350 g muretainast
500 g kõrvitsa viljaliha
1 dl piima
3 muna
2 dl 10% rõõska koort
1 sl värsket tüümiani e. aed-liivateed
soola ja musta pipart
100 g sinihallitusjuustu
Lõika kõrvits kuubikuteks ning laota küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Maitsesta soolaga ning küpseta seejärel 200kraadises ahjus umbes 30 minutit, kuni kõrvits on pehme.
Vooderda 24 cm pirukavorm muretainaga ning eelküpseta 10-15 minutit, kuni põhi on kergelt pruunistunud.
Samal ajal püreesta kõrvitsa viljaliha ja piim köögikombainis, siis klopi munad rõõsa koorega ning lisa kõrvitsapüree. Maitsesta tüümiani, soola, pipra ja muskaadiga.
Vala täidis eelküpsetatud pirukapõhjale, laota peale juustukuubikud (võid neid veidi täidisesse suruda).
Küpseta 200kraadises ahjus umbes 45 minutit, kuni täidis on küpsenud. Kui pirukas kipub pealt liialt pruunistuma, siis kata fooliumiga.
Lase pirukal enne serveerimist 5-10 minutit taheneda, kõrvale paku salatit.
Retsept adapteeritud hea sõbranna Johanna blogist The Passionate Cook. Pildi tegi Juta Kübarsepp.
See on ütlemata hää. Piruka neelud käivad siiani.
Kõrvitsapirukas oli hea! Kasutasin Cambozola sinihallitusjuustu (või oleks õigem öelda valgehallitus-sinihallitusjuust?). Igatahes tahaks veel proovida, juustu asemel näiteks toorsuitsupeekonit või chorizo-vorsti kasutades. Täidisesse panin 3 muna ja 3 dl vedelikku (26 cm d. vorm), piisas. Taignasse läks ka neljaviljahelbeid ja grahamjahu.
Kasutasin oma sügavkülmutatud pureestatud kõrvitsat, väga maitsev! Ainult kõrvitsat läks mul suts rohkem sisse kui ette nähtud ja mune panin ka 3 suurt 4 asemel, seega jäi natuke pehmema konsistensiga.
Selle sügise esimesest kõrvitsast valmis minulgi sama pirukas sinihallitusjuustuga. Väga mahe ja magusa mekiga. Järgmine kord lisaks ka midagi lihalist :)
Väga maitsev. Järgmine kord panen juustu rohkem. Eriti hõrk suutäis oli koos juustuga ja retsepti järgi jäi seda väheks.
proovitud mõni aeg tagasi ja huvitav tulemus oli,mis maitses hää. Varem olen pirni ja sinihallitusjuustu miksinud - ka huvitav mekk.
Oli maitsev
Väga väga väga mõnus, ainult et tüümiani võib kõvasti rohkem, u 3 spl panna.
Tõesti väga hea pirukas, mõnusa tekstuuriga. Kõrvits ja sinihallitusjuust moodustavad mõnusa huvitava koosluse. Tüümiani asemel panin ainult tilli, sest esimest väga ei armasta. Sobis hästi ka nii minu meelest.
Minu pilt aastast 2010 :)
Kõrvitsa-sinihallitusjuustupirukas
Muretainapõhjal soolane pirukas (quiche), millele annab magusust röstitud kõrvits ning pikantsust sinihallitusjuust.