Mahe porgandikook toorjuustuglasuuriga

Mahedamaitseline porgandikook vanilli, kaneeli ja muskaadiga.
Kasuta näiteks Billington's rafineerimata peeneteralist küpsetussuhkrut või granuleeritud suhkrut, glasuuri sees rafineerimata tuhksuhkrut.

Vahendid küpsetamiseks ning ilusaks serveerimiseks leiate kauplusest Apelsin (Tallinnas Järve ja Rocca al Mare keskuses, Rakveres Vaala keskuses).

Kogus
kaheksale
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Dessert
Lisategevused

Koostisosad

Tainas:

2 suurt muna

170 g Billington's rafineerimata suhkrut (2 dl)

1 tl vanillisuhkrut või -ekstrakti

100 g sulatatud võid

150 g riivitud porgandit

120 g nisujahu (2 dl)

2 tl küpsetuspulbrit

0.5-1 tl kaneeli

muskaatpähklit

Glasuur:

100 g maitsestamata toorjuustu

50 g pehmet võid

100 g Billington's rafineerimata tuhksuhkrut

1 tl vanillisuhkrut või -ekstrakti

Valmistamine

Klopi munad ja suhkur kohevaks vahuks. Lisa peenelt riivitud porgandid, sulavõi ja omavahel segatud kuivained.

Määri 20 cm läbimõõduga (lahtikäiv) koogivorm võiga ja puista üle jahuga (või vooderda küpsetuspaberiga). Kalla tainas vormi ning küpseta 200kraadises ahjus 20-30 minutit. Kontrolli koogi küpsust puutikuga - kui koogi keskele torgatud puutikk enam tainaseks ei jää, on kook valmis.

Jahuta. Kummuta või libista valmis kook vaagnale.

Sega toorjuustuglasuuri ained omavahel ühtlaseks ning määri jahtunud koogile.

Nipid ja soovitused:

  • Fotol olev kook on tehtud kahekordsete kogustega ja küpsetatud 24 cm koogivormis.
  • Loe siit kuidas kohandada retsepti suuremale või väiksemale koogivormile.
  • Soovi korral kaunista kook ananassililledega. 

Retsept ilmus ka ajakirjas Kodu & Aed, pildi tegi Juta Kübarsepp

LISA KOMMENTAAR

Linga
postitatud 12.11.2005 08:01

Läheb täna - sünnipäev ja puha - tegemisele... :) Tükk aega otsisin lihtsa porgandikoogi retsepti, aga nagu nende asjadega ikka - lõpuks leiab kõik otsitava nami-namist...

Janne
postitatud 23.01.2006 18:58

muide, väga hea retsept ja mina olen sellele veel alati lisanud paar peotäit rosinaid. saab veel maitsvam :)

viinamari
postitatud 25.12.2015 12:48

Rosinad ei tee kunagi midagi paremaks, iu.

Siks
postitatud 18.08.2016 09:12

Rosinad on väga head siin (Y)

kadri
postitatud 07.05.2007 09:26

väga hea kook tuli! ja tõesti oli lihtne kõige raskem osa oli muna ja suhkru vahustamine, sest mul polnud muud käepärast peale lusika. glasuur sai hirrmus magus. teinekord paneks sinna toorjuustu rohkem ja suhkrut vähem (tegin tavalisse lahtikäivasse vormi ja kook sai poole peenem kui juuresoleval pildil)

Pulavik
postitatud 22.05.2008 11:41

Ma otsisin kaua just seda õiget porgandikoogiretsepti, ja leidsin lõpuks siit. Põhimõtteliselt on kõik sama, aga lisasin tainale purustatud metsapähkleid, jätsin välja muskaadi ja toorjuustuglasuurile pigistasin sidrunist mahla juurde. Nii mõnus, ei ole liialt magus kook, ja sidrunimaitseline glasuur sobib ideaalselt juurde.

