300 g rukkijahu (u 5 dl, nt Kaarli talu rukki-täisterajahu)
170 g suhkrut (2 dl)
250 g võid
3 sl magustamata kakaopulbrit
soovi korral näpuotsaga soola
Täidis:600 g kohupiima (nt Pajumäe mahekohupiim)
125 g maitsestamata jogurtit (nt Pajumäe mahejogurt) või hapukoort
100 g suhkrut (1,25 dl)
3 suurt muna
1 tl vanillisuhkrut
300 g musti sõstraid või kirsse
Puru jaoks mudi sõrmede vahel jahu, või, suhkur ja kakao ühtlaseks.
Sega täidise ained (v.a marjad) mikseri või vispli abil ühtlaseks.
Puista küpsetuspaberiga kaetud 24x32 cm sügavamale ahjuplaadile veidi üle poole purusegust, suru kergelt käega kokku. Kalla peale kohupiimasegu, puista peale marjad. Kõige peale puista ülejäänud purusegu.
Küpseta 200 kraadi juures 35-40 minutit.
Enne lahtilõikamist lase jahtuda.
Vt ka Elina Sildre (ehk Nami-Nami Spiduri) blogipostitust. Pildi tegi Nami-Nami toimetaja Kaare Sova.
Mustisõstraid ma pole pannud, küll aga kord mustikamoosi ja teinekord läks jõhvikas-õun. Kohupiima on mul miski 500 gr tavaolukorras olnud. Tegin ka õunamoosi ja kaneeliga, kohupiima läks kaks 300 gr torukest. Viimase aja mõnusaim leid.
Täitsa mõnus kook. Kohupiimana kasutasin 400 g pagarikohupiima ning n-ö marjadena mustika-mustsõstra toormoosi (segasin selle kohupiima sisse, sest see 300 g oleks väga õnnetu selle peal välja näinud). Suhkrut võib rahuga kolmandiku võrra vähem panna, on ikka magus. Lahe leid, mida on lihtne teha. Eriti heaks läheb veel järgmisel päeval!
Väga hea sai.
Tegin pool kogust, jagus täpselt minu 20x20 cm neljakandilisse vormi. Kasutasin mustikaid, sest selgus, et mustsõstraid ei olnud. Uskumatult maitsev on see rukkijahuga puru, sellise sitkema tekstuuriga ja kuidagi karamellise maitsega (kasutasin demerara suhkrut). Väga hea kook.
Kasutasin täisterarukkijahu ja hapukoore asemel maitsestamatta jogurtit. Marju ei kasutanud sellepärast, et neid ei olnud, sellegi poolest tuli väga hea kook.
Kas ricotaga on keegi proovinud teha?
jh sobib hästi
Tegime mustikate ja vaarikatega. Väga maitsev sai.
Nii hea kook oli, et nüüd pean teistega retsepti jagama :)
Suvel sai proovitud, mulle väga maitses!
Toodi külakostiks jõululauale. Sai palju kiidusōnu :)
Nagu turbakook, ainult rukkijahuga, +marjad! Tõmbab tegema!!
Lihtne ja väga maitsev. Kasutasin täisterarukkijahu, 400 g kohupiima ja 200 g maitsestamata jogurtit, peale mustikad ja sõstrad. Suhkrukogust vähendasin nii purusegus kui ka täidises, sest kasutasin magusat vaniljekohupiima.
Väga hea kook!Mina kasutasin mustsõstraid ja pohli!Teen kindlasti veel!
Meie peres ka üsna tihti laual, kuna keskmisel lapsel on diagnoositud kergekujuline nisutalumatus. Väga mõnus kook!
Oi, kui hea! :) Tegin külmutatud mustade sõstardega.
Küpsetasin seda kooki vana-aasta õhtuks. Marjadeks olid pohlad. Väga maitsev sai. Plaanin sel nädalavahetusel veel seda teha külakostiks.
Väga hea kook, olen mitu korda teinud.
Väga hea kook! Mul pole palju neid koogiretsepte, mis tihedalt ja korduvalt kasutuses on, aga see on üks neist ja alati just mustade sõstardega.
