Mangotort

Tarretatud vähemagus mangotort jogurti ja vahukoorega, mille õnnestumises mängib olulist rolli üks konkreetne mangopüree. Täitsa minu retsept :)

Kogus
kümnele kuni kaheteistkümnele
Valmistusviis
Segamine
Valmistusaeg
Käik
Dessert
Lisategevused

Koostisosad

200 g purustatud (kakaoga) küpsiseid või piparkooke

80 g sulatatud võid

Mangotäidis:

2 dl 35% rõõska koort

3 sl suhkrut

500 g kvaliteetset püreestatud mangot

200 g Saare maitsestamata jogurtit

1 suure sidruni mahl

8 lehte želatiini (nt Meira)

Kaunistuseks:

pistaatsiapähkleid

Valmistamine

Kõigepealt tambi küpsised* pudrunuiaga katki ja sega sulavõiga. Suru küpsetuspaberiga vooderdatud 25 cm läbimõõduga lahtikäiva koogivormi põhjale. (Kui soovid, siis võid põhja umbes 10 minutit 200-kraadises ahjus küpsetada - siis pudiseb kook pärast veidi vähem. Mina seda reeglina ei tee).

Pane želatiinilehed** külma vette ligunema 5-10 minutiks.

Sega suures kausis mangopüree*** ja jogurt.

Kuumuta sidrunimahl väikeses kausis, lisa 2-3 sl kuuma vett. Suru želatiinilehed kuivaks ja sega ükshaaval kuuma sidrunimahla hulka, kuni need lahustuvad. Nirista želatiinisegu peene joana mango-jogurtisegu hulka.
Vahusta rõõsk koor suhkruga ning sega õrnalt mango-jogurtisegu hulka.
Kalla mangosegu küpsisepurupõhjale ning pane kook vähemalt 4 tunniks, aga soovitavalt järgmise päevani külmkappi tarretuma.

Kaunista nt pistaatsiapähklite või sidrunmelissi- või mündioksaga.

Nipid ja soovitused:

  • Kui soovid kooki nelja tunni pärast serveerida, siis võta 10 želatiinilehte (e. 2,5 sl). Kui eelistad želatiinipulbrit kasutada, siis arvesta, et 4 lehte = 1 sl pulbrit. Loe siit želatiini kasutamise kohta lähemalt
  • Eriti hästi sobib "East End" Alphonso mangodest tehtud püree (92% mango viljaliha, suhkur, sidrunhape; vt fotot). Hästi maitsev mangopüree ja igati oma veidi kallimat hinda väärt. Kui kasutada tavalist mangokonservi, siis peab arvestama, et oleks u 500 g viljaliha.

​Avapildi tegi Kaare. Kasutaja Lumetydruk on sellise pildi saatnud: 

LISA KOMMENTAAR

t.
postitatud 20.01.2009 01:20

Tegin ja tulemus oli S U U R E P Ä R A N E. Igaljuhul läheb homme teine laar tegemisele. Aitäh, Pille ;)

netcat
postitatud 23.01.2009 16:29

kas seda värskest mangost ei kõlbaks teha?

Pille @ Nami-nami
postitatud 24.01.2009 09:01

Netcat, mina ei ole Eestis sellist värsket mangot veel kohanud, millest seda teha võiks. Edinburghis nn etnilistest poodidest sai neid värskeid küpseid Alfonso mangosid (pakistani omi), mis olid ülipehmed, hirmmagusad ja mahlased, lausa tilkusid :) Vot sellistest saaks, aga siin on müügil ainult pooltoored ja maitsetud eksemplarid kahjuks :( Proovi siis juba tavalise konservmangoga..

netcat
postitatud 25.01.2009 17:22

Mina olen viimase kvartali sees mitu korda selliseid üliküpseid, mahlast tilkuvaid magusaid mangosid poest leidnud. Eelmisel nädalal oli selliseid näiteks Säästumarketis ja Rimis. Varem olid ka minul halvad kogemused - juhendusin väitest, et mango olla küps, kui kompides otsast kergelt vetrub. Järeldan, et olen seni lihtsalt kõik mangod liiga toorelt nahka pannud. Küps on ta ikkagi siis kui katsudes juba jõudsasti pehme on. Ja parem on ilmselt lasta tal küpseda jahedas, sest poes jahutatuna nad jõuavad õigele küpsusastmele, aga kodus aknalaual - kus ma seni olen neid järelküpsetanud - lähevad enne küpsemist halvaks.

