Ahjupraad karbonaadist

Üsna traditsiooniline ja kergelt sinepine ahjupraad sealihast. Kahekilosest karbonaadist piisab 10-12 sööjale. Külmad praelõigud sobivad hästi võileiva peale ja salati sisse, nii et ka väiksemale seltskonnale võib selle sama retsepti järgi jõuluprae teha, siis jätkub seda lihtsalt kauemaks.

Kogus
kaheteistkümnele
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Põhiroog
Lisategevused

Koostisosad

2 kg tükk ilusat sea kaelakarbonaadi

3-4 sl mett

3-4 sl Dijoni või Põltsamaa sinepit

2-3 värsket rosmariinioksa (ainult lehti)

3 küüslauguküünt

2 tl meresoola

Valmistamine

Haki küüslauk ja rosmariinilehekesed peeneks, sega mee ja sinepiga ühtlaseks. Maitsesta sealiha soolaga, siis hõõru mee-sinepimarinaad hoolega liha sisse*. Aseta liha ahjupannile, kata fooliumiga ja pane üheks-kaheks ööpäevaks jahedasse maitsestuma.

Tõsta liha tund aega enne küpsetamist toasooja. Kui Sul on lihatermomeeter, siis torka see läbi fooliumi liha kõige paksema osa keskele.

Küpseta 160-kraadises ahjus umbes 2,5 tundi, kuni lihatermomeeter näitab liha sisetemperatuuriks 82-85 kraadi. (Kui soovid liha kõrvale praeleent serveerida, siis vala umbes poole küpsetamise ajal ahjupannile ka 2-3 dl kuuma vett).

Eemalda foolium, maitsesta liha pealt veel kord kergelt soolaga ning küpseta liha 200-220 kraadises ahjus umbes 10-15 minutit, kuni liha pealt veidi pruunistub.

Tõsta praad ahjust välja, kata taas fooliumiga ja lase enne viiludeks lõikamist ja serveerimist 20-30 minutit fooliumi all “puhata”. Seejärel lõika liha üsna õhukesteks viiludeks.

Nipid ja soovitused:

  • Pille kirjutab: "Ühes mu lemmikrestoranis Edinburghis serveeriti imehead lambaliha. Peakokk väitis mulle korduvalt, et tema liha saladuseks on korralik massaaž lihtsate maitseainetega :)"
  • Kui Sul on korralik kaanega ahjupott (malmist vms), siis küpseta liha kaane all. Fooliumi kasutamine pole siis muidugi enam vajalik.

Retsept ilmus ka ajakirja Kodu & Aed 2012. a. detsembrinumbris, pildi tegi Juta Kübarsepp.

LISA KOMMENTAAR

Joogisoovitus

Montecucco Rosso Riserva DOC

Viinamarjasort: 80% Sangiovese 10% Ciliegiolo 10% Cabernet Sauvignon

Appellation: Montecucco Rosso Riserva DOC (Toscana, Maremma)

Küpsemine 18 kuud tammevaatides, millest kasutusel Prantsuse barrique (225L) ja suuremad tonneaux, 50 % uued ja 50 % teistkordsel ning kolmandat aastat kasutusel.

Välimus: intensiivne rubiinpunane

Aroom: intensiivne ja kauakesterv aroom, tuntavad mustika ja muraka aroomid, keedisene, Vahemere ürdid ja loorberi lõhna.

Maitse: pehme ja tasakaalustatud, arenev, kergelt balsamico't, vürtse ja liköörne, harmooniline parkaine, pikk kauakestev järelmaitse.

Serveerida: 16-18 °C

Tootja: ColleMassari
Maaletooja: Pernod Ricard Estonia

Kirsike
postitatud 22.05.2009 20:37

Meil oli täna seapraad hapukapsaga ja värske kartul. Seakarbonaad oli 48 tundi selles marinaadis. Maitses väga hea!!!

Ilsu
postitatud 19.03.2012 10:20

Julgen seda kõigile soovitada. Liha sai väga maitsev ja 2,2 kg karbonaaditükk kadus laualt kiiremini kui ma arvata oskasin.

Tullia
postitatud 01.01.2010 18:14

Maitses tõeliselt hästi. Kõrvale sõime keedetud kartuleid ja koduseid hoidiseid.

Katsetaja
postitatud 21.01.2017 22:47

Kas samal pannil lihaga (kui liha on nt fooliumis) saaks teha ka ahjukartuleid (pealt kuldkollaseid, kergelt krõbedaid mõnelt poolt) ja küpsetuskotis porgandeid (neid ikka saab ju)?

hexy
postitatud 19.04.2010 08:46

Panin natuke rohkem küüslauku, väga maitsev

zoozi
postitatud 24.12.2010 21:33

Väga maitsev liha sai, lapsed ka sõid.

Dee
postitatud 25.12.2011 01:06

See praad oli täna meie jõululaual ja sai palju kiidusõnu. Meeldivalt tasakaalus maitsetega liha, mis maitses hästi nii suurtele kui väikestele külalistele. Masseerisin lihatükki usinalt, nagu retseptis öeldud. Marinaadis oli liha 24 tundi. Ma ei tea, oli see nüüd õnnestunud massaaži või õnnestunud lihavaliku tagajärg, aga nii mahlast ja nii meeldiva maitsega praadi pole pikka aega saanud. ;)

Liis
postitatud 24.12.2012 10:28

Tegime seda praadi jõulueelseks õhtusöögiks...väga hea oli

Triin28
postitatud 27.12.2013 15:55

Liha tuli väga maitsev! Kõigile meeldis.

sass
postitatud 23.12.2015 19:35

No 10-12 inimesele küll ei jagu nii väiksest tükist head liha.

Tarmo
postitatud 15.03.2024 07:44

Jagub.Kui liha võtavad omad noh.

Tiina Post
postitatud 24.12.2015 08:30

Mitu aastat selle retsepti järgi teinud jõuludel liha ja siiani meie pere lemmik! :) Soovitan!

Jana
postitatud 07.01.2017 13:07

Meie pere lemmik,kõik mee tagavarad otsas

Maarika Nuut
postitatud 23.12.2021 16:57

Väga maitsev!

Kertu
postitatud 25.12.2021 17:49

Maitses kõigile nii soojalt, kui külmalt. Ma panin marinaadi aineid poole rohkem. ;)

Liia Tsernook
postitatud 27.12.2021 11:12

Väga maitsev ja mahlane sai, tegin ka!

Astrid Sarnit
postitatud 27.12.2021 17:53

Meil olid 3 pühasöögiaega kodus, millest 2l oli just seesama sealiha laual.

Maarika Nuut
postitatud 30.12.2021 06:39

Väga maitsev!

Ago.
postitatud 16.10.2022 17:25

Minu uus lemmk liharetsept! ????

Liina
postitatud 25.12.2022 15:26

Väga hea retsept, tulemus on tõeliselt maitsev :)

AndresR
postitatud 22.10.2023 14:36

Väga hea tulemus sai, soovitan. Pruunistasin alguses kamarat 200C juures, siis pöördõhuga 155 1,5h, seejärel keerasin liha kamaraga allapoole ja pruunistasin 20min

Kakap3a
postitatud 24.12.2024 11:44

Karbonaadil pole kamarat. Sul välisfilee.

uhan
postitatud 23.11.2023 12:59

MEEELDIB !!!!!! 5+!!!!