Pommusatsivi

Gruusia retsept: praetud pommu e. baklažaan kreemja kreeka pähkli kastmega.

Kogus
Valmistusviis
Praadimine
Valmistusaeg
Käik
Eelroog/kerge eine
Lisategevused

Koostisosad

1 kg pommut e. baklažaani

praadimiseks õli

Satsivi e. kreekapähklikreem:

5 dl hakitud kreeka pähkleid

purustatud küüslauku

1 tl safranit

2 tl khmeli-sunelit (gruusia maitseainesegu)

1-2 hakitud praetud sibulat

hakitud maitserohelist (basiilik, tüümian, petersell, koriander, sellerilehed, till)

0.5-1 dl õunaäädikat

veidi keeva vett

soola

musta pipart

Valmistamine

Lõika pommud viiludeks, riputa soolaga ning lase 40 minutit seista. Siis nõruta, patsuta köögipaberiga kuivaks ning prae õlis pehmeks.
Sega pähklid, küüslauk, safran, pipar, khmeli-suneli, hakitud ürdid ning hautatud sibul köögikombainis ühtlaseks. Lisa veidi vett ning äädikat ning sega hapukoore paksusega kreemiks.
Kalla kreem praetud pommuviiludele ning lase 3-4 tundi maitsestuda.
Kaunista maitserohelisega ja serveeri.

Retsept on mugandatud vene- ja ingliskeelselt MillionMenu veebilehelt (Eggplants Satsivi).

LISA KOMMENTAAR

Liina
postitatud 03.08.2009 22:08

Pommusatsivi oli tore.

Inga
postitatud 05.04.2010 10:06

Väga hea tuli, kuigi maitsestumiseks aega polnud - pistsime kohe nahka. Baklažaaniviile küpsetasime hoopis ahjus. Viilud koos kreemika keerasime rulli ja kinnitasime tikuga.

Tiina
postitatud 21.01.2013 23:32

Üsna lihtne teha ja eestlased söövad ja kiidavad, kuigi esmapilgul tundub see natuke kahtlane roog igatahes :) </br> Tegin viimati sõpradele ja kuulen siiani kiidusõnu.</br> Pommude praadimise asemel küpsetan neid ahjus, sest pommude praadimine on üks ebameeldivamaid asju - hirmus palju õli läheb ja köök tossu täis pärast :) Lõikan u poolesentimeetristeks viiludeks, pintseldan mõlemalt poolt õliga, laotan ahjuplaadile ja küpsetan u 200 kraadises ahjus niikaua kui vaja, vahepeal pööran ka.</br> Selle konkreetse retsepti kohta lisan veel, et kasutan mitte päris safranit, vaid imereetia safranit (sellest on ülalpool juttu), nagu Gruusiaski. </br>Ja äädikat tasub algul väga ettevaatlikult lisada, ma panen enamasti kolmandiku retseptis antud kogusest ja siis timmin. Kui liiga hapu saab, tuleb lihtsalt suhkrut lisada. Samas ta peabki väheke hapu olema, sest pommud ise on ju täiesti maitsestamata. Ja koriander on kohustuslik, olgu muu maitserohelisega nagu on.</br> Ja kindlasti kaunistage granaatõunaseemnetega (või suvel punaste sõstardega), need annavad väga palju juurde - mitte ainult ilu vaid ka maitset.</br>