Satsebeli e. gruusia tomatikaste

See tomatikaste Pamidvris Satsebela käib gruusia grillitud liha e. basturma juurde. Kuivatatud ploomid lisavad kastmele magusust, koriander sügavust.

Kogus
1 liiter
Valmistusviis
Keetmine/kuumutamine
Valmistusaeg
Käik
Põhiroog
Lisategevused

Koostisosad

1 suur hakitud sibul

2 hakitud küüslauguküünt

4 sl rapsiõli või maisiõli

1.5 kg küpseid tomateid

1.25 dl kuivatatud ploome

soola ja musta pipart

2 tl paprikapulbrit

2.25 tl jahvatatud koriandriseemneid

0.25 tl Cayenne'i pipart

Valmistamine

Hauta sibul ja küüslauk õlis pehmeks. Lisa tükeldatud tomatid. Kata pott kaanega ning hauta tasasel tulel umbes 45 minutit, kuni tomatid on pehmed. Püreesta või suru läbi sõela.

Pane tomatipüree uuesti potti ning lisa ülejäänud ained. Kata pott kaanega ning hauta veel 10 minutit.

Serveeri kuumalt või toatemperatuuril, eriti hästi sobib näiteks grillitud liha juurde.

Nipid ja soovitused:

  • Tomatikaste säilib külmkapis kuni nädala, kinnises karbis sügavkülmas veelgi kauem.

Loe veel:

  • Wikipedias kirjutatakse satsebeli kohta, et საწებელი on tomatipüreest, koriandrist, küüslaugust, äädikast, soolast, piprast, hmeli-sunelist, veest ja adžikast valmistatud vürtsikas kaste. 
  • Valik Gruusia retsepte Nami-Namis

Pildi tegi Nami-Nami toimetaja Ilse Metsamaa.

 

LISA KOMMENTAAR

Tiina
postitatud 02.08.2008 17:38

Gruusias üldiselt lõpevad nimed ja nimetused i-ga, seega ka see kaste on õigupoolest satsebeli. (Kontrollitud kohalikust kokaraamatust:))