50 g pekanipähkleid või Kreeka pähkleid
1 suurem porgand (u 100 g)
135 g nisujahu
50 g demerara suhkrut või fariinsuhkrut
1 tl küpsetuspulbrit
0,5 tl kaneeli
0,25 tl ingveripulbrit
0,25 tl soola
50 g külma võid
1 väike muna
4-5 sl piima või kohvikoort
Toorjuustukate:50 g toasooja toorjuustu
25 g toasooja pehmet võid
25 g tuhksuhkrut
1-2 sl kohvikoort
näpuotsaga soola
Kuumuta ahi 200°C.
Laota pähklid ahjuplaadile ning rösti 5-6 minutit, kuni pähklid on aromaatsed ja kergelt kuldsed. Võta ahjust välja, lase jahtuda, siis haki peeneks.
Koori porgandid, riivi jämedalt.
Sega kausis jahu, suhkur, küpsetuspulber, kaneel, ingver ja sool. Lisa hakitud või ja näpista või kuivainete sisse, kuni saad purusegu.
Lisa riivitud porgandid ja hakitud pähklid, sega läbi.
Löö muna tassis katki, vispelda kahvli abil juurde rõõsk koor. Kalla kuivainetele ning sega õrnalt läbi. Sega vaid nii palju, et jahutükke tainasse ei jääks.
Kata ahjuplaat küpsetuspaberile, puista peale veidi jahu.
Kummuta tainas ahjuplaaile ning vormi jahuste käte abil madalaks umbes 2,5 cm paksuseks kettaks.
Siis lõika noa abil 6 sektoriks ning lükka need ahjuplaadil üksteisest veidi eemale, et skoonidel jääks ruumi küpsemiseks.
Pane ahjuplaat 200-kraadisesse ahju, siis alanda kohe veidi kuumust. Küpseta 190-kraadises ahjus umbes 25 minutit või kuni porgandikoogiskoonid on küpsenud ja pealt kenasti kuldsed.
Võta ahjust välja, lase jahtuda.
Kui soovid katta skoonid toorjuustukreemiga, siis hõõru toasoe või ja toorjuust kreemjaks ja kohevaks. Sega juurde tuhksuhkur ja maitsesta näpuotsatäie soolaga. Kui vaja, pehmenda segu rõõsa koorega.
Määri toorjuustukreem skoonidele. Serveeri.
Retsept ilmus ka ajakirjas Kodu&Aed, pildi tegi Juta Kübarsepp.
Porgandikoogiskoonid