Hirveliha-Wellington

Ulukilihaga versioon klassikalisest piduroast.

Kogus
kuuele
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Põhiroog
Lisategevused

Koostisosad

700 g hirveliha (fileetükk)

1 sl oliiviõli

1,5 sl Inglise sinepit

50 g võid

3-4 hakitud šalottsibulat

1 purustatud küüslauguküüs

400 g hästi peeneks hakitud pruune šampinjone

1 sl peenelt hakitud tüümianilehekesi

1 sl peenelt hakitud peterselli

2 sl konjakit või brändit

12 viilu Parma sinki (Prosciutto di Parma)

nisujahu

400 g võiga pärmi-lehttainast

1 muna või 2 munakollast

soola ja musta pipart

Serveerimiseks:

tambitud juurvilju

kastet (gravy)

Valmistamine

Patsuta liha köögipaberiga kuivaks, siis maitsesta julgelt soola-pipraga.

Kuumuta õli suurel praepannil, pruunista liha ümberringi (u 8 minutit). Pintselda sinepiga, lase jahtuda. Siis pane 20 minutiks külmkappi. (Kui taldrikule koguneb lihamahla, siis pane see kastme jaoks kõrvale).

Sulata või, lisa hakitud sibul ja küüslauk ja prae klaasjaks. Lisa hakitud šampinjonid ja ürdid, maitsesta. Kuumuta segads 10 minutit, kuni pannil on üsna ühtlane pasta. Lisa brändi ja kuumuta veel minut aega. Siis keera tuli kinni ja lase seenesegul jahtuda.

Pane 2-3 kihti toidukilet tööpinnale. Laota prosciutto-viilud toidukilele kahes reas, kergelt kohakuti. Määri jahtunud seenesegu singiviiludele ühtlase õhukese kihina. 

Aseta keskele hirvefilee. Tõsta toidukile abil seene-singikiht ümber liha. Keera kõik toidukilesse, nii et saad ühtlase tihedasti rulli keeratud halu. Pane 30 minutiks külmkappi. 

Rulli kergelt jahusel laual lehttainas õhemaks. 

Keera liha ettevaatlikult toidukilest välja, tõsta taina keskele. Voldi tainas ümber liha. Pintselda tainaservad munaga ja siis keera kõik kenasti kokku, nii et liha oleks üleni taina sees.

Tõsta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Suru tainas tugevasti ümber liha kokku, et sisse õhumulle ei jääks. Pintelda tainas munaga kokku. 

Pane vähemalt 30 minutiks või kuni 24 tunniks külmkappi.

Siis tee terava noaga peale kerged sisselõiked, aga ära tainast läbi lõika! 

Kuumuta ahi 220C (pöördõhuga 200C). Pane ahjuplaat ahju kuumenema.

Siis võta välja, tõsta pirukas ahjuplaadile. Küpseta 30-35 minutit, kuni pirukas on pealt kuldpruun.

Võta ahjust välja ja lase 20 minutit tõmmata.

Kastme jaoks kuumuta väiksemas potis suur tükk võid. Lisa 1 hakitud šalottsibul, 1 purustatud küüslauguküüs ja 1 tüümianioks ning kuumuta, kuni sibul on pehme. Lisa 1 sl jahu ja pruunista minut aega. Siis lisa 250 ml portveini ja keeda sellest 2/3 kokku, nii et alles on kolmandik portveinist. Lisa 400 ml veisepuljongit ja taldrikule kogunenud ulukilihavedelik. Keeda jälle kokku, kuni alles on 1/3 esialgsest kogusest. Maitsesta soola-pipraga, sega hulka 1 sl punasesõstraželeed soovi korral. Enne serveerimist kurna läbi sõela. 

Nipid ja soovitused:

  • Võta hirvefilee, mis on sama paksusega läbinisti. Siis küpseb liha ühtlaselt. 
  • Seenesegusse võib lisada ka veidi leotatud ja hakitud kuivatatud kivipuravikke (porcini), see annab tugevama seenemaitse. 

Retsept mugandatud siit (BBC Good Food, oktoober 2013).

LISA KOMMENTAAR