Pirni-martsipanikook

Seda plaadikooki võib teha nii värsketest kui ka kompotipirnidest.

Kogus
24 tk
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Dessert
Lisategevused

Koostisosad

750 g ehk u 5 küpset pirni

1 sl sidrunimahla

250 g pehmet võid

200 g suhkrut

3 muna

360 g e. 6 dl nisujahu

1 sl küpsetuspulbrit

1 tl jahvatatud kardemoni

0,25 tl peenikest soola

2.5 dl piima või keefirit

200 g jämedalt riivitud martsipani

1 tl riivitud sidrunikoort

2 sl suhkrut pealepuistamiseks

Valmistamine

Koori soovi korral pirnid, lõika pikuti neljaks, eemalda südamikud ja lõika pirnid 2x2 cm tükkideks. Veereta pirnitükke kohe sidrunimahlas vältimaks nende tumenemist.

Vahusta toasoe pehme või suhkruga heledaks ja kreemjaks. Siis lisa ükshaaval vahustades juurde munad. Klopi, kuni saad heleda ja pej,e vahu.

Sega jahu, küpsetuspulber, kardemon ja sool. Sega kuivained vaheldumisi piimaga/keefiriga võivahu hulka. Lisa riivitud martsipan, pirnitükid ja sidrunimahl.

Kalla tainas küpsetuspaberiga vooderdatud 30 cm x 37  cm ahjuplaadile. Puista soovi korral peale pärlsuhkrut või demerara suhkrut. Küpseta 35 minutit 175-kraadise ahju keskosas, kuni kook on kenasti kuldne ja läbi küpsenud.

Libista kook küpsetuspaberi abil ettevaatlikult ahjurestile jahtuma.

Nipid ja sooovitused:

  • Värskete pirnide asemel võib kasutada 800 g kompotipirne. Nõruta pirnid sõelal hoolega.
  • Algretseptis oli 300 g suhkrut. 200 g on eestlaste maitse jaoks enam kui küll.
  • Martsipani on kergem riivida, kui see tunnikeseks sügavkülma panna. Samas võib martsipani ka lihtsalt taina hulka pudistada või siis väikesteks tükkideks hakkida ja tainale lisada. 

Loe veel:

Retsept on pärit taanlaste retseptivihikust "Karolines Børne Køkken 1" (Pærekage med marcipan). Pildi tegi LIISI.

LISA KOMMENTAAR

HeaNaine
postitatud 02.10.2011 22:23

Väga mõnus kook!

Manka
postitatud 16.09.2012 07:28

Väga maitsev kook, kohev ja mahlane. Suhkurt panen vast pisut vähem järgmine kord.

Fair Lady
postitatud 30.11.2012 15:12

Väga hea kook! Mahlane ka, ja sobib küpsetada päev enne serveerimist - väga mugav. Suhkrut panin natuke vähem, ja teinekord panen veelgi vähem - umbes pool. Aga see on maitse asi muidugi.

Hexy
postitatud 12.05.2017 11:34

Väga maitsev pirnikook!

Pille
postitatud 21.08.2019 20:23

Väga mahlakas ja maitsev, korralik kogus pirne ja parasjagu martsipani. Külalistele meeldis ka väga!

Pille
postitatud 21.08.2019 20:32

Kasutaja Liisi saatis 2011. aastal sellise pildi.