Apelsinipart

Ühest pardist piisab 4-5 inimesele. Liha on rohkem rinna- ja koivatükkidel.

Kogus
kaheksale kuni kümnele
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Põhiroog
Lisategevused

Koostisosad

2 parti (á 2,5 kg)

1 tl soola

1 tl musta pipart

2 tl riivitud toorest ingverijuurt või 1 tl ingveripulbrit

0.5-1 l vett või kanapuljongit

6 apelsini

2 sl veiniäädikat

4 sl suhkrut

1 sidrun

5 dl pardi praeleent

Kaunistuseks:

2 apelsini

1 apelsini koor

Valmistamine

Sega kokku sool, pipar ja ingver ning hõõru segu pardile. Tõsta pardid ahjupannile asetatud küpsetusrestile, rind ülespidi. Kalla ahjupannile vesi või kanapuljong.
Küpseta 200-kraadises ahjus 1 tund. Kasta parte küpsetamise ajal kolm korda praeleemega.
Tõsta pardid ahjust välja. Pane leem külma kohta jahtuma, et saaksid koorida pinnale tekkiva rasva.
Hoia parte röstimiseni jahedas.
Pese apelsinid hoolega puhtaks, siis koori köögiviljakoorijaga oranž kooreosa ja lõika see õhukesteks ribadeks. Keeda apelsinikooreribasid 3 minutit klaasitäies vees. Nõruta.
Koori küpsetusleemelt pardirasv ära ja pane kõrvale (seda võid kasutada praerasvana).
Pigista neljast apelsinist ja ühest sidrunist mahl välja, sega veiniäädikaga.
Sulata paksupõhjalises potis suhkur. Kuumuta, kuni suhkur muutub helepruuniks. Lisa ettevaatlikult apelsini-sidruni-veiniäädika segu (NB! pritsib!), rasvast kooritud praeleem ja apelsinid. Kuumuta. Vala pardile enne röstimist kastmevedelikku.
Rösti parte 275-kraadises ahjus 5-10 minutit. Tõsta pardid serveerimisliuale, kalla peale osa kastmest.
Kaunista part apelsiniviilude ja apelsinikooreribadega.
Kui pannilt hakkab vedelik otsa saama, siis lisa kanapuljongit. Kastme võid maitsestada nt 2 sl apelsini- või sidrunilikööriga.

Retsept on raamatust "Suur jõuluraamat" (Kodukolle/Suur Eesti Raamatuklubi). Pildi tegi ÜLLEKAS.

LISA KOMMENTAAR

Üllekas
postitatud 31.01.2011 23:28

maitses meile kõigile.