2.5 dl piima
25 g värsket pärmi
1 dl suhkrut
0.5 tl soola
0.5 tl vanillisuhkrut
1 tl jahvatatud kardemoni
480 g nisujahu (u 8 dl)
100 g pehmet võid
Määrimiseks:1 muna
Õunatäidis:5 suurt hapukat õuna
50 g võid
1.5 dl fariinsuhkrut
1 tl jahvatatud kaneeli
Pähklipuru:2.5 dl nisujahu
1 dl fariinsuhkrut
1 tl jahvatatud kaneeli
0.5 tl soola
100 g hakitud röstitud sarapuupähkleid
100 g külma võid
Lahusta pärm käesoojas piimas, siis lisa suhkur, sool, vanillsuhkur ja kardemon. Sega vähehaaval juurde jahu. Lõpuks sõtku juurde pehme või. Jätka sõtkumist mõni minut, kuni tainas käte küljest lahti lööb. Kata kauss rätikuga ja lase soojas kerkida umbes pool tundi või kuni tainas kerkib kahekordseks.
Täidise jaoks koori õunad, eemalda südamik ja lõika õunad tükkideks. Sulata potis või, lisa suhkur, kaneel ja õunatükid. Hauta õunatükke 5 minutit võis. Tõsta tulelt ja lase jahtuda.
Kringlipuru jaoks sega omavahel jahu, fariinsuhkur, kaneel, sool ja pähklid. Lisa külm või ja näpi kiirelt purutaoliseks massiks.
Sõtku kerkinud tainas läbi ja kummuta kergelt jahusele lauale. Sõtku veel veidi ja rulli laiali. Määri õunasegu tainale ja kata 2/3 puruga. Keera tihedalt rulli ja lõika pikisuunas pooleks. Keera kaks pikka riba omavahel põimikuks ja aseta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Pintselda pealt munaga ja raputa peale ülejäänud puru.
Küpseta 200kraadises ahjus 25-30 minutit. Kui kringel kipub pealt liigselt pruunistuma, kata küpsetuspaberi või fooliumiga.
Jahuta ja serveeri.
Pildi tegi Pille.
Minu esimene kringel :) </br> tuli super. Algul oli probleem, et taigem ei hakanud kerkima aga see sellest, et piim oli külm :D. Sain vea parandada. Ja kasutasin kuivpärmi, sest kodupoes muud polnud.</br> Kringel ei tulnud õige kujuga, kuna ei oskanud ilusti põimida, aga maitses superhästi :)</br>
Sirle, tore lugeda, et õnnestus! Mul on plaanis seda teha homme, pesamuna sünnipäevaks :)
Hexy on sellise pildi saatnud:
Ma proovisin ka üle hulga aja kringlit teha, mis tuli mu suureks üllatuseks väga-väga kohev, mahlane ja mõnus. Kasutasin samuti kuivpärmi ja punumine ei õnnestunud (nagu kopiks eelmist kommenteerijat). </br> Aitäh suurepärase retsepti eest, varem pole mul pärmitainas eriti õnnestunud. </br>
Kringel on tõesti kohev, ei ole üldse kuiv. Teine kord katseran teise täidisega. Kasutasin kuivpärmi ja punumine ei õnnestunud mul :)
Mõtlesin, et teen väikse õunakringli sarapuupähklipuruga, aga noh, välja kukkus nagu ikka... tervele külale :) Aga muidu päris mõnus, pealt krõbe, seest mahlane.
Ei oska ka põimida, aga niisama rulli keeratuna oli ka väga maitsev :) Lõikasin lihtsalt lõhed sisse rulli peale
Väga maitsev. Järgmine kord panen ilmselt mõne rosina ka täidisesse.
Õunakringel
Angeelika Kangi kringliretsept, aga koguseid on muudetud (tainakogus oli algselt liiga suur), samuti teksti.