Hirvelihapirukas

Maitseküllane hirvelihapirukas peekoni, šampinjonide ja kuldse lehttainakattega.

Kogus
kuuele
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Põhiroog
Lisategevused

Koostisosad

2,5 sl päevalilleõli

1 kg tükeldatud hirveliha

100 g kuubikuteks lõigatud pancetta soolapeekonit või suitsupeekonit

2 tükeldatud sibulat

2 loorberilehte

200 g väikeseid ja/või pruune šampinjone

3 sl nisujahu

1 sl ketšupit

159 ml punast veini või tumedat õlut

2 veisepuljongikuubikut + 600 ml kuuma vett

Peale:

400 g pärmi-lehttainast

1 klopitud munakollane

Valmistamine

Kuumuta ahi 160C (pöördõhuga 140C). 

Kuumuta pool õlist suures ahjukindas haudepotis, siis pruunista hirvelihatükke jaokaupa 10 minutit tugeval tulel ümberringi. Tõsta lihatükid ootele.

Pane potti peekonikuubikud ja 0,5 sl õli, prae segades 8-10 minutit, kuni peekonitükid on kuldsed.

Lisa sibul ja loorberilehed, nirista peale ülejäänud õli. Kuumuta tasasel tulel umbes 5 minutit, kuni sibulad on klaasjad. 

Tõsta kuumust, lisa tükeldatud šampinjonid ja prae keskmisel kuumusel mõned minutid.

Puista potti jahu, sega läbi ja kuumuta, kuni jahu on kuldpruun.

Lisa potti pruunistatud liha (ja lihamahlad), lisa ketšupi ja sega kõik läbi.

Kalla peale vein/õlu ja kuumuta keemiseni.

Lase paar minutit podiseda, siis lisa veiselihapuljong (kuum vesi+puljongikuubikud). Maitsesta soola-pipraga, siis kuumuta keemiseni. Kata pott kaanega ning tõsta kõik 2 tunniks ahju küpsema. Liha peab olema täitsa pehme!

Siinkohal võid panna hautise kuni 3 päevaks külmkappu või kuni 3 kuuks sügavkülma - enne lase muidugi täielikult jahtuda. Kui paned roa sügavkülma, siis tõsta päev enne serveerimist külmkappi sulama. 

Piruka valmistamiseks kuumuta ahi 220C (pöördõhuga 200C) - kui valmistad piruka kohe, siis tõsta lihtsalt ahju kuumust.

Kalla lihahautis 24-26 cm läbimõõduga laia servaga pirukavormi. Pintselda vormi serv klopitud munakollasega, siis aseta lehttainaplaat täidise ja vormi servade peale. Pressi servad tugevasti kinni, soovi korral kaunista pealt veel tainatükkidega. 

Ka siinkohal võib piruka kuni kolmeks kuuks sügavkülma panna. Lase enne edasi toimetamist pirukal täielikult üles sulada, tõstes see eelmisel päeval sügavkülmast külmkappi.

Pintselda pirukas pealt ülejäänud munakollasega, puista peale soolahelbeid soovi korral. Tee noaga paar sisselõiget tainakatte peale. 

Küpseta 220-kraadises ahjus 30-35 minutit või kuni pirukas on kaunilt kuldpruun. 

Loe veel:

Retsept siit.

LISA KOMMENTAAR