Hapukapsas ja lõhe Novgorodi kloostri moodi

Tsaari-Vene köögist pärit pidulik kalaroog sobib hästi pühadelauale. Mina leidsin retsepti Risto ja Ritva Lehmusoksa raamatust “Keisarillisen Pietarin keittiö” (Keiserliku Peterburi köök), seda retsepti on populariseerinud ka Vladislav Koržets. Veidike mugandatud.

Kasuta potti, mida saab ka ahjus kasutada. Kui seda võimalust ei ole, siis prae sibulad esmalt potis ja siis tõsta koos ülejäänud ainetega ahjupotti või kaanega ahjuvormi.

Kogus
kuuele kuni kaheksale
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Põhiroog
Lisategevused

Koostisosad

500 g hapukapsast

2 sibulat

2-3 dl naturaalset õunamahla

1 kg forelli- või lõhefileed

2 tl suhkrut

1 tl soola

2 tl tüümiani e. aed-liivateed

soola ja valget pipart

praadimiseks õli

Serveerimiseks:

keedetud kartulit

peterselli

Valmistamine

Koori sibul, lõika pikuti pooleks ja seejärel õhukesteks viiludeks. Kuumuta paksupõhjalises malmpotis õli. Lisa sibul ja hauta õlis klaasjaks. 

Kui kapsas on väga hapu, siis loputa külma vee all ning suru kuivemaks. Tõsta potti. Lisa tüümian, suhkur ja õunamahl. Sega ning kuumuta auravaks, aga ära keeda.

Tõsta pott 170-kraadisesse ahju ning hauta tund-poolteist aeg-ajalt segades.

Samal ajal valmista ette kala. Eemalda luud, lõika kalafilee u 2 cm x 2 cm kuubikuteks. Kuumuta pannil veidi õli ning prae kalakuubikud kiiresti 2-3 minutiga kuldseks. Maitsesta soola ja pipraga.

Tõsta kalatükid potti hapukapsa peale ning sega hästi ettevaatlikult. Kontrolli, et potis oleks veel veidi vedelikku. Hauta veel 10-15 minutit.

Serveeri keedetud ja peterselliga segatud kartulitega.

Algallikas: Keisarillisen Pietarin keittiö, Risto ja Ritva Lehmusoksa

LISA KOMMENTAAR

Kristiina Tammisaar
postitatud 29.12.2020 16:47

Lõhe ja hapukapsas, hmmm! Midagi uut! Pilt on muidugi saadanast - jälle hakkasid neelud käima. Tänud heade mõtete eest!