1 kg turska või muud valget kalafileed
2 suurt küüslauguküünt
Kaste:3 sl nisujahu
1 hakitud sibul
2 tl soola
0.25 tl purustatud musta pipart
0.5 tl kuivatatud majoraani
1.5 sl magusat ungari paprikapulbrit
6 dl hapukoort
1.25 dl piima
0.6 dl valget veini
2 sl hakitud värsket või 1.5 tl kuivatatud tilli
Kaunistuseks:paar viilu punast sibulat
2 oksa värsket tilli
Hõõru kalafileed küüslauguga ja aseta võitatud ahjuvormi.
Küpseta 190kraadises ahjus umbes 20 minutit, kuni kala on küpsenud, aga ikka veel niiske.
Samal ajal hauta sibul õlis tasasel tulel klaasjaks.
Sega juurde jahu, sool, pipar, majoraan ja paprikapulber ning kuumuta paar minutit segades, kuni sibulad on kõik seguga koos. Alanda kuumust, sega juurde hapukoor ja piim. Hauta umbes 5 minutit, aeg-ajalt segades.
Lisa vein ja hakitud till, kuumuta tasakesi, ent a'ra keema lase!
Vala kaste küpsetatud kalale, kaunista punase sibula ja hakitud tilliga.
Retsept on pärit The Moosewood Collective raamatust "Sundays at Moosewood Restaurant" NY: Simon & Schuster, 1990
Horvaatia retsept (Som s Kiselim Vrhnjem)?
Pildi tegi ZOOZI.
Virve ahjukala
Seda kalarooga valmistas mu väliseestlannast sõbranna Virve. Maitsev kalaroog oli, ilmselt on tegu Horvaatia retseptiga. Virve pakkus kõrvale keedetud bulgurnisu, mis sobis lisandiks väga hästi.