt.
Eemalda saiaviiludelt koorik ja lõika saiaviilud pooleks.
Vala teise potti muscovado suhkur, või, siirup ja 2 sl vett. Kuumuta pidevalt segades aeglaselt keemiseni. Keeda 1-2 minutit, kuni kaste on siirupine.
Kasta pooled saiaviilud ükshaaval karamellikastmesse, seejärel aseta võitatud vormi. Laota peale õunad. Seejärel kasta ülejäänud saiaviilud karamellikastmesse ning siis vormi.
Nirista peale ülejäänud kaste. Küpseta 190-kraadises ahjus 20-25 minutit.
Jahuta pisut, puista peale tuhksuhkur.
Serveeri vanillikastme, -jäätise või külma piimaga.
Retsept ilmus ajakirjas Kodukiri (märts 2009), siin veidi tuunitud kujul. Pildi tegi Nami-Nami toimetaja Kaare Sova.
Mul olid ikka väga hapud õunad-jäi natuke liiga hapu.Karamellise saia koht oli aga eriti mõnus.
Unustasin lisamast,et saiaviile paneks teinekord tehes rohkem.Ilmselt peaks ka karamellikastet siis rohkem tegema.
Väga hea magustoit. Tegin seda teist korda ja teisel katsel tuli alles välja. Ilmselgelt jääb 10 - ne saiaviilu kohta kastet väheks. Seda võib antud saiakoguse kohta teha topelt, siis on ka ülejäänud kastet, mida retsepti autorid soovitavad lõpetuseks saiadele niristada. Mina kasutasin magusainena fariinisuhkrut. Küpsetamisel soovitan vorm katta fooliumiga, eemalda foolium 10 minutit enne toidu valmimist. Esimesel korral minu saiavorm läks kõrbema. Kena katsetamist :))))
Lõikasin saiad kuubikuteks ja valasin karamellikastme saiatükkidele. Segasin ettevaatlikult läbi ja panin pool saiakuubikitest vormi põhja, teise poole viimaseks kihiks peale. Õunu mul nii palju ei olnud, seega tuli hästi magus vorm. Aga hapukate õuntega peaks saama mõnusalt mahlase õunavormi, millele lisavad magusust karamellised saiatükid.
Kokkamas95 on sellise pildi saatnud:
Karamelline saia-õunavorm
Karamelline vorm mahlase õunatäidisega ei ole liiga magus.
Maitseb hästi piima, vanillijäätise või -kastmega.