Rukkipurune kohupiimakook

Vana hea puru-kohupiimakook tuleb maitsev ka rukkijahuga, täidisesse on lisatud musti sõstraid. Algidee on Spidurilt, aga oleme koguseid nüüdseks Nami-Nami maitse järgi kohandanud. Kook maitseb hästi ka kirssidega.

Vahendid küpsetamiseks ning ilusaks serveerimiseks leiate kauplusest Apelsin.

Kogus
20 koogitükki
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Dessert
Lisategevused

Koostisosad

Purusegu:

300 g rukkijahu (u 5 dl, nt Kaarli talu rukki-täisterajahu)

170 g suhkrut (2 dl)

250 g võid

3 sl magustamata kakaopulbrit

soovi korral näpuotsaga soola

Täidis:

600 g kohupiima (nt Pajumäe mahekohupiim)

125 g maitsestamata jogurtit (nt Pajumäe mahejogurt) või hapukoort

100 g suhkrut (1,25 dl)

3 suurt muna

1 tl vanillisuhkrut

300 g musti sõstraid või kirsse

Valmistamine

Puru jaoks mudi sõrmede vahel jahu, või, suhkur ja kakao ühtlaseks.

Sega täidise ained (v.a marjad) mikseri või vispli abil ühtlaseks.

Puista küpsetuspaberiga kaetud 24x32 cm sügavamale ahjuplaadile veidi üle poole purusegust, suru kergelt käega kokku. Kalla peale kohupiimasegu, puista peale marjad. Kõige peale puista ülejäänud purusegu.

Küpseta 200 kraadi juures 35-40 minutit. 

Enne lahtilõikamist lase jahtuda.

Vt ka Elina Sildre (ehk Nami-Nami Spiduri) blogipostitust. Pildi tegi Nami-Nami toimetaja Kaare Sova.

LISA KOMMENTAAR

Mann
postitatud 23.01.2011 15:09

Mustisõstraid ma pole pannud, küll aga kord mustikamoosi ja teinekord läks jõhvikas-õun. Kohupiima on mul miski 500 gr tavaolukorras olnud. Tegin ka õunamoosi ja kaneeliga, kohupiima läks kaks 300 gr torukest. Viimase aja mõnusaim leid.

tsikk
postitatud 09.05.2012 14:08

Täitsa mõnus kook. Kohupiimana kasutasin 400 g pagarikohupiima ning n-ö marjadena mustika-mustsõstra toormoosi (segasin selle kohupiima sisse, sest see 300 g oleks väga õnnetu selle peal välja näinud). Suhkrut võib rahuga kolmandiku võrra vähem panna, on ikka magus. Lahe leid, mida on lihtne teha. Eriti heaks läheb veel järgmisel päeval!

Kati K @ FB
postitatud 18.08.2013 21:13

Väga hea sai.

Tiina
postitatud 15.12.2013 21:43

Tegin pool kogust, jagus täpselt minu 20x20 cm neljakandilisse vormi. Kasutasin mustikaid, sest selgus, et mustsõstraid ei olnud. Uskumatult maitsev on see rukkijahuga puru, sellise sitkema tekstuuriga ja kuidagi karamellise maitsega (kasutasin demerara suhkrut). Väga hea kook.

mai
postitatud 27.02.2014 13:39

Kasutasin täisterarukkijahu ja hapukoore asemel maitsestamatta jogurtit. Marju ei kasutanud sellepärast, et neid ei olnud, sellegi poolest tuli väga hea kook.

K
postitatud 03.12.2014 22:01

Kas ricotaga on keegi proovinud teha?

trinity
postitatud 04.10.2017 14:45

jh sobib hästi

kaiak
postitatud 08.02.2015 22:13

Tegime mustikate ja vaarikatega. Väga maitsev sai.

vimi
postitatud 07.05.2015 20:16

Nii hea kook oli, et nüüd pean teistega retsepti jagama :)

Kadri Karner
postitatud 28.12.2015 23:21

Suvel sai proovitud, mulle väga maitses!

Taimi Kruusma
postitatud 29.12.2015 18:38

Toodi külakostiks jõululauale. Sai palju kiidusōnu :)

Kaja Krevald
postitatud 30.12.2015 09:39

Nagu turbakook, ainult rukkijahuga, +marjad! Tõmbab tegema!!

Liisi
postitatud 17.01.2016 14:43

Lihtne ja väga maitsev. Kasutasin täisterarukkijahu, 400 g kohupiima ja 200 g maitsestamata jogurtit, peale mustikad ja sõstrad. Suhkrukogust vähendasin nii purusegus kui ka täidises, sest kasutasin magusat vaniljekohupiima.

Merts
postitatud 02.02.2016 10:47

Väga hea kook!Mina kasutasin mustsõstraid ja pohli!Teen kindlasti veel!

Pille
postitatud 02.02.2016 13:59

Meie peres ka üsna tihti laual, kuna keskmisel lapsel on diagnoositud kergekujuline nisutalumatus. Väga mõnus kook!

Kaare
postitatud 02.02.2016 14:47

Oi, kui hea! :) Tegin külmutatud mustade sõstardega.

Maie Arro
postitatud 02.02.2016 21:33

Küpsetasin seda kooki vana-aasta õhtuks. Marjadeks olid pohlad. Väga maitsev sai. Plaanin sel nädalavahetusel veel seda teha külakostiks.

vimi
postitatud 02.02.2016 21:35

Väga hea kook, olen mitu korda teinud.

