Murrumbidgee kook

Murrumbidgee kook on pealt ebaühtlane, st tihe mass vajub küpsetamise ajal alla ja peal on pähklid-kirsid-jne üsna reljeefsena - väga efektne.

Kogus
viieteistkümnele
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Dessert
Lisategevused

Koostisosad

200 g terveid kooritud para- ehk brasiilia pähkleid

140 g poolitatud kreeka pähkleid

250 g kivideta poolitatud datleid

100 g hakitud tsitruseliste sukaadi

175 g suhkrustatud punaseid kirsse

100 g seemneteta rosinaid

1 sidruni riivitud koor

100 g nisujahu

0.5 tl küpsetuspulbrit

0.5 tl soola

140 g suhkrut

3 muna

1 tl vanilliekstrakti

Koogi 'toitmiseks':

2 sl konjakit või rummi

Valmistamine

Määri 1-liitrine keeksivorm (13x25x7cm) kergelt sulavõiga ning vooderda küpsetuspaneriga.

Sega esimesed 7 ainet suures kausis, sõelu juurde jahu, küpsetuspulber ja sool. Lisa suhkur ja sega läbi. Sega juurde vanilliekstraktiga klopitud munad. Tõsta segu ettevalmistatud keeksivormi ja silu pealt siledamaks.

Küpseta 150-kraadises ahjus 1,5 tundi (gaasiahjus 2 tundi), kuni koogi keskele torgatud varras puhtaks jääb. Kui kook liialt pruunistuma kipub, siis kata fooliumiga.

Lase koogil 10 minutit vormis jahtuda, siis kummuta vormist välja, pööra õigetpidi ja aseta suurele marlitükile. Tee veel sooja koogi peale vardaga paar auku ning kalla peale konjak või rumm. Keera kook marli sisse, siis omakorda toidukile või fooliumi sisse ja hoia serveerimiseni jahedas.

Kook säilib kuni kuu aega jahedas. Sel juhul "toida" kooki alkoholiga umbes kord nädalas, st tee vardaga paar auku ja vala sinna alkohol.

Briti autori Sophie Grigsoni retsept ilmus ajakirjas BBC Good Food (Christmas 2001, Murrumbidgee cake). Pildi tegi Kaare.

LISA KOMMENTAAR

zoozi
postitatud 26.12.2009 23:42

Üks lihtne ja efektne kook,kuid üle ühe tüki on raske süüa.Küllaltki raske,kuid maitsev!

Pille
postitatud 19.12.2016 15:18

Zoozi saadetud foto:

Marink
postitatud 01.01.2010 18:12

Üldiselt mulle datlid ei meeldi, kuid see küpsetis oli väga maitsev! Immutasin valge rummiga ning sõime kolmandal päeval. Sobis ideaalselt magusaks ka laktoositalumatusega külalisele. Kindlasti läheb kordamisele.

Kaare
postitatud 19.12.2016 15:22

Korralik trenn lõualihastele :) </br>Kook pigem nendele, kes väga armastavad kuivatatud puuvilju ja pähkleid! Ma esialgu rummiga ei niisutanud, aga teen seda nüüd tagantjärele. Et justkui täpp i pealt on puudu :)