0,5 pikka kurki
225 g kõva tofut
röstitud seesami õli
1 suur porgand tikkudena
2,5 dl sojaoa idandeid
1,25 l värskeid spinatilehti
röstitud seesamiseemneid
1 l keedetud riisi
1 muna
0,5 röstitud Korea-stiilis kim-vetikalehte või nori lehte peenikeste ribadena
Korea gochujang-tšillipastat
Lõika kurk u 5 cm juppideks ja siis pikkupidi peenikesteks kangideks. Pane sõelale, puista peale sool ja lase 20 minutit seista. Pigista kuivemaks.
Loputa ja nõruta tofu. Lõika horisontaalselt 1 cm viiludeks (ehk saad õhemad tofu-ristkülikud), siis pane köögirätikute või -paberite vahele ja aseta peale raskus. Lase 15 minutit seista. Siis kuumuta pannil 1 sl seesamiõli, prae tofuviilud mõlemalt poolt kuldseks. Võta pannilt ja lase veidi jahtuda, siis lõika õhukesteks ribadeks.
Kuumuta 1 sl seesamiõli pannil. Lisa porgandiribad ja veidi soola ning prae läbi. Võta pannilt.
Kuumuta potis vesi keemiseni, siis lisa sojaoa idandid ja keeda, kuni idandid on veidi kokku kukkunud. Pane jääkuubikutega vette, et need edasi ei küpseks. siis pigista kuivemaks. Sega väikeses kausis 1 tl seesamiõli, näpuotsatäie soola ja sutsukese seesamiseemnetega.
Spinat pane soolaga maitsestatud keevasse vette ja keeda, kuni see on kokku kukkunud. Siis tõsta jääkuubikutega vette, et peatada edasine küpsemine. Siis nõruta ja pigista kuivemaks. Sega väikeses kausis 1 tl seesamiõli, näpuotsatäie soola ja sutsukese seesamiseemnetega.
Pane dolsot-nõu või 24 cm malmpann keskmisele kuumusele. Kui see on kuum, siis lisa 1 sl seesamiõli ja kalluta panni, et õli kataks kogu põhja. Lisa riis ja vajuta kokku (see susiseb veidi).
Säti riisi peale kurk, tofu, porgand, sojaoaidandid ja spinat. Kuumuta paar minutit või kuni komponendid on läbi kuumenenud.
Löö muna kõige keskele, kaunista seesamiseemnete ja vetikaribadega.
Serveerimiseks too kuum dolsot-nõu või pann lauale. Tõsta peale supilusikatäis gochujang tšillipastat ja nirista peale veidi seesamiõli. Sega lusikaga kõik kenasti läbi, siis jaota taldrikutele/kaussidesse.
Soovi korral võib iga sööja veel lisada tšillipastat ja/või seesamiõli.
Retsept siit.
Bibimbap tofuga
See dolsot bibimbap ehk kuumas savinõus servereritud bibimbap sobib ka vegetaarlastele.