20 g värsket pärmi + veidi vett
100 g võid
2 dl vett või piima
85 g suhkrut (1 dl)
500-600 g nisujahu
2 muna
näputäis soola
Kihistamiseks:100 g võid
Kreem:3 dl piima
4 sl suhkrut
20 g võid
näputäis soola
2 sl nisujahu
2 sl mannat
2 muna
1,5 tl vanillisuhkrut
Pealepuistamiseks:Lahusta pärm väheses vees. Sulata või ja sega toasooja piimaga. Lisa saadud käesoojale segule vees lahustatud pärm. Sega hulka suhkur ja sool ning nii palju jahu, et saad ühtlase vedela taina. Lisa ükshaaval toasoojad munad. Sõtku järk-järgult juurde ülejäänud jahu kuni saad pehme taina, mis kausi külgedelt lahti lööb. Kata tainakauss õhukindlalt toidukilega ja lase soojas kohas kahekordseks kerkida. Selleks võib kuluda kuni 1 tund.
Samal ajal valmista kreem. Pane potti piim, suhkur, sool ja või ning lase keema tõusta. Lisa omavahel segatud jahu ja manna ning keeda tasasel tulel pidevalt vispliga segades, kuni "puder" on valmis ehk u 5 minutit. Tõsta tulelt, vala juurde lahtiklopitud toasoojad munad ja sega ühtlaseks. Kuumuta mõõdukal kuumusel veel mõned minutid kuni kreem pakseneb, kuid ära keeda! Maitsesta vanillsuhkruga ja jäta jahtuma.
Sõtku kerkinud tainas kergelt läbi, vormi ristkülikuks, mässi küpsetuspaberisse ja tõsta 20 minutiks külmkappi.
Ideaalis peavad kihistamiseks kasutatav või ja tainas olema sama temperatuuriga.
Rulli jahtunud tainas ristkülikuks. Kata 2/3 tainast ühtlaselt võiga, kuid jäta 2-3 cm taina äärtest vabaks.
Voldi tainas kokku nii, et võiga katmata kolmandik jääb võiga kaetud kihtide vahele. Saad kolm kihti. Vt fotodelt!
Pühi üleliigne jahu kihtide vahelt pintsilga ära. Suru tainaääred kõvasti kinni. Kata tainas küpsetuspaberi või toidukilega ja tõsta 20 minutiks külmkappi.
Keera taina lahtine äär enda poole ja rulli kergelt surudes sama suureks kui see oli enne. Lõika tainas terava noaga 8x8 cm ruutudeks. Pane iga ruudu keskele teelusikatäis keedukreemi. Keera tainatüki nurgad vaheliti ja suru kõvasti pöialdega kinni, et need küpsemise käigus lahti ei kerkiks.
Tõsta saiad küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile, lase 10 minutit kerkida. Seejärel pintselda pealt lahtiklopitud munaga ning küpseta 200-kraadi juures 10-15 minutit.
Raputa valmis saiadele tuhksuhkrut.
Pildid tegi Nami-Nami toimetaja Kaare Sova.
Paras jändamine, aga tohutult suurepärased!!! Tegin pool kogust tainast ja terve koguse kreemi, napilt jagus kõikidele saiadele.
väga-väga maitsvad, kuigi ma ei teinud päris sellist taigent nagu nõutud ;)
Minul läks retsept totaalselt aia taha... olen vist loll, aga tegin alguse nii, nagu õpetatud, segasin huka täpselt niipalju jahu, et tainas oleks hapukoore paksune....panin kerkima, aga midagi ei juhtunud, tainas läks hapuks. Kui oli kohustuslik aeg möödas, vaatasin , kunas peab panema ülejäänud jah ja oh üllatust- seda kohta polnudki. Panin siis ülejäänud jahu kos muude ainetega ja kokku tuli suur jahune plönn.....Palun selgitage, mis ma valesti tegin. Miu arust on jahu kogus liiga suur...Hetkel testin, kas see plönn kerkib, aga juba ette ära- ei usu, et sellest jahusest jamast midagi head välja tuleb...