JM
postitatud 29.06.2008 22:39

Ma tegin olude sunnil näiteks ilma riivita. Niisama hakkides sai ka hakkama, kauem pidi ahjus olema lihtsalt. Glasuuriaineid polnud, niisama keeksina on näm näm näm näm.

Kait
postitatud 10.07.2008 14:28

Minu pere viimase aja lemmik.

nämmu
postitatud 17.08.2008 18:40

väga mõnus ja lihtne kook, ainult porgandit panin vist vähe. Natuke kuiv jäi. aga soovitan soojalt.

Berit
postitatud 15.09.2008 16:38

Muskaadi jätsin välja, glasuuri tegin kohupiimapastast ja porgandit riivisin natuke rohkem juurde. Super.

Dee
postitatud 21.12.2008 21:15

Olen katsetanud mitmeid porgandikooke. Siinne on minu meelest üks paremaid retsepte. Mahlane ja mõnusa tekstuuriga. Kaneeli panin pool teelusikat. Muskaat sobis väga hästi. Toorjuustu puudumisel tegin glasuuri Merevaigu, tuhksuhkru ja sidrunimahlaga.

Sipu
postitatud 11.05.2009 15:00

väga lihtne ja ääretult maitsev

Kairit
postitatud 07.10.2009 15:22

Kiidan ka seda kooki. Panin täna poole porgandi koguse asemel hoopis riivitud õunu. Väga mõnus suutäis ka ilma glasuurita.

Kardemon
postitatud 06.02.2010 21:57

Panin kreeka pähkleid ka sisse. Kaunistuseks tõmbasin tsitruseriiviga hoopis toorest porgandist triibud (keerasin krussi) peale ja panin kreeka pähklit ka. Ja täitsa suurepärane oli ka niisama toores porgand seal peal!

Liis
postitatud 08.03.2010 19:48

Imehea kook, isegi mu porgandivihkajast vennale meeldis:)

Koopatibi
postitatud 28.04.2010 09:14

Ma proovisin ka selle maheda porgandikoogi ära. Tegin väiksemas vormis, lõikasin kolmeks ja kreemi panin vahele. Pealt katsin safraniga värvitud martsipaniga. Väga väga maitsev!!!

Lorelai
postitatud 25.06.2010 20:41

Võrratu!!! (eriti kui teha põhi kaheks ja lisada glasuurile ka veidi laimimahla)

Liis
postitatud 17.01.2011 19:06

Super superhea kook :) eile tegin ja kook oli 15min otsas :D täna teen jälle aga kavatsen panna kõike topelt sisse, siis veel parem. Aga mul tekkis küsimus, et kas munavalged tuleb eraldi vahtu lüüa ja siis pärast lisad munakollased? mina lõin kõik koos vahtu...

Pille @ Nami-Nami
postitatud 18.01.2011 13:07

Mina vahustan ikka kõik korraga, ei ole vaja nende munakollaste ja -valgete eraldamisega jamada :)

minukiisu
postitatud 15.03.2011 10:23

Retsept ajab segadusse kuna on kahes mõõdus ained ja need ei ole päris kattuvad. Tegin siis mõlemat moodi ja mulle sobis dl mõõdustikus rohkem. See kreem oli liiga magus ja teisele koogile tegin kreemi toorjuustust ,hapukoorest pisut tuhksuhkrut ja vahukoor. Tuli mõnusalt mahe.

Gerli
postitatud 22.08.2011 12:45

Ammu juba plaanisin porgandikooki teha, aga kuidagi ei leidnud seda päris õiget, mida julgeksin esimesel korral katsetada. Nüüd siis leidsin ja tulemus oli suurepärane. Tänan eelnevaid kommenteerijaid, suhkru kogust vähendasin glasuuris poole võrra ja lisasin sortsu sidrunimahla kontsentraati. Aimasin, et tuleb maitsev, aga see kook ületas mu ootused, kindlasti teen seda peatselt uuesti.