triinp
postitatud 25.01.2009 19:20

Mina ei ole muidu väga suur tarretatud tortide sõber, aga kuna praegu ahju kasutamise võimalus puudub, siis otsustasin proovida ja tõesti väga maitsev tuli, kõik sööjad kiitsid. Suhkur on koostisainete nimekirjast välja jäänud, panin vahukoort vahustades umbes 0,5 dl. Kasutasin põhjaks ainult piparkooke ja kattes East End mangopüreed (Stockmannis oli praegu 51 kr, aga sealt paar sammu eemal Piprapoes 40 kr). Suure tõenäosusega tuleb ka meil kunagi kordamisele.

mariliis
postitatud 28.01.2009 18:19

rimis on tõepoolest müügil (mõnikord) mangod, mis on imepehmed ja -mahlased. Need on Iisraeli omad. Tort on super!

fibit
postitatud 12.02.2009 10:24

Väga lihtne oli teha. Jätsin järgmise päevani külmikusse. Tulemus oli suurepärane. Kasutasin põhjaks Selga sokolaadiküpsiseid ja ostsin siirupis mangosid. Zelatiini panin 2 spl nii et järgmisel päeval serveerides oli jõudnud tarretuda mõnuslalt pehmeks vahuks.

Polarbear
postitatud 14.02.2009 20:19

Tegin põhja digestive'test ja no oli ikka kooki serveerides ainult üks küpsisepuru, õnneks tuli muu ok-lt välja. Kindlasti seega küpsetaks põhja. Maitselt väga super!

Anna-Liisa
postitatud 15.02.2009 17:04

Imehea. Kasutasin põhjaks Kalevi šokolaadiküpsiseid ja ei pudisenud üldse. Mangopüreed Tartust kahjuks ei leidnud, nii et kasutasin mangokonservi, mille ise püreestasin. Nii suuremad kui väiksemad magusasõbrad sõid isuga :)

matkakokk
postitatud 16.03.2009 19:50

See ju minu leiutatud sünnipäevatort;-)))! Aga mina kasutan tavaliselt hoopis mangopüreed, mis saadaval Tallinnas Supernettos 3kg püttidena. (Ülejääk läheb sügavkülma ja jäätiseks ja kanaks jne.)See on 100% puhas mango ilma mingite lisadeta. ja jogurti asemel läheb mul kooki kohupiimapasta. Küpsistest eelistan ka Selga shokolaadi omi.

Liki
postitatud 23.03.2009 09:07

Äärmiselt lihtne ja hea tort! Pole mingit küpsetamist ja pidulauale ka igati sobilik. Täname retsepti autorit!

Anette
postitatud 23.03.2009 17:35

Tundub hea, teen lähiajal kindlasti;)

Ljudmilla
postitatud 05.04.2009 19:03

Ma ostsin mitte mango püreet vaid mango konserve, Selverist. 1 purk= 450 gr= 250 gr puhta mangot (18,90 eek). Kallasin vedeliku välja ja ise tegin pureet. Tuli väga maitsev tort. Suur aitäh retsepti eest ;)

tziiki
postitatud 27.04.2009 13:21

tegin ka seda torti, põhjaks Selga shokolaadiküpsised ja ajapuuduse ning mangokonservi olematuse tõttu läks täidisesse virsikukompott püreestatuna. Super! Kerge ja mõnus tort! Kindel hitt suvistel pidudel...aitäh retsepti autorile!

maris
postitatud 28.04.2009 15:14

see on niii hea tort! Ja tegelikult, kui üks kord läbi teha, siis järgnevatel kordadel on ikka imelihtne valmistada.

