1 kg kooritud kartuleid
2 sibulat
3 sl õli
450 g konservitud purustatud tomateid
1 dl kontsentreeritud tomatipastat
1 tl basiilikut
1 tl soola
0.25 tl musta pipart
2 purustatud küüslauguküünt
1 kimp hakitud peterselli
1 dl riivitud juustu
25 g võid
Koori ja viiluta sibul. Hauta sibulad õlis pehmeks.
Lisa tomatikonserv koos vedelikuga, tomatipüree, maitseained ja küüslauk. Hauta kaanega potis 5 minutit.
Lõika kartulid õhukesteks viiludeks.
Laota pool kartulitest võitatud ahjuvormi, peale pool sibula-tomatisegust. Puista peale 1/2 hakitud petersellist. Korda. Laota pealmisele kihile riivitud juust ja võitükikesed. Kata vorm kaane või fooliumiga.
Küpseta 200-kraadise ahju allosas 30 minuti.
Eemalda foolium ja küpseta veel 20-30 minutit, kuni kartulid on küpsed.
Vajadusel lisa kõrbemise vältimiseks veidi puljongit.
Retsept on Taani ajakirjast Alt for Damerne (2/1995, Kartoffelgratin Provencale), pildi tegi Ilse Metsamaa.
Provanssaali kartuligratään