Maria
postitatud 30.03.2012 15:05

Suurepärane kook! Ootasin suurepärast, aga tuli veelgi parem. Aitäh!

Astrid
postitatud 18.04.2012 17:37

Võrratult hea kook. Keegi siin soovitas lisada glasuurile sidrunimahla. Lisasin ja tõesti oli väga hea - magus kook kergelt hapuka glasuuriga.

Katrin
postitatud 26.08.2012 23:07

Super hea, lisasin purustatud kreeka pähkeid ja tooruustule lisasin veel juurde natukene ka laimimahla! Tänud hea retsepti eest!

kolhoositar
postitatud 09.10.2012 16:48

Lugesin mahlamasina retseptivihikust, et mahlateost tekkivat porgandimassi saab koogiks ära kasutada. Katsetasin selle retseptiga ja loomulikult sai tulemus imehea :)

misst
postitatud 18.11.2012 00:42

Mitmeid kordi järele proovitud ning õnnestub alati. Glasuurile sidruni- või laimimahla lisamine on hea mõte ning ka igasuguste pähklite sissesegamine taignasse.

Perit
postitatud 26.11.2012 00:53

Kas see kook on pigem maitsvam samal päeval või järgneval?

Ruth
postitatud 26.11.2012 16:42

Väga hea retsept, põhja koguse kahekordistasin ja asendasin pruuni suhkruga ja samuti glasuuri sisse laimimahla soovitan, sai söödud järgneval päeval, no imemaitsev :)

Kristi
postitatud 08.12.2012 11:36

Meile ka väga meeldis. Ainult järgmisel korral võtan topeltkoguse. 26 cm lahtikäivas vormis küpsetatud kook jäi üsna õhuke.

sannu
postitatud 31.12.2012 08:25

Merevaiguga tehtud glasuur on kõige parem

uffa
postitatud 09.02.2013 14:54

mu meelest on kogus üsna jabur:S või vähemalt mulle meeldib ikka paks ja tummine porgandikook, sellest kogusest sai aga pigem midagi pannkoogi sarnast:) kahekordistaksin jrgm kord kogust, muidu hea nagu porgandikad ikka;)

Johanna
postitatud 28.02.2013 12:38

Mina teen sellest väga tervisliku vahepala. Pool jahu asendan mandlijahuga ning teise poole kaerajahuga, lisan paar supilusika täit kaerahelbeid ning poole vähem suhkrut. Ja kuna porgandid on niigi mahlased, siis võid ei pane ma üldse. Mõnikorc lisan ka paki ricotta kohupiima. Väga maitsev ja kindlasti iganädalane kook.

kristel
postitatud 31.10.2013 17:49

Kas te lisate porgandid ja kuivained samal ajal kui mikser käib või sgate käsitsi?

annenete
postitatud 05.02.2014 12:42

Väga hea kook, kuigi suhtun väga skeptiliselt kookidesse, mis sisaldavad juurvilju:-) Muskaati kooki ei pane, vaid lisan apelsini koortja mahla, mu arust sobib see sinna väga hästi. Glasuurile lisan ka apelsini mahla ja koort, lõpptulemus on imemaitsev:-)

Inge
postitatud 26.07.2014 22:12

Super kook, läheb kõigile väga hästi peale :) vähendasin retseptis kõiki suhkru koguseid ning asendasin muskaatpähkli kreeka pähkliga, samuti tegin 1,5 retsepti kogust ja mmmm.

Mari
postitatud 10.09.2014 13:15

Suurepärane kook! Esimene katsetus tuli ilusti välja ja kõik kiitsid. Kui keegi nuputab, kui suur kogus tuleks teha suurema vormi jaoks, siis 28cm vormi läks minul täpselt kahekordne kogus. Kuigi olen suur magusasõber, siis jätsin ühe dl suhkrut lõpuks panemata ning tulemus sai suurepärane. Glasuuri segasin kokku ilma võita, kuna unustasin selle ostmata. Selle jätan panemata ka edaspidi, täiesti ebavajalik. Sortsu sidrunimahla panin ka, et glasuurile maitset anda. Vastuseks Kristeli ammusele küsimusele - ikka käsitsi segan.

