500 g põdra või veise maksa
300 g läbikasvanud sealiha
2 tl võid
1 suurem porgand
1 suurem sibul
soola ja musta pipart
200 g toasooja võid
veidi konjakit
riivitud muskaatpähklit
Lõika maks 4-5 cm tükkideks ja pruunista kiiresti koos sealihakuubikutega võis. Maitsesta soola ja pipraga. Kalla peale niipalju vett, et see maksa parasjagu kataks. Lisa hakitud sibul ja porgand ja hauta tund aega.
Aja koos aedviljaga 2 korda läbi hakkmasina. Vahusta koos toasooja võiga. Segu peaks tulema üsna pehme (vajadusel lisa veidi hautamisleent). Vajadusel maitsesta veel soola ja pipraga, riivitud muskaatpähkliga. Lisa brändi ja sega. Vala vormidesse või suurde vormi.
Hoia serveerimiseni jahedas.
Maksapasteedi retsept ilmus 2003. a. "Pereköögi" detsembrinumbris, siis samal aastal ilmunud kakskeelses raamatus Eesti Köök/Estonian Cooking ning taas 2007.a. ilmunud raamatus Pereköögi kokaraamat.
Pildi tegi Nami-Nami toimetaja Kaare Sova.
Hea retsept, ka metssea maksaga saab väga hea.
Kui kaua säilib?
selle jõulu ajal ma tegin ikka üsna mitut asja esimest korda, sh ka pasteeti. pasteet oli esimese korra kohta suht ok, kuigi mul on veel arenguruumi, eriti selle pasteedi struktuuri osas. võiks olla vähem teraline. esimese korra kohta olin ma muidugi üsna ambitsioonikas - lisaks maksale panin sisse ka natuke seda viie_päeva suitsuliha ja alkoholi lisamise ajaks jõudis kohale hr abikaasa, kelle käsi ka üsna lahke oli.
Tuli väga hea!
Väga hea pasteet, kasutasin liha asemel pekki ja võid ei lisanud. Konjakit ja muskaatpähkleid ka ei lisanud.
Vana hea klassika. Mina jätan sibula panemata aga muskaatpähkli ja konjakiga ei koonerda........
Mulle aga just meeldibki teralisem pasteet ja ka kuivem. Seega selle vahustamise jätan ära.
Kuidas see vahustamine käib?
Tegime ja esimese korra kohta tuli hämmastavalt hea. Enam poe pasteeti ei osta :)
Mul hakkliha masinat ei ole teen köögi kombainis, mille pōhjas on 2 tera. Tuleb suurepärane peenekoeline mass. Muskaatpähkel ja brändi annavad väga hea maitselisandi. Olen palju teinud Ja alati tuleb suurepärane välja. ammu enam ei osta.
Silx on sellise pasteedifoto saatnud 2009. a. detsembris:
Kuna hakklihamasinat ei ole, tegin samuti köögikombainis. Mida pekisem liha, seda parem :) Maitsev!
Plaanis teha põrda maksast pasteeti. Kas maksa peaks enne piimas leotama? Aitäh!
Margit, leota igaks juhuks paar tundi, siis on kindel, et ei jää mõrkjas.
Hea retsept. Kasutasin põhjapõdra maksa ja sea maksa. Kaks korda kogu krempel läbi ja lahke käega Moldova brändit sisse. Väga mõnus tuli!
Millega garanteerida maksapasteeti? Kas on häid soovitusi
Umbes sellega tehtud, aga konjakit ja muskaatpähklit ei pannud ja sealiha asemel oli kanaliha.
Maksapasteet
Kodune pasteet saab eriti maitsev, kui maksa peenestamiseks kasutada tavalist vanamoodsat hakkmasinat.
Vahendid kokkamiseks ning lauakatmiseks leiate kauplusest Apelsin.