Hollandi hernesupp

Meie armastatud hernesupist erineb Hollandi variant veidi suurema köögiviljasisalduse poolest.
Hollandis serveeritakse hernesuppi (erwtensoep) rookworst-nimelise suitsuvorstiga. Meile tuttav Krakovi vorst sobib seda hästi asendama.

Kogus
kuuele
Valmistusviis
Keetmine/kuumutamine
Valmistusaeg
Käik
Eelroog/kerge eine
Lisategevused

Koostisosad

300 g kuivatatud rohelisi herneid + vett leotamiseks

1,5 l külma vett

300 g suitsuribi (nt ribisnäkk)

2 sellerivart

2-3 porgandit

2-3 kartulit

1 sibul

1 väiksem porru

200 g juursellerit

250-300 g pehmet suitsuvorsti - nt

Krakovi p/s rõngasvorsti

soola ja musta pipart

praadimiseks õli

sellerilehti

Valmistamine

Pane eelmisel õhtul herned külma veega likku ja leota võimaluse korral 6-8 tundi või veidi kauem.

Supi valmistamiseks loputa leotatud herned ja pane potti koos värske veega. Lisa suitsuribi ja kuumuta keemiseni. Siis alanda kuumust ja keeda tasasel tulel u 45 minutit, kuni herned on poolpehmed (kui Sul meeldivad supi sees täitsa pehmed herned, siis võid veidi kauem keeta). Riisu pinnale tekkiv vaht!

Samal ajal koori vajadusel köögiviljad ning lõika kõik väikesteks kuubikuteks. Lisa supile, maitsesta soola-pipraga. Kuumuta uuesti keemiseni, siis alanda kuumust ja keeda tasasel tulel u 30 minutit, kuni köögiviljad on pehmed. Kui supp liiga paksuks muutub, võid lisada veel vett.

Eemalda supi seest suitsuribi. Soovi korral püreesta kogu supp või osa supist saumikseriga või köögikombainis (pildil on püreestamata supp). Puhasta liha luudelt ja pane liha uuesti potti. Lõika poolsuitsuvorst viiludeks, pane mõned vorstiviilud kaunistamiseks kõrvale, ülejäänud lisa supile.

Timmi supi maitse parajaks, kuumuta läbi ja serveeri. Serveerimisel puista peale hakitud sellerilehti ning mõned õlis praetud vorstiviilud.

Loe veel:

Retsept ilmus ka ajakirjas Kodu & Aed, pildi tegi Juta Kübarsepp.

LISA KOMMENTAAR

Kirsike
postitatud 11.12.2010 19:40

Pere kiitis heaks. Väga maitsev. Kasutasime erinevaid paprikapulbreid, kes tahtis, tegi teravama pimentoniga, kes tahtis mahedamat, kasutas pimenton dulcet.

Pille
postitatud 17.02.2018 10:31

Kirsikese tehtud pilt: