2 sl nisujahu
1 kuhjaga tl inglise sinepipulbrit
1 sl meresoola
6 suurt veisesabatükki
2 sl searasva
2 suurt hakitud šalottsibulat
1 tüümianioks (ainult lehti)
6 nelki
riivitud muskaatpähklit
7.5 dl pudel punast veini
1 sl kontsentreeritud tomatipastat
0.5 kaalikat 3 cm juppidena
3 pastinaaki 3 cm juppidena
4 porgandit 3 cm juppidena
2 sl punasesõstraželeed
suur peotäis hakitud siledalehist peterselli serveerimiseks
Sega kilekotis jahu, sinepipulber ja meresool. Lisa härjasabatükid ja raputa neid kotis nii, et need oleksid ühtlaselt jahused.
Võta suur kaanega ahjupott, kuni härjasabatükid ühe kihina ära mahuksid (ja köögiviljad pealekauba).
Kuumuta searasv pannil, pruunista härjasabatükid hoolikalt ümberringi. Pane pruunistatud härjasabatükid ahjupottikoos hakitud sibula ja küüslaugu, tüümianilehtede, loorberilehe, nelgi ja muskaatpähkliga. Kalla peale vein- see peaks parasjagu lihatükid katma. Sega juurde tomatipüree.
Kuumuta kõik aeglaselt keemiseni, koori pinnale kerkinud vaht. Kata ahjupott kaanega ning hauta 180-kraadises ahjus 1,5 tundi.
Võta pott ahjust välja ja lase jahtuda. Koori jahtunud hautise pinnale hangunud liigne rasv. (Seda kõike võib teha söömisele eelneval päeval - maitse ainult paraneb seismisel).
Keera härjasabatükid leemes ringi ja lisa potti kaalikas, pastinaak ja porgand. Lisa punasesõstraželee ja maitsesta julgelt musta pipraga. Kata ahjupott kaanega ning pane uuesti 1,5 tunniks 180-kraadisesse ahju.
Võta pott ahjust välja, eemalda taas liigne rasv. Kontrolli härjasabade küpsust - kui liha kondilt kenasti lahti tuleb, on hautis valmis. (Vajadusel hauta veel).
Vii hautis lauale, peale puista ohtralt hakitud peterselli. Soovi korral paku kõrvale kartuliputru.
Retsept on briti ajakirjast Delicious (February 2009, Oxtail stew, Valentine Warner). Pildi tegi ZOOZI.
Veisesabahautis
Selle hautise jaoks oleks vaja vaid härjasaba kõige paksemaid juppe. Sobib hästi pühapäevaseks lõunasöögiks ja retsepti autori Valentine Warneri järgi tuleks pärast pubisse õlut jooma minna :)