100 g võid
150 g nisujahu
0.25 tl soola
2-3 sl külma vett
Täidis:400 g värskeid või külmutatud spargelkapsaõisikuid
2 dl 10% rõõska koort
1-2 sl hakitud värsket tilli
400 g forelli- või lõhefileed
veidi sidrunimahla
2 muna
100 g riivitud juustu
soola ja musta pipart
Valmista esmalt tainas - näpista jahu või ja soolaga puruseks, siis lisa vesi ja sõtku tainas ühtlaseks. Vormi väikeseks lapikuks pätsiks, keera toidukilesse ja pane 30 minutiks külmkappi. Siis rulli lahti, vooderda sellega 24 cm pirukavorm. Torka põhi kahvliga auguliseks ning küpseta 200-kraadises ahjus 10 minutit.
Samal ajal lõika spargelkapsas väikesteks õisikuteks (mida väiksemad, seda parem) ja blanšeeri keevas soolaga maitsestatud vees 2-3 minutit. Kurna, loputa külma veega ja nõruta hoolega.
Eemalda lõhefileelt luud ja lõika kala umbes 1 cm kuubikuteks. Maitsesta soola, pipra ja sidrunimahlaga.
Laota lõhekuubikud ja blanšeeritud spargelkapsaõisikud eelküpsetatud pirukapõhjale.
Klopi kausis munad lahti, siis klopi juurde rõõsk koor ja riivitud juust. Soovi korral maitsesta soolaga, aga pea meeles, et juust on juba soolane! Kalla vormi.
Küpseta 200-kraadises ahjus 30 minutit, kuni pirukas on pealt kaunilt kuldne ja täidis hüübinud.
Pildi tegi Nami-Nami toimetaja Kaare Sova.
Lisasin ka võis hautatud sibulat. Väga maitsev sai nii soojalt kui külmalt.
Üks pirukas, mida juba korduvalt teen, sest nii hea on. Soovitan peale valatava muna-koore hulka suurendada, siis tuleb pirukas mahlasem. Mina panen nt. 4 muna, 2 dl koort ja 1,5 dl piima.
Spargelkapsaõisikud jäid mul veidi magedaks, aga sellegipoolest oli maitsev pirukas. Minu jaoks oli muna-koore segu parasjagu.
Lõhe-spargelkapsapirukas
Lõhe-spargelkapsapirukas on maitsev nii soojalt kui ka jahtunult. Lõhe asemel võib võtta ka forellifileed.