Mereannirisoto (Rick Stein)

Briti kalagurmaani Rick Steini retsept.

Kogus
neljale kuni kuuele
Valmistusviis
Hautamine
Valmistusaeg
Käik
Põhiroog
Lisategevused

Koostisosad

450 g koorimata krevette

36 väiksemat rannakarpi

100 g merikuradi fileed

50 g puhastatud kalmaari

Puljongi jaoks:

25 ml oliiviõli

1 hakitud küüslauguküüs

1 tükeldatud porgand

1 tükeldatud sellerivars

1 hakitud väiksem sibul

1 viilutatud väiksem porru

0,25 hakitud punast tšillikauna

1 tükeldatud tomat

näpuotsaga safranit

900 ml kalapuljongit

rannakarpide keeduleem

Risoto:

50 g võid

2 hakitud šalottsibulat

1 hakitud küüslauguküüs

350 g (Arborio) risotoriisi

120 ml kuiva valget veini

25 g parmesani juustu

1 sl oliiviõli

Valmistamine

Koori krevetid, koored hoia puljongi jaoks alles! Pane krevetid kõrvale.

Pese rannakarbid, kaabi puhtaks ja vajadusel rebi "habemed" küljest. Pane potti koos tilga veega, siis kata pott kaanega ja kuumuta tugeval tulel, kuni karbid on avanenud. Kurna (leem hoia alles puljongi jaoks!), siis pane 8 avanenud rannakarpi kõrvale (need näevad valmis risotos kenad välja), teistelt võta liha välja ja karbid viska minema. Tõsta ootele.

Puljongi valmistamiseks kuumuta õli suures potis. Lisa küüslauk, porgand, seller, sibul, porru ja tšilli. Kuumuta 5 minutit, aga ära pruunista. 

Siis lisa krevetikoorikud, kuumut apaar minutit. 

Siis lisa tomat, safran, kalapuljong ja rannakarpide keeduleem. Kuumuta keemiseni ja keeda u 30 minutit tasasel tulel. Siis kurna puljong potti, surudes võimalikult palju maitset segust välja. 

Risoto valmistamiseks sulata või paksupõhjalises potis. Lisa šalotid ja küüslauk ja hauta need klaasjaks. 

Lisa riis ja kuumuta paar minutit, kuni riisiterad on kenasti võiga koos. 

Kalla potti vein. Kuumuta keemiseni, siis tõsta pott tulelt ja lase veinil riisi sisse imenduda. 

(Siiamaani võib risoto mõnevõrra varem valmis teha.)

Pane pott uuesti keskmisele tulele. Lisa puljong riisile kolmes jaos, iga kord lase vedelikul riisi sisse imenduda enne järgmise satsi lisamist. Sega pidevalt. 

Kui riis on al dente, siis lisa parmesan. 

Risoto valmistamise ajal pintselda ülejäänud mereannid (kalmaarirõngad, kooritud krevetid, viilutatud merikuradisaba) oliiviõliga ja grilli neid 3-4 minutit. 

Serveerimiseks sega suurem osa neist risoto sisse. Kaunista "karbiga rannakarpidega" ja grillitud mereandidega, mida Sa risoto sisse ei seganud. .

Loe veel:

Retsept mugandatud siit.

LISA KOMMENTAAR

Pille
postitatud 18.04.2021 14:32

Mul tomatit-tšillit polnud (panin törtsu Portugali tšillipastat) ja merikuradi saba asemel oli kohafilee ning puljongisse lisasin lihtsalt vett, mitte kalapuljongit. Väga hea sai :)