Wellington-pirukas keegelkõrvitsa, šampinjonide ja kitsejuustuga

Keegelkõrvits, šampinjonid ja kreemjas kitsejuust krõbeda lehttainaümbrise sees. Uhke sügispirukas, mis on inspireeritud Wellingtoni pirukas! Kõrvale paku valget veini.

Kogus
kuuele ku
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Põhiroog
Lisategevused

Koostisosad

4 sl võid

1 väiksem keegelkõrvits (u 550 g)

1 tl vahtrasiirupit

0,5 tl hakitud värsket tüümiani

näpuotsaga suitsupaprikat või tavalist paprikapulbrit

soola ja musta pipart

2 hakitud küüslauguküünt

1 hakitud suurem šalottsibul

350-400 g värskeid pruune šampinjone

75 ml ehk 5 sl kuiva valget veini

2 sl hakitud värsket peterselli

400-450 g lehttainast

240 ml murendatud kitsejuustu

1 muna + 1 tl vett pintseldamiseks

Valmistamine

Kuumuta ahi 200C. Kata ahjuplaat küpsetuspaberiga. 

Koori keegelkõrvits, eemalda seemned ja säsi ja lõika kõrvits 1 cm kuubikuteks. 

Sulata suurel praepannil 2 sl võid tugeval tulel. Lisa kõrvitsakuubikud ühekordse kihina ja prae 4 minutit. (Kui kõik kõrvitsakuubikud pannile ei mahu, siis küpseta jaokaupa). Ära sega esimesed neli minutit! Siis sega läbi ja jätka praadimist 7-10 minutit, kõrvitsatükke aeg-ajalt õrnalt segades, kuni need pn kuldpruunid. 

Sega hulka vahtrasiirup, tüümian, paprikapulber ja maitsesta soolaga. Kummuta veel minut aega, siis tõsta kõrvitsakuubikud kaussi. 

Alanda kuumus keskmiseni, lisa ülejäänud 2 sl võid. Lisa hakitud küüslauk ja šalottsibul ning prae 1-2 minutit. 

Lisa tükeldatud šamponjonid, maitsesta kergelt soolaga. Kuumuta segades umbes 10 minutit või kuni seened on pehmed ja seentest eraldunud vedelik aurustunud. 

Sega hulka valge vein ja kuumuta veel umbes 5 minutit või kuni vein on aurustunud. 

Sega hulka petersell, maitsesta pipraga ja vajadusel veel soolaga. 

Rulli lehttainas kergelt jahusel laual lahti, lõika kaheks ristkülikuks (u 13 x 38 cm). 

Jaota seenesegu mõlemale tainaplaadile, jättes servast umbes 5-6 mm puhtaks. 

Puista peale kitsejuustupuru. 

Tõsta peale kõrvitsakuubikud, jättes servadest umbes 4 cm ruumi (ehk kõrvitsad moodustavad kitsa riba seenetäidise peal). 

Pintselda tainaservad tilka veega lahti klopitud munaga. Tõsta servad üle täidise keskele kokku, näpista tugevasti kokku. Tõsta ahjuplaadile, liitekoht jäta alla. 

Määri pirukad pealt munaga, 

Küpseta 200-kraadises ahjus umbes 30 minutit või kuni pirukad on kenasti puhvid ja kuldpruunid ning sõrmega katsudes küpsenud tunduvad. 

Lase 10 minutit jahtuda, siis lõika viiludeks ja serveeri. 

Joogisoovitus:

  • Valge vein

Loe veel:

Retsept mugandatud siit.

LISA KOMMENTAAR