500 g kuivatatud ube või 1 kg värskeid kauntest puhastatud 1 aedube
1 kooritud kartul
2 küpset tomatit (suru kergelt katki)
4-5 kooritud küüslauguküünt
kimp värsket maitserohelist - näiteks
siledalehist peterselli
külmpressitud oliiviõli
šerriäädikat või veiniäädikat
soola ja musta pipart
Kui kasutad kuivatatud ube, siis pane need 24 tundi varem külma vette likku. Loputa ja nõruta hoolega.
Pane leotatud või kauntest puhastatud värsked oad suurde potti. Vala peale nii palju külma vett, et oad oleksid kenasti kaetud (soola ära lisa, see aeglustab-takistab ubade pehmenemist).
Lisa potti kooritud kartul ning tomatid, küüslauguküüned, ürdikimp. Nirista peale veidi oliiviõli. Kuumuta pott tulel keemiseni. Koori pinnale tekkinud vaht vahukulbiga. Siis hauta tasasel tulel 25-45 minutit, kuni oad on pehmed, aga ikka veel terved (värsked oad valmivad kiiremini kui kuivatatud-leotatud oad).
Nõruta oad peaaegu kuivaks (jätta potti umbes detsiliitri jagu keeduvedelikku).
Eemalda kartul, tomat, küüslauguküüned ja ürdikimp potist (viska minema).
Niisuta ube alleshoitud 1 dl keeduleemega, oliiviõli ja veiniäädikaga, maitsesta soola-pipraga. Mina lisasin ka rohkelt hakitud värskeid ürte.
Retsept on mugandatud Jamie Oliveri raamatust "Jamie's Italy" (Italian style beans)
Mina kasutasin kuivatatud borlotti ube, segasin need valminult rohke maitserohelisega ja sõin salatina.
Oad Itaalia moodi e. fagioli all'italiana
Jamie Oliveri retsept värskete või kuivatatud ubade (sh borlotti, cannellini, zolfini ja võioad) valmistamiseks. Sellisel moel tehtud ube võib süüa niisama või lisada suppidele-hautistele.