Kiisumiisu
postitatud 04.05.2009 09:51

Väga maitsev ja lihtne tort, külalised sõid ja kiitsid. Mina tegin põhja digestive küpsistega ja nagu juustukoogi puhul küpsetasin ahjus ca 10 minutit. Kaunistamiseks kasutasin astelpaju marju, kuna sobisid värvitooni poolest ideaalselt.

emmeliine
postitatud 05.05.2009 23:24

mul selline totu küsimus, et mitu grammi võrdub see kogus zelatiini? ma esimesel katsel ja leidsin poest ainult zelatiinipulbri.. hirmsasti tahaks homme seda kooki teha..kui mu mees küpsiseid enne nahka ei pane....:)

Pille @ Nami-nami
postitatud 06.05.2009 07:36

Lisasin retsepti alla täienduse, et 1 sl pulbrit = 4 lehte.

emmeliine
postitatud 08.05.2009 23:49

huh, tehtud..:) ja tahaks teada, kuidas teil koogiäär ilusaks jäi peale küpsetuspaberi eemaldamist? mul jäi natuke kole, aga varjasin mandlilaastudega. :) nendega kaunistasingi..ja maitsestamata jogurti segasin kohupiimapastaga. suur aitäh mõnusa retsepti eest! :D

greetel
postitatud 21.05.2009 15:45

tundub väga hea retsept olevat! Seega otsustan seda proovida oma dinner-party´l sel pühapäeval... kuna pole seda enne teinud, olen natuke hirmul, ei taha ei midagi nihu ka läheks mu peol... lugesin küll, et kõigil tuli hästi välja ja lihtne retsept jne, a ikkagi... ma just kardan nende zelantiini lehtede või -pulbri pärast:( et kas neid ikka londonis ka müügil on? või on neil äkki teine nimetus siin? ja kuna pole ise suur mangosõber, sis mõtlesin, et kuidas oleks äkki vaarikate või virsikutega? mis te arvate? loodame, et kõik läheb hästi, pöidlad pihku :)

anzelika
postitatud 09.08.2009 16:53

minul läks see kook p---e, sest tegin tavalise zelatiini, mitte lehtedega ja tükid tulid sisse.

neiu
postitatud 16.10.2009 14:36

teen koguaeg virsikutega, mu lemmik kook pm, superhea. :)

Kata
postitatud 02.12.2009 18:25

Tegin mitu varianti sellest tordist: üks konservidest teine mangopüreest, see mis tegin esimesena oli rohkem tunda sidruni maitset kui mango(aga mango vili oli ülimõnus) ja teine tuli legendaarse India jooki Mango lassi maitseline. Aga mõlemad olid superhead! Ma veel lisasin tordipõhja purustatud röstitud india pähkli puru, mis andis hea maitse, ja kaunistasin tordi pealmise osa ka selle puruga. Mõnele võiks ka meeldida kardemon kindlasti tordi sisu sees. Kindlasti teen veel! Aitäh!

Pille
posted on 30.12.2015 23:56

Kata, mango ja kardemon sobivad imehästi kokku, nii et proovi kindlasti!

Ullike
postitatud 27.12.2009 12:09

Tehtud. Kasutasin põhjaks piparkooke ja mõned digestive'id. Küpsetasin igaks juhuks. Mangod võtsin konservist ja püreestasin ise. Tulemus: väga hea ja kerge maitsega. lihtsast valmistamisest rääkimata. Suure mangosõbrana pean siiski mainima, et konservmangodest ikka mangomaitset ei tule - pigem oli kerge sidrunimekk (ja ma ei priisanud sidrunimahlaga). Järgmisel korral kavatsen asja muuta: teen teisele põhjale ja küpsete mangode kättesaamatuse tõttu ilmselt proovin visikutega....

Tädi Eevi
postitatud 08.02.2010 19:26

Tegin ka! Täpselt nagu kirjas ja ikka želatiinilehtedega. Esimest korda kasutasin neid. Olen üsna želatiinivõõras ja väldin selle kasutamist - ikka selle pärast, et mitu korda on tulemus nö poolik jäänud. Lehtedega õnnestus kõik võrratult! Põhja tegin Selga šoko-küpsistest - sobis ja maitses v. hästi!

AveMaria
postitatud 25.02.2010 07:53

Tort on hea ja lahe, pole liiga magus. Minu lemmik! Muudsin seda veidi, põhjas kasutasin digestive küpsiseid ja mangopüree tegin mango kompotist. Nüüd tean, et paika peab see, et võimalusel kasutada ikkagi ehtsat mangopüreed, kuna kompott ei anna nii tugevat mango maitset. Üks 'aga' on veel kombotti kasutades. Ma küll püreestasin häst, kuid koogis leidus mango kiude.

