Toskakattega marjapirukas

Muretainapõhjal ja toskakatte all võib kasutada erinevaid marju või nende segu. Fotol olev pirukas on tehtud vaarikate, maasikate, punaste ja mustade sõstarde seguga. Kook on maitsvaid jahtunult, nii et valmista see paar tundi enne serveerimist.

Kogus
kaheksale
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Dessert
Lisategevused

Koostisosad

Põhi:

150 g nisujahu

2 sl suhkrut

100 g võid

1 munakollane

Täidis:

300 g musti sõstraid või muid marju

2 sl kartulitärklist

Toskakate:

75 g võid

100 g mandlilaaste

100 g suhkrut (veidi üle 1 dl)

1 sl nisujahu

3 sl piima

Valmistamine

Sega põhja jaoks nisujahu ja suhkur omavahel, näpista juurde või ning lisa viimasena munarebu. Suru tainas ühtlaseks ning lase 30 minutit jahedas seista.

Suru tainas pirukavormi põhjale ja servadele. Eelküpseta 200kraadise ahju allosas umbes 15 minutit, kuni tainas on helekollane.

Kui kasutad külmutatud marju, siis sega need tärklisega (värskete marjade puhul pole see oluline). Laota eelküpsetatud põhjale.

Sega toskakatte ained väikeses potis, kuumuta paar minutit. Jaota marjadele. Küpseta 225kraadises ahjus 10-15 minutit, kuni kate on kaunilt kuldpruun.

Serveeri veidi jahtunult kas jäätise või vanillikastmega.

LISA KOMMENTAAR

Dagris
postitatud 12.05.2009 15:42

Emadepäevaks tegin sellise lihtsa koogi. Minul olid parasjagu käepärast punased sõstrad ja vaarikad - lõpptulemuseks tasakaalustasid hapukas täidis ja magus kate üksteist suurepäraselt.

Silja
postitatud 14.09.2010 10:47

Tütre pooleaasta sünnipäeva puhul tegin suure (topelt) koguse toskakattega õuna-marjapirukat. Kook ise on imelihtne teha ja just selline, et kui kodus on kapinurgas pakk mandlilaaste, sügavkülmas mingeid marju või aknalaual mõned õunad siis saab selle kiirelt kokku möksida.

Harilik pliiats
postitatud 27.10.2010 09:35

Tegin mustade sõstardega. Ahjusoojana oli veidi liiga pehme ja vormist raske kätte saada. Kui maha jahtus, siis muutus igati kaubanduslikuks. Katet oli üle ootuste lihtne valmistada.

Helin-Mari
postitatud 15.09.2018 11:42

Olen teinud nüüd vähemasti 3 korda ja kuna aias leidus parajasti tikreid, mida ma muidu vähem oskan kasutada, läksid need käiku. Mulle meeldis, sest tikrite paras hapukus sobib hästi, et magus kate ja tainas end õigustaksid. Ühel korral oli juurde pakkuda vaniljekastet, ent kook maitses väga hästi ka ilma lisanditeta :)