Õunakringel

Angeelika Kangi kringliretsept, aga koguseid on muudetud (tainakogus oli algselt liiga suur), samuti teksti.

Kogus
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Dessert
Lisategevused

Koostisosad

Pärmitainas:

2.5 dl piima

25 g värsket pärmi

1 dl suhkrut

0.5 tl soola

0.5 tl vanillisuhkrut

1 tl jahvatatud kardemoni

480 g nisujahu (u 8 dl)

100 g pehmet võid

Määrimiseks:

1 muna

Õunatäidis:

5 suurt hapukat õuna

50 g võid

1.5 dl fariinsuhkrut

1 tl jahvatatud kaneeli

Pähklipuru:

2.5 dl nisujahu

1 dl fariinsuhkrut

1 tl jahvatatud kaneeli

0.5 tl soola

100 g hakitud röstitud sarapuupähkleid

100 g külma võid

Valmistamine

Lahusta pärm käesoojas piimas, siis lisa suhkur, sool, vanillsuhkur ja kardemon. Sega vähehaaval juurde jahu. Lõpuks sõtku juurde pehme või. Jätka sõtkumist mõni minut, kuni tainas käte küljest lahti lööb. Kata kauss rätikuga ja lase soojas kerkida umbes pool tundi või kuni tainas kerkib kahekordseks.

Täidise jaoks koori õunad, eemalda südamik ja lõika õunad tükkideks. Sulata potis või, lisa suhkur, kaneel ja õunatükid. Hauta õunatükke 5 minutit võis. Tõsta tulelt ja lase jahtuda.

Kringlipuru jaoks sega omavahel jahu, fariinsuhkur, kaneel, sool ja pähklid. Lisa külm või ja näpi kiirelt purutaoliseks massiks.

Sõtku kerkinud tainas läbi ja kummuta kergelt jahusele lauale. Sõtku veel veidi ja rulli laiali. Määri õunasegu tainale ja kata 2/3 puruga. Keera tihedalt rulli ja lõika pikisuunas pooleks. Keera kaks pikka riba omavahel põimikuks ja aseta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Pintselda pealt munaga ja raputa peale ülejäänud puru.

Küpseta 200kraadises ahjus 25-30 minutit. Kui kringel kipub pealt liigselt pruunistuma, kata küpsetuspaberi või fooliumiga.

Jahuta ja serveeri. 

Pildi tegi Pille.

LISA KOMMENTAAR

Sirle
postitatud 03.11.2017 08:55

Minu esimene kringel :) </br> tuli super. Algul oli probleem, et taigem ei hakanud kerkima aga see sellest, et piim oli külm :D. Sain vea parandada. Ja kasutasin kuivpärmi, sest kodupoes muud polnud.</br> Kringel ei tulnud õige kujuga, kuna ei oskanud ilusti põimida, aga maitses superhästi :)</br>

Pille
postitatud 03.11.2017 10:24

Sirle, tore lugeda, et õnnestus! Mul on plaanis seda teha homme, pesamuna sünnipäevaks :)

Pille
postitatud 15.12.2017 19:16

Hexy on sellise pildi saatnud:

Anu
postitatud 05.01.2018 17:41

Ma proovisin ka üle hulga aja kringlit teha, mis tuli mu suureks üllatuseks väga-väga kohev, mahlane ja mõnus. Kasutasin samuti kuivpärmi ja punumine ei õnnestunud (nagu kopiks eelmist kommenteerijat). </br> Aitäh suurepärase retsepti eest, varem pole mul pärmitainas eriti õnnestunud. </br>

Marina
postitatud 25.04.2020 15:42

Kringel on tõesti kohev, ei ole üldse kuiv. Teine kord katseran teise täidisega. Kasutasin kuivpärmi ja punumine ei õnnestunud mul :)

Ago Teki
postitatud 10.01.2021 10:59

Mõtlesin, et teen väikse õunakringli sarapuupähklipuruga, aga noh, välja kukkus nagu ikka... tervele külale :) Aga muidu päris mõnus, pealt krõbe, seest mahlane.

Carmen
postitatud 10.01.2021 23:00

Ei oska ka põimida, aga niisama rulli keeratuna oli ka väga maitsev :) Lõikasin lihtsalt lõhed sisse rulli peale

Carmen
postitatud 12.01.2021 19:06

lisan pildi

blanco
postitatud 10.08.2022 10:15

Väga maitsev. Järgmine kord panen ilmselt mõne rosina ka täidisesse.