KatAnna
postitatud 09.03.2010 19:02

tegin teist korda, esimene kord kasutasin mangokompotti ja tulemuseks oli talujogurtimaitseline hele-helekollane kook, mangomaitset mitte mingisugust; lippasin siis Piprapoodi East End püree järgi ja tulemus oli seda väärt, kõigile maitses väga ja sellist kooki julgen ükskõik kui nõudlikule külalisele pakkuda

Silja
postitatud 09.07.2010 19:08

Just täna käisin Tartu Kaupmehe hulgis ja leidsin sealt just sellesama East Endi mangopüree- kuu tagasi ma seda veel seal ei märganud. Hinnaks oli 41.20.

Silja
postitatud 21.07.2010 18:34

Lasin siis oma Tartust leitud East Endi mangopüree käiku ja tuleb öelda, et kuumal suvisel päeva pole midagii mõnusamat kui külm mango-jogurtitort. Kasutasin Selga šokolaadiküpsiseid põhjaks ja kaunistasin vaarikatega. Tegin tütre 5nda kuu pisisünnipäeva puhul vanavanematele ja ka neile väga-väga maitses see uudne mekk. Ilmselgelt läheb kordamisele nädalake hiljem mehe sünnipäevaks, aga siis ma enam ühekordse kogusega ei piirdu :P

Silja
postitatud 14.09.2010 10:48

Olen kuu jooksul teinud kolm korda seda mangotorti. Peaks mainima, et need korrad ei jää ka viimaseks. Esiteks on seda lihtne teha, teiseks on see väga hea ja kolmandaks ka huvitav ja uue maitsega. Mangopüreed leiab Tartus Kaupmehe Hulgilaost.

Kerli
postitatud 15.11.2010 23:00

Tegin praegu spetsiaalselt siinsesse keskkonda kasutaja, et seda torti kiitma tulla :) Tõesti suurepärane, väga eksootiline ja mõnusalt mahe. Soovitan kindlasti! :)

Siret
postitatud 16.12.2010 15:01

Ülihea kook! Tõsiselt soovitan teha!

zoozi
postitatud 01.01.2011 11:53

Imehea!

mummu
postitatud 21.01.2011 14:51

vau,kui maitsev.Püree tegin ise mangodest.Kuna poes ei olnud maitsestamatta jogortit,asendasin selle hapukoorega.Kui püree ise teha,siis sidruni mahla ,kas üldse mitte,või siis poole vähem.Igal juhul saab see tort lemmikuks,kuna ta on nii mõnus hapukas.Proovige julgesti,ei tule kahetseda.

Elis
postitatud 07.03.2011 08:04

Mõnusalt mahe kook. Suhkrut kasutan kuhjaga supilusikates ja sidruni võtan keskmise suurusega, et mitte liiga hapukaks lõpptulemust ajada.

Merka
postitatud 28.03.2011 14:08

maitsev see igal juhul oli

Katsetus
postitatud 17.05.2011 18:59

Mõned nädalad seda retsepti piielnud ja nüüd siis otsustasin ära katsetada. Esimene kord zelatiiniga jännata. Kui selgeks saab, siis ilmselt enam jändamiseks ei nimetaks, aga no täna küll jändasin. Tegin pulbriga ja nägin kohe ära, kui jogurti-mangopüree (mille sain Soomest Prismast mingi 2+sendid peale euroga) zelatiiniga olin seganud, et tulevad tükid sisse. Niisis tegin kogu segule kuuma vanni, sain tükid välja, aga huvitav, kas ära ka tahkub. Proovin homse hommikuni mitte puutuda, pöidlad pihku:D

riina
postitatud 22.11.2011 20:41

piprapoes 450 g purk 3.15,850 g 4.80.Stockmanis poole kallim

Anneli
postitatud 26.01.2012 00:30

Üks rumal küsimus: millise läbimõõduga vormi peaks kasutama?

Kuduv Koeraomanik
postitatud 07.03.2012 18:30

Olen seda ammu piilunud aga polnud siiani teinud. Nüüd võtsin ette ja ilmselt teen seda kunagi veel. Ütlemata mahe ja mõnus tuli. Põhjaks kasutasin piparkooke.