Frieda
postitatud 02.02.2016 21:40

Väga hea kook! Mul pole palju neid koogiretsepte, mis tihedalt ja korduvalt kasutuses on, aga see on üks neist ja alati just mustade sõstardega.

Tiina Haataja
postitatud 02.02.2016 22:56

Olen teinud ja minule ja töökaaslastele maitses!

Helgi Kuusk
postitatud 03.02.2016 08:23

Ka mitmeid kordi tehtud. On tõesti väga maitsev kook!

Kristi Lambing
postitatud 03.02.2016 14:46

Jaa, väga maitsev ja lihtne kook. Minu jaoks on ta aga kõige maitsvam hoopis punaste sõstardega.

tsunaami
postitatud 10.02.2016 09:32

Tegin nisujahuga ja koguseks võtsin 2/3 algsest. Ümmarguse 22 läbimõõduga vormi jaoks oli täpselt paras. Kohupiima sisse suhkrut ja vanilli ei lisanud, sest võtsin juba vanillikohupiima. Pere jäi rahule :)

Marleen Moskalenko
postitatud 12.02.2016 20:51

Inspiratsioon pärineb siit, aga tegin väiksed muudatused, sest hapukoore asemel kasutasin keefirit ja tiramisu maitselist riccotat. Lisaks purule mis läks peale lisasin tibake meresoola :) Suurendasin veidi koguseid ka, sest tegin suure plaadi peal. Aga üleüldiselt väga mõnus kook. :)

Pille Kukk
postitatud 25.02.2016 14:28

Väga maitsev sai!

Pipar
postitatud 01.03.2016 16:51

Taignasse tuleb kindlasti lisada veidi soola, toob maitsed paremini välja! Ise unustasin ja kohe on tunda, et midagi on puudu...

Kadi Hekki
postitatud 22.03.2016 20:47

Rukkipuru-kohupiimakook oli suur üllatus mu jaoks ja sai lemmikute sekka.

Margit Viilmaa
postitatud 22.04.2016 12:06

Proovitud ja tõesti väga maitsev kook :-)

Katre Lepp
postitatud 22.04.2016 14:26

Proovitud. Tõesti väga maitsev!

Maris
postitatud 23.04.2016 14:32

Tegin põhja pool kogust, kasutasin ricotta kohupiima 400g ja kirsse. Vaarikatega on ka väga hea. Rukkijahu annab sellise teistmoodi meki.

Angela
postitatud 23.04.2016 19:17

<p>Tegin täistera-rukkijahust ja demerera suhkrust - kummalisel kombel oli purusegu nii tihke, et sain selle ilusti palliks kokku "mökerdada" ja kausist üles tõsta. Miks ometi nii jäi? Kogused lisasin nii nagu retseptis kirjas. Kas luges siis oleks täistera-rukkijahu rohkem panema või oli suhkru valik halb? Igatahes läks ahju sellisel kujul.</p> <p>Vaatame mis välja siis tuleb :)</p>

Helen
postitatud 26.04.2016 23:02

Väga hea kook! Hakkisin pealmise purukihi sisse ühe pooliku tumeda šokolaadi ja see muutis koogi veel hõrgumaks :)

Alla Saul
postitatud 06.08.2016 15:13

Olen proovinud ja see mu lemmik kohupiimakook. Selle jaoks ongi ekstra mustad sõstrad sügavkülmas :)

Kaia
postitatud 13.01.2017 14:00

võtsin selle retsepti omale kooli töö "gluteenivaba" retseptiks ning asendasin rukkijahu kaerajahu või tatrajahuga. Mõlematega oli maitsev

Margit
postitatud 13.01.2017 14:38

Minu lemmik kook,nii lihtne ja maitsev

Kadi Hekki
postitatud 17.03.2017 07:43

Rukkipuru-kohupiimakook oli suur üllatus mu jaoks ja sai lemmikute sekka.

Pille
postitatud 20.02.2018 10:49

vaarikas super, kasutan türgijogurtit ja ricottat, soovitan soojalt

AnnelyRahkema
postitatud 22.02.2018 11:47

Väga hea kook, ausalt öeldes, nii head purukooki pole ammu söönud.

Anne
postitatud 30.09.2018 20:37

Kogemata nisujahu pähe ostetud rukkijahu andis tänu sellele retseptile väga huvitava ja maitsva vihmase ilma koogi. Tegin pool kogust ümmargusse vormi, vahele pohlad. Suurepärane küpsetis.

Kenna
postitatud 10.02.2020 13:14

Kas see kook oli hea

KayDee Rm
postitatud 27.06.2022 12:41

Tegin hiljuti ja maitses hästi!

Riina Tamme
postitatud 27.06.2022 12:42

Olen rukkijahu poolt see kombinatsioon kakaoga teeb sokolaadi efekti :)

Kertu Nurmsalu
postitatud 27.06.2022 12:42

Olen teinud, väga hea. Üks väheseid küpsetatud kooke, kus mustsõstart kasutan

Vaike Vares
postitatud 27.06.2022 12:42

Super kook! Korduvalt teinud ja kes proovinud samuti kiitsid

blanco
postitatud 21.10.2023 14:57

Ei vaimustunud.

Pille
postitatud 22.10.2023 12:54

Blanco, eks see ole maitse asi. Väga paljudele on see kook väga meeldinud ja ma ise küpsetan ka aastaid juba.