Eelika
postitatud 21.11.2014 18:58

Fantastiline kook, sellest ei saa isu täis. Serveeringuks sobib koogi peale riivitud apelsinikoor ja natukene kaneeli, imehea!

kristina
postitatud 29.12.2014 17:33

Ma pole veel jõudnud proovida.. aga kook kerkis megamega vähe, kui üldse. Ahi oli 180kraadi peal, ja kui oli sees olnud 10mintsa, hakkas juba liigapruuniks minema pealt. 15minutibpealt võtsin välja, muidu oleks kõrbend. Kas siis selle tulemusena, et see nii vähe sees oli, sellepärast ei kerkinudki?

Pille
postitatud 30.12.2014 00:14

Kristina, Sul ahi ilmselgelt valetas või ole vale küpsetusrežiimi pealt (ainult ülevalt?), kui ta juba 10 minutiga pruuniks läks ja seda juba 180C juures?! Mul küpseb see kook 200kraadises ahjus vähemalt 20 minutit, kui mitte rohkem. Soovitan Sul kasutada lisatermomeetrit, et ahju käitumisel silm peal hoida!

Triinutraanu
postitatud 19.01.2015 22:54

Tegin täna ja kook sai väga maitsev!!! Asendasin suhkru pruunisuhkruga ja jahuna kasutasin täistera ja tatrajahu segu. Glasuurile lisasin sidrunimahla. Meie uus lemmik... varsti jälle :)

kristel
postitatud 05.03.2015 15:27

Kas te olete proovind seda plaadikoogina teha?

Marju
postitatud 15.09.2015 16:10

Tegin plaadikoogina.Selleks kolmekordistasin kogused :)

Liis
postitatud 25.03.2015 14:08

Kas keegi oskab öelda mis võib põhjuseks olla, et kook ei kerki? Kohe üldse mitte. Taignane ei ole, aga ei kerki kohe teps mitte.

Erka
postitatud 26.04.2015 22:04

Liisiga kaasa mõeldes pean ütlema, et ega minu kook ka eriti kõrgustesse ei kerki. Minu veaks ehk see, et vorm veidi suurevõitu (26 cm läbimõõtu). Kuna kook aga tõesti taignane ei ole, siis pole ma sellest endale probleemi teinud. Koogi maitse on mõnus ja austajate ring suur.

Marju
postitatud 15.09.2015 16:09

Olen seda ennegi teinud, aga seekordset kogemust pean teistega jagama :) Oli munul viimane praktikapäev (Soomes lasteaias) ja võtsin selle puhul kaasa just selle sama porgandikoogi, aga ilma glasuurita. Lapsed ei jaksanud oodata millal seda süüa saavad ja siis püüdsid aina lisa :) Kahjuks sai kook otsa.. Täna viisin neile retsepti ;) Kaks töötegijat igastahes lubasid seda nädalavahetusel saabuvatele külalistele valmistada :) Selleks et saada suur plaaditäis ma kolmekordistasin kogused ja see oli täiesti piisav :)Ja suhkrut panin tsipa vähem, sest see sai kodust otsa, aga maitse oli siiski super :)

Anneli
postitatud 15.10.2015 16:09

Võrratu!! Panin purustatud Kreeka pähkleid ka peale ja isegi mu pirtsakad lapsed sõid isuga. Läheb kindlasti kordamisele, ainult järgmine kord lasen oma teismelisel pojal teha, sest see on tõesti lihtne.