Madli
postitatud 04.04.2012 19:58

Mulle mangoga nii väga ei maitsenud, midagi jäi maitsest minu jaoks nagu puudu... Küll aga teen samasugust kooki banaani-mustika püreega. Paar banaani, mustikaid tunde järgi, et tuleks umbes sama kogus hiljem kokku, kui palju oli mangopüreed ja natukese sidrunimahlaga teen hapukamaks. Vahel maitsestama jogurti puudumisel kasutan tavalist mustikajogurtit. Ülihea, kõik on vaimustuses siiani olnud ja kook jääb väga ilusat lillat värvi.

Ilsu
postitatud 01.10.2012 12:50

Maitsev ja sai palju kiidusõnu.

misst
postitatud 18.11.2012 00:52

Väga maitsev!

mantragirl
postitatud 02.01.2013 17:24

Kas keegi on proovinud seda torti teha želatiini asemel agar-agariga? Tahaksin proovida, aga ei meeldi želatiini kasutada...

A
postitatud 19.06.2013 12:25

kas keegi oskab soovitada mõnda ilma suhkruta mangopüreed. see east end'i oma on kohutavalt magus.

Heli
postitatud 26.07.2013 14:40

Mina olen asendanud maitsestamata jogurti mango või sidrunijogurtiga ja sidrunimahla hoopis mangomahlaga. Tulemus on ilus säravkollane ja mõnusalt mangone :)

merle
postitatud 16.10.2013 15:57

Supper hea tort.

Ulrika
postitatud 20.10.2013 13:22

100% Bonne mangopüree on väga hea .

Kuts
postitatud 20.01.2014 12:41

Mangokooki tegin aastavahetuseks ja enne seda oma sünnipäeval töö juurde kolleegidele viimiseks, ja see on igati aus kook.

Saale K.
postitatud 31.12.2015 17:26

Seda küsivad meil nooremad ja vanemad ikka mitu korda aastas! Ja just hiljuti peremees avaldas arvamust, et teeks piparkoogipõhjaga. Aga täna ei tee - püüan veeta pidupäeva ilma ülekoormuseta :)

Kaare
postitatud 02.01.2016 09:11

Ebareaalselt hea mangopüree on see. Võiks niisama purgitäie ära limpsida ja poleks torti vajagi :) Loomulikult oli tort ka superhea. Tegin topeltkoguse 27 cm vormi sisse.

Gertu
posted on 03.09.2016 17:46

Kas olete küpsetuspaberiga vooderdanud lisaks põhjale ka ääred? Ise mõtlen proovida ainult põhja vooderdamist, äkki jäävad ääred sedasi siledamad. On kellelgi kogemusi?

Lumetydruk
posted on 29.12.2016 19:29

Selleks, et ääred siledad jäävad tuleb kasutada tordilinti. Gemossi poest saab seda osta (kahjuks küll päris suures koguses aga vähemalt on müügil).

Siiri Jürviste
postitatud 05.01.2017 18:58

Maitseb hästi! Suhkrut panin veidike rohkem kui retseptis. Hea mahe tort!

Sigrid
postitatud 18.01.2017 13:31

Nii super hea, tegin kohalikest austraalia mangodest, siinmaal hetkel mango hooaeg ja kõik nad tilguvad mahlast. 500 g püree jaoks làks vaja ainult 2 keskmist mangot, blenderisse ja vàrsket püree valmis. Maitsestamata jogurtit poest ei leidnud, tegin kreeka jogurtiga. Olen kolme päeva jooksul juba kaks korda teinud ja neid kordi tuleb veel, imeline! Kõik kiidavad!

Gerli
postitatud 17.02.2017 08:30

Hei! Kas seda kooki kuidagi toorjuustuga ei annaks teha? Mul seda nii palju üle kodus :D

Siiri Jürviste
postitatud 25.02.2017 09:30

Tegin ka:

kadis
postitatud 15.05.2017 13:03

See tort on imeline! Minule, kellele ei meeldi eriti magusad ja lääged tordid, sobib see suurepäraselt! :)

Maasikamaias
postitatud 04.09.2017 08:37

Supermaitsev kook, maitsed on nii täiuslikult paigas ja õnnestus 100%, nõuti juba järgmist sama koogi tegemise kuupäeva, kuna see nii kiirelt otsa sai!

sidrun...
posted on 24.02.2018 14:21

Tegin torti, aga zelatiini oleks mina pidanud rohkem panema. Õige oleks vaadata ka seda, mis on pakil kirjas-- 4tl jäi väheks. Maitse oli hea. Põhja tasuks küpsetada-- mulle meeldib nii rohkem.