3 sl oliiviõli
1-2 hakitud väikest sibulat
2 peenelt hakitud sellerivart
1 väikesteks kuubikuteks hakitud porgand või paprika
300 g musti läätsesid (Puy, Beluga, Castelluccio)
3 oksa värsket tüümiani e. aed-liivateed
7.5 dl kuuma aedviljapuljongit
veidi pressitud sidrunimahla
külmpressitud oliiviõli maitse järgi
soola ja musta pipart
Kuumuta õli laias potis mõõdukal tulel. Lisa hakitud sibul, varsseller ja porgand/paprika ning hauta 5 minutit, aeg-ajalt segades, kuni sibul hakkab pehmenema.
Sega juurde loputatud läätsed, siis lisa tüümianioksad ja kuum puljong. Maitsesta musta pipraga. Kuumuta keemiseni, siis alanda kuumust ja hauta tasasel tulel 15-20 minutit, kuni läätsed on pehmed, aga pole veel lagunema hakanud.
Kui roog liiga kuiv paistab, siis lisa veidi keeva vett.
Eemalda tüümianioksad. Maitsesta sidrunimahla, külmpressitud oliiviõli ja soola-pipraga.
Retsept on mugandatud Briti ajakirjast delicious (March 2008, Braised Puy lentils). Mina kasutasin ökopoest ostetud musti beluuga läätsesid.
Tõeliselt mõnus roog, saab teha ka siis, kui tundub, et mitte millestki pole enam süüa teha ja poodi ei taha minna.
Hautatud mustad läätsed
Selle roa valmistamiseks sobivad Puy, Castelluccio ja Beluga läätsed.