Katu
postitatud 07.02.2016 18:02

Kas keegi on glasuuri teinud ka hapukoorest ja suhkrust? On see porgandikoogile sobilik?

Marjukas
postitatud 04.03.2017 12:15

Väga hea kook ka kõige suuremad skeptikud armuvad sellesse pärats esimest maitsmist;) Kõigele lisaks poja lemmik :)</br> Teen seda suure plaaditäie tavaliselt ja selleks olen korrutanud koostisosad kolmega :)</br>Poja sünnipäeval tegin koogi kahekordsen ja vahele panin samuti toorjuustukreemi.. maitses suurepäraselt :)

Rasvane radiaator
postitatud 07.08.2017 20:05

Pole proovinud. Ei maitse.

Pille
postitatud 22.08.2019 08:57

Selgeltnägija :)

ippolita
postitatud 30.10.2017 19:36

Olen korduvalt seda maitsvat kooki küpsetanud. Seekord asendasin nisujahu 1,5 dl ulatuses toortatrajahuga, 0,5 dl osas maisi- ja riisijahu segu. Suhkruna läks käiku kookossuhkur, mille kogust vähendasin kolmandiku võrra. Serveerisin nõrutatud kreeka jogurti ja jõhvikatega. Tulemus oli supermaitsev. Aitäh retsepti eest!

ippolita
postitatud 31.10.2017 11:27

Täpsustus: Kreeka jogurti ja jõhvikatega. Maitse jääb samaks :)

Gabi
postitatud 21.08.2019 20:57

Minu go-to porgandikoogi retsept!

Pille
postitatud 22.08.2019 08:56

Gabi, sama siin :)

mina
postitatud 24.02.2022 22:31

Sai siin ka kooki tehtud. No ikka suur tegemine oli. Kõigepealt sai poes käidud. Käisime siin kohalikus Selveris. Meil kombeks sõbrantsiga küpsetada vahetevahel (miks vahetevahel ei võiks vahe olla) porgandikook et suu magusaks teha. Sattusime siis Selverisse, no see kuskil 50 meetrit kodust, polnud õnneks väga pikk maa, aga tuul oli pisut tugeva võitu, teine elab siin tuulises kohas, merd päris näha pole, aga noh kui siit kergliiklusteed mõõda sõita, siis põhimõtteliselt saab paralleelselt rannapiiriga sõites üks ta puha mis kohast mere suunas sisse keerata, no mõnes kohas siin mingisugused loomad, et nendega silmitsi ei tasuks jääda, looma ei tea kunagi, aga eks ole saanud ka seda siin korda saata ja ega nad kõige vägivaldsemad siin polegi, pigem rahulikud, inimloomad vägivaldsemad, ja noh tegelikult siin lähemal keegi ujumas ei käi, peaks ikka väga meeleheteil olema, et sellises kohas vette töllerdama minna, aga noh igaüks ise teab, kuhu oma keha kastma läheb, aga kui ikka normaalne inimene olla, või sellisena vähemalt välja paista, peaks kuskil 5km vähemalt ikka sõitma et adekvaatsesse ujumispaika jõuda, teine variant jällegi linna poole sõita ja saab ka ujuda, eks see meri kõik üks ja sama võib iseenesest ka siin samas vette minna ja siis mujal kaldal veest välja tulla, pole mingi probleem, samas noh eks ta ikka ole ka üks probleem, ma arvan, ja kui see pole probleem, siis ma kipun uskuma, et probleem on see, et miks keegi nii üldse teeks, aga siis peab suuremat sorti ujuja olema. Kui minult küsitaks, siis mina isiklikult näiteks sellist seiklust ette ei kavatse võtta, ma pigem sõidan 5km linnast eemale, seal ilusam rand ja vot ega siis tuulise ilmaga ei maksagi igale poole end tirida ja eks need puud ju ka ees siin mets ja puha, et kui vähegi vähem tuulisem ilm on siis põhimõtteliselt saab hakkama, aga vot oleneb et millega sõidad, ma siin kirjutades pidasin terve aeg silmas rattasõitu, aga tuli meelde et inimestel autod ja igast muud mootorsõidukuid, vot nüüd ei teagi kas kogu jutt ära kustutada, vist mitte, eks see rattasõit olegi tervisele kasulikum, võikski ju iseenesest mõistetav olla või mis, eriti kui liiga pikka marsruuti pole, aga samas kui keegi nüüd kutsuks et no tule lähme ujuma sinna, siis ei, ma ikkagi ei läheks, hetkel talv veel, ja vot ma taliujuja pole, mina ei hakka kuskil keset talve end lahti koorima ja siis heast tahtest jääkülma vette end halvatuks külmutama minema, aga samas kellele ma siin valetan, eks ma tegelikult võiks ükskõik mida teha kui hetk selleks õige, aga noh siiani pole sellist hetke ette tulnud lihtsalt.