Eelkergitusega taigent ei ole tänapäeval mõttekas teha, sest pärm on juba nii tugev, et kui eelkergitusega mässama hakkad, sureb pärm enne õiget toimetama hakkamist juba ära! Proovi teha taigen nii nagu muidu pärmitaigent oled harjunud tegema! Olen eluaeg teinud pärmitaigent ja pole kunagi ebaõnnestunud. Käisin pagarikursustel ja seal õpetati ka eelkergitusega..mõtlesin, et proovin. Sellist kerkimata plönni pole elusees suutnud teha!
mina olen teinud taina teistmoodi - segan taigna kohe pärmiga kõvaks taignaks, kergitan soojas kohas räti all, siis rullin tiba laiali, määrin võiga , voldin kokku ja panen lauale räti alla kerkima. kui lõplikult laiali rullin, lõikan lõikekettaga RUUDUkujulised tükid, pressin piimapaki otsa lõigatud august tainalõigu peale diagonaalsed kreemiribad, pressin hõlmad pöialdega kinni, panen plaadile, määrin munaga ja kergitan, siis küpsetan 220 kraadi juures
Omajagu mässamist on nendega, aga tulemus on väga maitsev! Üks võimalus või ühtlaselt taina vahele saada on see kahe küpsetuspaberilehe vahel õhukeseks rullida (paraja suurusega tükiks) ja siis korraks sügavkülma panna. Külmunud õhukeselt võikihilt paber ära tõmmata, või tainale asetada ja teine paberileht ka ruttu eemaldada, enne kui või pehmeks muutub.
Ma imestan seda pärmitaigna tegemist siiamaani, kaasa arvatud kõvad tegijad. Ja siis "solgutatakse" seda pärmi selles vees ja see ei taga kuidagi lahustuda... Mitte keegi nagu poleks kuulnudki, et pärm lahustub imekergelt lihtsalt pärmi suhkruga hõõrudes ja siis alles lisatakse soe piim. Õppisin seda oma vanaemalt, kes oli 40ndatel pagar.
Tilga veega lahustub presspärm sama hästi kui suhkruga, vaat et kiireminigi ;) Sama meetodit õpetatakse pagaritele ja kondiitritele kutsekoolis. </br> "Ettevalmistus: lahustada pärm ettenähtud temperatuuriga taignavedelikus, mitte hõõruda pärmi soola ega suhkru sisse" (raamat "Küpsetuskunst. Õppematerjal pagar-kondiitrile). Pärm saab toituda ainult vees lahustunud toitainetest. Seetõttu otsene kokkupuude soola või suhkruga pigem pärsib pärmi elutegevust ja hilisemat kerkejõudu. Minu vanaema õpetas mulle samuti pärmi suhkruga vedeldama, aga nüüd olen teisiti harjunud.
Üldiselt üritan pärmi vältida, aga neid peab proovima :) </br> Õnneks on retsept klassikalise manna sisaldusega kreemiga, minule keedukreem ei maitse ;)
Ilusti kihistatud Moskva saiad!
See kolab paljude jaoks suure puhaduse teotusena aga tegelikult saab neid saiakesi vaga edukalt ka poes muudavast parmi lehttaignast teha. </br> Üks pisike nõks on selle juures see et ruudukesed peavad vaga tapselt neljakandilised olema, muidu kupsevad sealt mingid suvalised plonnid :)
Väga väga head saiakesed õnnestusid. Teinekord kindlasti uuesti. </br> Tainast jäi vähe järgi aga ei ole hullu, sellest said poja tehtud kaneeli rullid. ;)
Minu arust on retseptis liiga palju jahu. Saiad tegin küll kuivpärmiga, kuid tainas sai kohutavalt paks ja ei tahtnud üldse kerkida. Lõpptulemus sai siiski väga hea!
Kuna jahud on erinevad (seovad niiskust erinevalt), tasub eriti pärmitaina puhul jahu alguses vähem panna. Juurde saab alati lisada, aga paksu tainast vedeliku lisamisega ühtlaseks sõtkuda on palju keerulisem. Saab näiteks võimsa lauamikseriga, aga käsitsi praktiliselt võimatu head tainast saada.
Kõik OK... aga täitekreemi soovitan teha 1.5 kogust... vahekorrad paigas...
Millegi pärast läksid lahti..aga võibolla sai kreemi palju. Avastasin, et 10x10 ruuduga ilusama väljanägemisega. Muidu super!
Mulle. Meeldib. Moskva. Sai. Kõige. Rohkem.
Pidupäeva puhul veetsin eile aega köögis. Päris ehtsad Moskva saiad mannaga :)
Maitsvad!
Need õiged vanakooli moskva saiakesed!
Täna sai proovitud selle Nami-Nami retsepti järgi Moskva saiu teha. Pusimist oli aga tulemus selline.
Naljakas, aga ma pole kunagi teinud kreemisaiad. Täna tulles hommikul töölt koju, kohe katsetasin :)
Klassikalised Moskva saiad
Klassikaline pärmitainasaiake. Kui kasutad täidisekreemis mannat, on need Moskva saiakesed; kui kasutad ainult jahu, on tegemist kreemisaiakestega.