300 g kuivatatud rohelisi herneid + vett leotamiseks
1,5 l külma vett
300 g suitsuribi (nt ribisnäkk)
2-3 porgandit
2-3 kartulit
1 sibul
1 väiksem porru
200 g juursellerit
250-300 g pehmet suitsuvorsti - nt
soola ja musta pipart
praadimiseks õli
Pane eelmisel õhtul herned külma veega likku ja leota võimaluse korral 6-8 tundi või veidi kauem.
Supi valmistamiseks loputa leotatud herned ja pane potti koos värske veega. Lisa suitsuribi ja kuumuta keemiseni. Siis alanda kuumust ja keeda tasasel tulel u 45 minutit, kuni herned on poolpehmed (kui Sul meeldivad supi sees täitsa pehmed herned, siis võid veidi kauem keeta). Riisu pinnale tekkiv vaht!
Samal ajal koori vajadusel köögiviljad ning lõika kõik väikesteks kuubikuteks. Lisa supile, maitsesta soola-pipraga. Kuumuta uuesti keemiseni, siis alanda kuumust ja keeda tasasel tulel u 30 minutit, kuni köögiviljad on pehmed. Kui supp liiga paksuks muutub, võid lisada veel vett.
Eemalda supi seest suitsuribi. Soovi korral püreesta kogu supp või osa supist saumikseriga või köögikombainis (pildil on püreestamata supp). Puhasta liha luudelt ja pane liha uuesti potti. Lõika poolsuitsuvorst viiludeks, pane mõned vorstiviilud kaunistamiseks kõrvale, ülejäänud lisa supile.
Timmi supi maitse parajaks, kuumuta läbi ja serveeri. Serveerimisel puista peale hakitud sellerilehti ning mõned õlis praetud vorstiviilud.
Retsept ilmus ka ajakirjas Kodu & Aed, pildi tegi Juta Kübarsepp.
Pere kiitis heaks. Väga maitsev. Kasutasime erinevaid paprikapulbreid, kes tahtis, tegi teravama pimentoniga, kes tahtis mahedamat, kasutas pimenton dulcet.
Hollandi hernesupp
Meie armastatud hernesupist erineb Hollandi variant veidi suurema köögiviljasisalduse poolest.
Hollandis serveeritakse hernesuppi (erwtensoep) rookworst-nimelise suitsuvorstiga. Meile tuttav Krakovi vorst sobib seda hästi asendama.