Saaremaa pannileib

Saaremaa pannileivast ringleb erinevaid versioone, see siin on toidublogija Mari-Liis Iloveri Saaremaalt pärit ämma retsept, mida jagati Terevisiooni saates 2012. aasta alguses.

Kogus
neljale
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Põhiroog
Lisategevused

Koostisosad

500 g kartulit (nt Laura või Marabel)

100-150 g suitsupekki

1 sibul

2 sl odrajahu

1 suur muna

1 tl soola

Valmistamine

Haki sibul ja peekon kuubikuteks. Prae pannil läbi.

Riivi kartulid peene riiviga, aseta puhtale köögirätikule ja pigista kuivemaks (või pigista lihtsalt käte vahel kuivemaks). 

Sega riivitud kartulid, praetud suitsupeekon ja sibul, muna ja odrajahu. Suru küpsetuspaberiga kaetud väiksemale ahjuplaadile.

Küpseta 180-kraadises ahjus umbes 30 minutit.

Pildi tegi Nami-Nami toimetaja ILSE

Loe veel:

LISA KOMMENTAAR

Zoozi
postitatud 26.02.2009 19:38

Ääretult lihtne, kuid maitsev pannileib. Tegin pisikesed muudatused, st panin shalottsibulat ja gluteenivaba jahu, et ka pisem saaks süüa ja ma ei peaks talle eraldi tegema. Soola lisasin ka juurde. Tuli üllatavalt hea, sõime õuna-pohlamoosiga.

ulvi
postitatud 15.12.2011 15:04

olen saarlane ja minu vanaema segas nisujahu hulka ka odrajahu, pluss praetud suitsu- voi pekisem soolaliha ja praetud sibul. tänu odrajahule jääb pannileib natike koredam ja mitte nii kleepuv nätske kui ainult nisujahuga.

Kardemon
postitatud 04.07.2013 23:14

Mul tuli ühtlasem mass kui pildil. Oleks ehk pidanud siiski suurema riiviga riivima? need ribad seal pildil tunduvad just isuäratavad-krõbedad:-P peekonit polnud. Näljased lapsed sõid mitu tükki.

Nämm
postitatud 15.02.2014 12:54

Mõnus retsept mis jätab palju mänguruumi...Ma segasin riivitud juustu massi sisse. Külalised kiitsid :D

Kersti T @ FB
postitatud 23.03.2014 11:23

Tundub ahvatlev. Kas rukkijahuga on keegi proovinud?

Pille
posted on 09.01.2016 21:52

Kersti, töötaks ilmselt imekenasti ka rukkijahuga!

Rita
postitatud 13.11.2015 14:36

Mina pidasin seda mulgi retseptiks :) - minu Viljandimaa vanaema tegi seda soolalihaga ja ilma sibulata. Kutsusime kartulikoogiks ja sõime tavaliselt sügisel-talvel ...

Marit
postitatud 09.01.2016 17:25

Rukkijahuga on ka väga hea. Minu saaremaa pere muna pannileivas ei kasuta.

Reet
postitatud 09.01.2016 17:33

Minu ema riivis sisse ka punas peeti. Kartuli riivis peene riiviga, peedi jämeda riiviga. Lisas veel soolaliha ja sibulat. Jahu muidugi ka, kuid jahu kogust ei mäleta, aga seda üle 2 sl küll ei olnud. Ei mäleta ka seda, et ta oleks kartulimassist vee välja pigistanud. Väga, väga maitsev oli. Olen ise ka paar korda teinud, Tulemus on - kuidas juhtub.

Saarlane
posted on 22.02.2017 14:36

Meie nimetame seda peedileivaks. Ka väga maitsev :)

Piia Päid
postitatud 09.01.2016 18:34

Oleme teinud, väga hea on ;-), tasub proovida.

Saarlasest Vaike
postitatud 10.01.2016 00:15

Pannileivatainale ei lisata muna!!! Ja tegelikult pandi sisse praadimata sibul ja soolaliha,kuigi nüüdsel ajal kiputakse praadima.

Aarne
posted on 11.01.2016 13:51

Saarlasest Vaikel öige jutt-praadimata sibul ja soolaliha,enamasti pekiliha,ja muna ei pandud.Lapsena ei olnd just pekk ja sibul eriti maitsvad,need said välja kougitud.Järgmine päev sai pannileib öhemaks löigatud ja pannil praetud,Koos külma piimaga oli eriti hea.Tegu ka Saaremaaga

Ka saarlane
posted on 22.02.2017 14:34

Minagi tean, et pannilevale muna ei käi. Odrajahu+nisujahu, praadimata sibul, suitsuliha v pekk, eelmise päeva ühepajatoit või hoopis hernesupp. Igasugust varianti on, kuid munast küll kuulnd pole. Minu lemmik muid ongi just selline, mis on tehtud ühepajatoidust :P

Juta Heinsaar
postitatud 10.01.2016 14:54

Pannileiba tehti erinevalt, mingit kindlat retsepti sel polnudki, kasutati näiteks eelmisel päeval järele jäänud suppi, ka riiviti lisaks toorele kartulile sinna mõned keedukartulid. Hea maitse annab kui lisada veidi puljongit ja rööskkoort. Suitsupeekon on kindlasti mönus koostisosa.

Tõnis
posted on 03.02.2018 16:42

100a vana retsept on ikka täiesti ära solgitud. algupärane retsept on lümantast pärit ja see on selline. kilo kartulit kilo porgantit kilo sibulat kilo pekist liha veitsa küüsla auku pipar sool 2 suurt lusikat nisu jahu ja ohtrasti odrajahu et tuleks tugev tainas.asetada ahju pannile 3sm paksune kiht ja hoida ahjus 3t 180 kraadi ja see järgi hoida tunnikene rätiku all ja süüa külma piimaga. pole paremat toitu maailmas ja kõht seisab kogu päeva täis samuti saad kogu päevaks vajalikud ained mida keha ja vaim vajavad.

Tõnis
posted on 03.02.2018 16:55

kõik peale jahu läbi hakkliha masina, vanasti dükeltati käsitsi hästi peeneks, kuid see polnud nii maitsev.

Peeter Leis
postitatud 27.06.2019 22:39

Täpselt nagu ema retsept.

Pille
posted on 28.06.2019 00:52

Tore lugeda, Peeter!