400 g purk konservitud ploomtomateid omas mahlas
1 tükeldatud punane paprika
1 tükeldatud punane sibul
4 kooritud küüslauguküünt
2,5 cm jupp ingverit hakituna
1 punane habanero või scotch bonnet tšillikaun
2 sl õli
Jollof:1,2 dl õli
2 poolitatud ja viilutatud punast sibulat
4 kooritud ja viilutatud küüslauguküünt
1 sl kontsentreeritud tomatipastat
0,25 tl suitsupaprikat soovi korral
7,2 dl parboiled pikateralist riisi, jasmiiniriisi või basmatiriisi
5 värsket tüümianioksa
1 värske loorberileht
soola ja musta pipart
5 dl kana-, veise- või köögiviljapuljongit
Jollofi valmistamiseks valmista esmalt tomatikaste (obe ata). Pane kõik komponendid (v.a. õli) kannmikserisse ja püreesta ühtlaseks. Kui segu tundub liiga kuiv, siis lisa kuni 4 sl vett. Tulemuseks peaks olema umbes 7,2 dl tomatikastet.
Kuumuta 2 sl õli keskmise suurusega potis tugeval kuumusel. Lisa tomatipüree ja kuumuta tasakesi keemiseni. Siis alanda kuumus keskmiseni, kata pott kaanega ja lase kastmel umbes 20 minutit podiseda või kuni see on umbes 1/3 võrra kokku keenud ehk redutseerunud.
Kuumuta ahi 175C.
Kuumuta õli suures ahjupotis keskmisel tulel. Lisa sibul ja prae aeg-ajalt segades umbes 6-8 minutit või kuni sibulad on pehmed. Tõsta pooled sibulatest kõrvale, ülejäänud jäta potti.
Lisa potti küüslauk ja prae segades umbes 2 minutit või kuni küüslauk on aromaatne ja klaasjas.
Lisa tomatipasta, kollajuur ja soovi korral ka suitsupaprika. Kuumuta segades umbes 2 minutit, kuni tomatipasta veidi tumeneb.
Lisa potti tomatikaste (obe ata). Kuumuta keskmisel tulel keemiseni.
Sega juurde riis, lisa tüümian ja loorberilehed. Maitsesta soola-pipraga. Kalla potti puljong ja kata pott kaanega.
Tõsta ahjupott ahju ja lase umbes 35 minutit haududa või kuni riis on küps.
Võta pott ahjust välja ja lase 15 minutit seista. Ära piilu kaane alla!
Siis võta kaas pealt ära, sega kahvliga õhuliseks ja sega juurde need praetud sibulad, mis ennist kõrvale sai tõstetud.
Timmi maitse parajaks, eemalda tüümianioksad ja loorberilehed.
Serveeri soojalt. Kõrvale paku hautatud (kitse)liha ja praetud jahubanaane.
Nigeeria toidukirjutaja Yewande Komolafe retsept on pärit siit.
Jollof
Lääne-Aafrika retsept. Traditsiooniliselt tuleks kasutada pikateralist riisi, aga Nigeerias eelistatakse tihti eelnevalt aurutatud (parboiled) riisi. Serveeri hautatud kitseliha või mõne muu lihaga, kõrvale paku praetud jahubanaani.