mina
postitatud 24.02.2022 22:33

Igatahes pidin ju koogist rääkima, jah porgandikoogi tegemiseks sobiv hetk juhuslikult siis tuli mu elus taas ette, läksmegi poodi ja otsisime siis porgandeid poe pealt, tükk aega nuputasime kus neid hoitaksegi, aga siis pika peale tuli mõistus koju tagasi ja leidsime end kotti porganditega täitmast, mõtlesin, et tark oleks retsept kah välja otsida, et siis ju pilt silme ees mida kui palju osta vaja, muidu ostad vale koguse või jätad üldse poodi mõne vajaliku komponendi ja no keda sa siis süüdistad, sõbrannat muidugi, aga kui üksi vastutad siis jah jama lugu, siis ära üldse rohkem kunagi poodi mine kui sul midagi osta vaja, ei tasu ära see endale ense pettuse valmistamine. Igatahes seekord ei saanud õnneks kedagi süüdistada, ega see süüdistaminegi polegi lahendus tegelikult, mitme sõnaga siis urgitsesin selle retsepti kuskilt telefoniavarustest välja ja vaat mis selgus, et nii palju porgandeid pole kellelgi üldse vajagi, noh kellelgi kuskil ikka neid ehk vaja võib minna, aga need kes selle porgandikoogiretsepti järgi end porganditega varustavad, neil küll mitte! Meie nende seas olles, panime siis mõne tagasi ja läksime eluga edasi, siis sattusime hetke, kus saime kahetsust tunda, et kodus ei vaadanud mis juba olemas on ja mis pole, ega siis ei saa ju millegi peale loota, mälu on üks petlik asi, võib-olla nägid unes, et too asi olemas, siis jõuad koju ja avastad, et polnudki selles reaalsuses! Aga eks me lihtsalt ostsime kõik ära, mille olemasolus pidime vähegi kahtlema ja lasime jalga sealt poest, kaua seal ikka passida. Aga noh, mis ma ikka oskan õelda. Väga hea, aga mingi teine retsept oli vaat et parem isegi, ei mäleta milline kahjuks, kui teaks oleks seda teist teinud järelikult. Aga see ka väga maitsev, muutsime mõne asja puhul koguseid jne. Maitseb nagu armastus. Armastus porgandikoogi näol. Teinekord, võib-olla mitte just järgmine, aga mingisugune kord, teeme ilmselt sedasama, sest lihtsalt ei kujuta ette ka mitte, milline see teine retsept oli, mis kunagi tehtud sai ja noh isegi kui leiaks, siis ega inimene ju ei õpi ka alati, ning mingi hetk satuksin sellele samale aadressile. Aga seda teooriat ei tohi ka liiga tõsiselt võtta, mine sa tea, elu on põnev ja üllatusi täis. Nüüd vaikselt meenub, et too retsept oli vast paberkandjal hoopis. Novot! Aga egas midagi. Siin pikalt ei tasu jutustada.