Olen teinud ja minule ja töökaaslastele maitses!
Ka mitmeid kordi tehtud. On tõesti väga maitsev kook!
Jaa, väga maitsev ja lihtne kook. Minu jaoks on ta aga kõige maitsvam hoopis punaste sõstardega.
Tegin nisujahuga ja koguseks võtsin 2/3 algsest. Ümmarguse 22 läbimõõduga vormi jaoks oli täpselt paras. Kohupiima sisse suhkrut ja vanilli ei lisanud, sest võtsin juba vanillikohupiima. Pere jäi rahule :)
Inspiratsioon pärineb siit, aga tegin väiksed muudatused, sest hapukoore asemel kasutasin keefirit ja tiramisu maitselist riccotat. Lisaks purule mis läks peale lisasin tibake meresoola :) Suurendasin veidi koguseid ka, sest tegin suure plaadi peal. Aga üleüldiselt väga mõnus kook. :)
Väga maitsev sai!
Taignasse tuleb kindlasti lisada veidi soola, toob maitsed paremini välja! Ise unustasin ja kohe on tunda, et midagi on puudu...
Rukkipuru-kohupiimakook oli suur üllatus mu jaoks ja sai lemmikute sekka.
Proovitud ja tõesti väga maitsev kook :-)
Proovitud. Tõesti väga maitsev!
Tegin põhja pool kogust, kasutasin ricotta kohupiima 400g ja kirsse. Vaarikatega on ka väga hea. Rukkijahu annab sellise teistmoodi meki.
<p>Tegin täistera-rukkijahust ja demerera suhkrust - kummalisel kombel oli purusegu nii tihke, et sain selle ilusti palliks kokku "mökerdada" ja kausist üles tõsta. Miks ometi nii jäi? Kogused lisasin nii nagu retseptis kirjas. Kas luges siis oleks täistera-rukkijahu rohkem panema või oli suhkru valik halb? Igatahes läks ahju sellisel kujul.</p> <p>Vaatame mis välja siis tuleb :)</p>
Väga hea kook! Hakkisin pealmise purukihi sisse ühe pooliku tumeda šokolaadi ja see muutis koogi veel hõrgumaks :)
Olen proovinud ja see mu lemmik kohupiimakook. Selle jaoks ongi ekstra mustad sõstrad sügavkülmas :)
võtsin selle retsepti omale kooli töö "gluteenivaba" retseptiks ning asendasin rukkijahu kaerajahu või tatrajahuga. Mõlematega oli maitsev
Minu lemmik kook,nii lihtne ja maitsev
Rukkipuru-kohupiimakook oli suur üllatus mu jaoks ja sai lemmikute sekka.
vaarikas super, kasutan türgijogurtit ja ricottat, soovitan soojalt
Väga hea kook, ausalt öeldes, nii head purukooki pole ammu söönud.
Kogemata nisujahu pähe ostetud rukkijahu andis tänu sellele retseptile väga huvitava ja maitsva vihmase ilma koogi. Tegin pool kogust ümmargusse vormi, vahele pohlad. Suurepärane küpsetis.
Kas see kook oli hea
Tegin hiljuti ja maitses hästi!
Olen rukkijahu poolt see kombinatsioon kakaoga teeb sokolaadi efekti :)
Olen teinud, väga hea. Üks väheseid küpsetatud kooke, kus mustsõstart kasutan
Super kook! Korduvalt teinud ja kes proovinud samuti kiitsid
Ei vaimustunud.
Blanco, eks see ole maitse asi. Väga paljudele on see kook väga meeldinud ja ma ise küpsetan ka aastaid juba.
Rukkipurune kohupiimakook
Vana hea puru-kohupiimakook tuleb maitsev ka rukkijahuga, täidisesse on lisatud musti sõstraid. Algidee on Spidurilt, aga oleme koguseid nüüdseks Nami-Nami maitse järgi kohandanud. Kook maitseb hästi ka kirssidega.
Vahendid küpsetamiseks ning ilusaks serveerimiseks leiate kauplusest Apelsin.