250 g toasooja võid
200 g suhkrut
4 muna
210 g nisujahu (u 3,5 dl)
2 tl küpsetuspulbrit
2 tl vanillisuhkrut
1 laimi riivitud koor
Mustikataina jaoks:1 dl (külmutatud) mustikaid
2 sl suhkrut
Glasuur:2 dl tuhksuhkrut
2 sl laimi mahla
Määri 1,8-2 liitrine keeksivorm võiga ning puista üle riivsaiaga.
Klopi või suhkruga heledaks vahuks. Lisa ükshaaval vahustades toasoojad munad.
Sega nisujahu, küpsetuspulber, laimikoor ja vanillsuhkur omavahel, siis lisa tainale.
Pane kolmandik tainast kõrvale. Püreesta pooljäised mustikad suhkruga, siis lisa kõrvalepandud tainakolmandikule.
Kalla pool heledast tainast vormi. Tõsta peale mustikatainas ja siis ülejäänud hele tainas. Tee lusika otsa või puutikuga taina sees siiruviirulisi liigutusi. Küpseta 175kraadise ahju alumisel siinil umbes tund aega.
Lase vormis jahtuda, siis kummuta kook alusele. Sega glasuuriained omavahel ja nirista jahtunud koogile.
Pirkka retsept (mustikkatiikeri). Pildi tegi Kaare.
Pille, kas oskad arvata, miks mustikasegu peab külmutet olema, kas sellepärast et see vormis enne küpsetamist laiali ei voolaks?
Variante on kaks - soomlaste retsept võis ilmuda jõulunumbris, kui värskeid mustikaid ei olnud :) Võimalik on ka see, et poolkülmunud mustikaid on lihtsam püreestada. Ei tea :)
Väga maitsev keeks!
Sööjad kiitsid! Tundus hästi mahlane, aga see niiskus oli vist pigem suurest või kogusest.
Tuli ilus, väga niiske ja õhuline kuid ka väga rammus, järgmisel korral proovin mis saab kui rasvaine kogust 100g võrra vähendada.
Siiruviiruline mustikakeeks
Tiigri- ehk sebrakeeksi põhimõttel valmistatud siiruviiruline mustikakeeks.