Clafoutis

Clafoutis on prantsuse köögist pärit põnev vormiroog, mis meenutab magusat ahjupannkooki.

Kirsside asemel võib kasutada muid pehmeid marju ja luuvilju, nt aprikoose, ploome, virsikuid, põldmarju, mustsõstraid.

Kogus
kuuele
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Dessert
Lisategevused

Koostisosad

15 g võid vormi määrimiseks

750 g kirsse või mureleid

125 g nisujahu

50 g suhkrut

3 muna

3 dl piima

1 tl vanilliekstrakti

soovi korral sorts konjakit või brändit

Serveerimiseks:

tuhksuhkrut

Valmistamine

Määri ahjuvorm võiga.

Puhasta kirsid kividest ja laota kirsid võitatud vormi (mulle meeldib nii, et vormi põhi oleks ikka üsna kaetud). 

Mõõda jahu ja suhkur suurde kaussi, sega läbi.

Klopi teises kausis munad lahti, lisa piim ja vanilliekstrakt. Klopi ühtlaseks, siis kalla vähehaaval jahusegu hulka, viimast vispliga segades. Peaksid saama ühtlase ja üsna vedela taina. Kalla tainas kirssidele.

Küpseta 180kraadise ahju keskosas umbes 40 minutit, kuni tainas on läbi küpsenud ja pealt kuldne.

Lase veidike jahtuda, siis sõelu peale tuhksuhkrut ja serveeri soojalt.

Retsept on Joanne Harrise & Fran Warde raamatust "The French Kitchen: A Cookbook". Pildi tegi Kaare.

LISA KOMMENTAAR

Mmm...Merilin
postitatud 29.07.2008 00:40

Kahjuks ei jäänud tulemusega rahule. Midagi oli retseptis paigast ära, pealegi tulihapu :D Kuidagi liiga nätske jäi ja asi polnud väheses küpsetamises. Hakkasin nüüd teiste retseptidega võrdlema ja leidsin, et siinne kasutab palju vähem suhkrut, pisut vähem muna, palju rohkem jahu ja koore asemel piima. Ilmselt need asjaolid põhjustasidki veidra konsistentsi. Aga siis serveerisin järgmiseid tükke oma Laduree meresoola-karamellikastemga ja juba läks palju magusamaks, seetõttu ka paremaks :)

Pille @ Nami-nami
postitatud 29.07.2008 10:50

Kahju, et Sulle ei maitsenud :( Olen viimasel ajal proovinud mitmeid erinevaid clafoutise retsepte ja see on kindlalt üks parimaid. Clafoutis ongi veidi 'nätske' - see on ahjupannkook, mitte biskviidilaadne kook. Suhkru kogust võid reguleerida - kui on väga hapud kirsid, lisa veidi rohkem.

Ristl
postitatud 23.08.2008 08:51

Olen kõigist saadud kirssidest (ehk siis 2 korda) tänavu just nimelt selle retsepti järgi clafoutis't küpsetanud. Niivõrd hea, et teist korda oli isegi mu armas mees nõus abistama kirsside puhastamisel :)

Berit
postitatud 28.08.2008 12:09

Väga hea, VÄGA HEA kohe. Poleks uskunud, et nii maitsema hakkab, tegin kompotikirssidega ja lisasin tsipa soola ka tainasse, täpselt minu maitsele :D

Kait
postitatud 10.09.2008 12:21

Proovisin ka lõpuks ära selle imeasja. Kuid kirsside asemel kasutasin põldmarju ja vaarikaid. Söödav sai, aga ei midagi erilist. Usun, et kirssidega oleks teine asi. Ma arvan, et taignakiht oleks pidanud umbes poole õhem olema sellise mittekerkiva kontsistentsi juures. Ta jäi kuidagi tihe ja raske.

Kardemon
postitatud 31.01.2009 13:57

tegin magustoiduks. viimane maitses veel paremini kui suvest selle maitset mäletan...

Aniitram
postitatud 30.07.2009 07:18

Tegin magustoiduks - see maitses nii mulle kui mehele väga. Mulle meeldis veel see, et nii lihtne oli teha. Kindlasti läheb kordamisele!

netcat
postitatud 25.09.2009 23:36

Minumeelest on see täiesti õige konsistentsiga, nagu clafoutis peabki olema. Ma lisan ainult alati tilga konjakit maitseks sisse. Pean aga hoiatama, et madala 24cm vormi jaoks on siin tainast natuke liiga palju. Vähemalt kui täidises on kogukad viljad nagu ploomid näiteks. PS: suhkrust: tegin seda täna magusapoolsete ploomidega ja siintoodud suhkrukogust oleks isegi vähendada võinud. Sõstrate või hapukirsside korral on see paras.

Tiramiiiisu
postitatud 22.07.2010 13:26

Väga omapärane ja hea!

Hexy
postitatud 25.07.2010 09:40

Perele maitses, mina eelistaks mingit muud kooki(cafoutis pole minu maitse)

Leho ja Maiki
postitatud 08.03.2016 17:32

<p>Proovisime ka... tundus, et retseptis oli liiga palju muna. Kook maitses veidi nagu munapirukas, ahjust välja võttes kukkus kokku. :/ </p><p>Veidi maitses nagu pannkoogid marjadega (panime kirssidele juurde ka teisi marju. :D </p>

Kaare
postitatud 08.07.2016 11:50

Mmm, mul tuli välja nagu puding kirssidega :) Väga maitsev!

Marju Jõemaa
postitatud 11.07.2016 22:13

Leidsin retsepti täna Facebooki Nami-Nami lehelt ja meenus,et emmel puud kirsse täis ja et niiii lihtne retsept ette jooksis,siis otsustasin katsetada

Marju Jõemaa
postitatud 12.07.2016 09:21

Pilt ka:

Gec
postitatud 16.07.2016 09:22

Vabandust loll küsimus aga, kui suur(t)e vormi(de) jaoks on retsept mõeldud ?

Pille
postitatud 16.07.2016 10:52

Gec, u 22-24 cm läbimõõduga vorm võiks olla.