Kurzeme strooganov

Kurzeme ehk Kuramaa strooganov valmistatakse sealihast (iga taisem lihatükk sobib kenasti) ning see on hele kaste.

Kogus
neljale
Valmistusviis
Hautamine
Valmistusaeg
Käik
Põhiroog
Lisategevused

Koostisosad

50 g suitsutatud peekonit

400-500 g sealiha

1 suur sibul

1 sl nisujahu

1 hapukurk

3 dl kuuma lihapuljongit

100 g Saare Smetana hapukoort

soola ja musta pipart

Valmistamine

Lõika peekon väiksemateks tükkideks. Haki või viiluta sibul, lõika sealiha ribadeks.

Kuumuta pannil peekon, lisa hakitud sibul ja sealiharibad ning prae kuumal pannil läbi (NB! Kurzeme strooganov on hele kaste, nii et ära liialt pruunista).
Sega juurde jahu, seejärel kuum puljong. Hauta, kuni liha on pehme.

Lõika kurk ribadeks ja lisa koos hapukoorega kastmele. Kuumuta tasasel tulel valmimiseni, maitsesta ja serveeri.

Nipid ja soovitused:

  • Eriti mõnus jääb Kurzeme strooganov praetud kartuliribadega, ent sobivad ka keedetud kartulid, riis või makaronid.

Pildi tegid Juta Kübarsepp ja Ilse Metsamaa. 

LISA KOMMENTAAR

anne
postitatud 20.12.2008 19:16

väga nämma asi on muide:) soovitan!

Kersti Kerge
postitatud 25.10.2010 14:29

Inimeste peal katsetatud - väga-väga hea roog! Lapsepõlv tuleb meelde :-)

Merit Saaremets
postitatud 25.10.2010 16:29

Väga hea! Meie meesperele väga meeldib!

Aire1
postitatud 18.11.2010 19:48

Väga maitsev kaste.

Triin
postitatud 06.11.2011 09:46

Nii maitsev toit sai. Ma küll modifitseerisin ja tegin veiselihast ja veisepuljongist ja sibul oli otsa saanud, aga hapukurk ja hapukoor olid olemas. Ja üksmeelselt tunnistati õigeks vanaaegseks sööklatoiduks “ainult kvaliteetne”. Et õnnestus ja läheb kordamisele.

Tiina
postitatud 18.11.2011 21:26

Lihtne teha ja maitseb jumalikult.

Fre
postitatud 30.10.2012 08:49

Väga maitsev, soovitan!

Mari
postitatud 14.02.2014 11:01

Meie pere üks lemmikutest.

Hexy
postitatud 20.03.2014 17:59

Maitsev toit.

Kerli V @ FB
postitatud 29.01.2015 10:38

Meile meeldis väga... (ma ei kasutanud vaid peekonit)

Ilse
postitatud 13.11.2015 12:34

Kui puljongit ei ole käepärast võib selle asemel keeva vett lisada ja jääb ka väga maitsev :)

Vike
postitatud 10.02.2018 10:16

Meie pere laste üks suuri lemmikuid. Hapukurki pean küll kastmesse rohkem panema, et tüli ei tuleks, kumb rohkem saab :).

x
postitatud 10.12.2018 11:49

Maitsev! Kahju ainult, et nii vedel jääb. :/

Ants
postitatud 07.01.2020 11:46

Pane siis rohkem jahu :D

Catz
postitatud 18.11.2020 20:10

... Kurzeme kuulub merele... seekord, siiski meie koduköögist, aitäh... et vana-head klassikat meelde tuletasite

Eerik Bogdanov
postitatud 18.11.2021 17:04

Minu lemmik!

Aarne Kuum
postitatud 20.11.2022 09:52

Üks parimaid :)

Kerli Veri
postitatud 10.01.2023 17:06

Serveerisin kartulipudruga:

Toomas
postitatud 24.03.2023 13:28

Super hea.Tegin kaelakarbonaadist.Ainult,et jahu tuleb rohkem panna.

Marii T.
postitatud 15.04.2024 09:41

Mina söön seda kastet lusika ja leivaga, kastan leiba kastme sisse ja liha panen leiva peale, nii hea :D Teised pereliikmed söövad kartulipudruga.