Külasupp

Sealihaga tangu-kruubisuppi tuntakse külasupi või taluspojasupi nime all. Kuigi külasuppi keedetakse ka värske sealihaga, siis meie arvates jääb see eriti mõnus just suitsulihaga (nt suitsuribiga).

Kogus
kuuele kuni kaheksale
Valmistusviis
Keetmine/kuumutamine
Valmistusaeg
Käik
Eelroog/kerge eine
Lisategevused

Koostisosad

100 g odrakruupe

2,5 l vett

1 kg kondiga sealiha - nt

suitsupõske, suitsuribi või maasuitsusinki

2-3 loorberilehte

300 g kaalikat

2-3 suuremat porgandit

2 sibulat

1 petersellijuur või tükike juursellerit

400 g värsket kapsast soovi korral

5-6 kartulit

soola ja musta pipart

Serveerimiseks:

hapukoort

maitserohelist

Valmistamine

Pane kruubid eelmisel õhtul külma veega likku. Pese seejärel kruubid ja pane soolaga maitsestatud vette keema. 

Pane suitsuliha potti ning lisa külm vesi. Kuumuta keemiseni, koori hoolikalt pinnale tekkiv vaht. Alles siis, kui vahtu enam ei lisandu, lisa sool-pipar ja loorbrilehed. 

Lisa potti kooritud ja tükeldatud kaalikas. Koori ja haki porgandid ja sibulad ja petersellijuur või juurseller (kui kasutad). Keeda kümmekond minutit, siis lisa tükeldatud kapsas (kui kasutad). Koori kartulid, lõika tükkideks, lisa potti. 

Kui liha on pehmeks keenud, võta see potist välja. Eemalda liha kontidelt ja lõika väikesteks tükkideks. Pane uuesti potti. 

Lisa keedetud kruubid, maitsesta supp parajaks. Lase mõned minutid kaane all tõmmata, puista peale maitseroheline ja serveeri. Soovi korral paku hapukooresilmaga. 

Nipid ja soovitused:

  • Kruupide eelnev leotamine ei ole tegelikult üldse oluline. Samuti võib kruupe keeta samas potis, kus ülejäänud suppi. Lihtsalt lisa kruubid esimesena, keeda veerand tundi, siis lisa liha ja järjest ülejäänud komponendid.
  • Sibula  ja porgandi võib esmalt pannil õlis kergelt läbi praadida.
  • Meie lõikame köögiviljad kuupideks, aga soovi korral lõika kangideks.
  • Laktoosivaba versiooni jaoks kasuta laktoosivaba hapukoort või serveeri suppi lihtsalt hapukooreta. 
  • Silvia Kalvik soovitab oma raamatus "Pühade- ja tavanditoidud" teha külasuppi mihklipäeval. Kalviku retseptis pole kapsast, küll aga juursellerit ja juurpeterselli.

Loe veel:

LISA KOMMENTAAR

Ssille
postitatud 03.05.2010 15:25

Muutsime retsepti selliselt, et asendasime liha supikontidega ja tükeldasime köögiviljad kuubikuteks. Supp oli hea.

Hexy
postitatud 09.01.2011 01:52

Supijuurikaid polnud käepärast ja panin puljongikuubiku, mulle maitses.

Eve Link
postitatud 25.07.2019 17:21

See on ütlemata hea supp.

Kersti
postitatud 20.03.2020 13:14

Väga maitsev,lapselastele meeldis väga,muidu suppe eriti ei armastata:)

Eva Nooni
postitatud 20.03.2020 13:28

Üleeile tegin, aga koodiga. Täna vist saab söödud!

Helje Meier
postitatud 20.03.2020 14:05

Oi mu lemmik! Eriti head tegi kadunud ämmake! Aitäh! Proovin nädalavahetusel ka teha.

Nagrits
postitatud 22.11.2021 09:07

Väga hea

Tuuli
postitatud 19.02.2022 13:51

Aga kuhu jääb hapukurk?