2 apelsini
150 g toasooja võid
2 dl suhkrut
2 muna
2 dl nisujahu
1.5 tl küpsetuspulbrit
1 tl soola
200 g jahvatatud mandleid või mandlijahu
Pese apelsinid, riivi ühelt apelsinilt koor ja pressi mõlemast apelsinist mahl välja (peaksid saama umbes 2 dl).
Vahusta toasoe või ja suhkur, lisa ükshaaval vahustades munad.
Sega omavahel jahu, küpsetuspulber, sool ja jahvatatud mandlid. Lisa võivahule. Viimasena sega juurde riivitud apelsinikoor ja pressitud mahl.
Kalla tainas keeksivormi või lahtikäivasse 24 cm läbimõõduga koogivormi.
Küpseta 175kraadises ahjus 45 minutit, kuni keeks on pealt kuldne ja keeksi keskele torgatud puutikk kuivaks jääb.
Retsept ilmus ajakirjas Kodukiri (aprill 2006). Pildi tegi Nami-Nami toimetaja Kaare.
Jeebus, kui hea keeks! Sõivad ja kiitsivad! Võib-olla oleks pidanud pisut kauem ahjus olema–põhi kippus natuke vormi külge kleepuma, hoolimata või määrimisest... aga maitses imehea! :)
Vike on mais 2011 sellise pildi saatnud:
Maitsev ja mahlane keeks!
Maitse poolest väga hea, panin peale veel mandlilaaste. Küpsetasin keeksi 20 minutit kauem, kui retseptis ette nähtud, kuid ikka jäi seest nätske.. Ei tea, kas tegin midagi valesti?
E., siin on nii palju asju, mis võis mõjutada. Kas kasutasid tavalist metallist keeksivormi? Silikoonist vormid juhivad soojust hoopis teisiti ja endalgi on tulnud kaks korda kauem küpsetada. Kõige tõenäolisem on ikka see, et ahi valetab temperatuuri osas ja temperatuur oli madalam.
Kasutasin tavalist vormi. Võib-olla oli tõesti asi temperatuuris, proovin järgmine kord kõrgema temperatuuriga.
Apelsini-mandlikeeks
Mahlane ja tugeva apelsinimaitsega keeks. Õhukindlas karbis säilib mahlasena paar päeva.